A-Z Studenten Pedagogiek

Online studeren: software en apps voor HvA-studenten

Gratis en veilig

De HvA heeft verschillende apps, software en andere voorzieningen om je studie online te ondersteunen. Zo kun je digitaal colleges volgen, online vergaderen en samen online studeren met medestudenten. Verder zijn er mogelijkheden om bestanden te delen en online op te slaan, en om enquêtes uit te zetten en je publiek te betrekken bij je presentatie.

Op computers in leslokalen staat Adobe Creative Cloud, met o.a. Dreamweaver, Indesign, Photoshop. Wil je deze software gebruiken, houdt dan rekening met het volgende:

  • Log in met je Adobe-ID. Heb je geen Adobe-ID? Dan kun je deze gratis aanvragen via de website van Adobe: Je Adobe ID maken of bijwerken. Doe dit bij voorkeur met je privé-e-mailadres, zodat je het ID kunt blijven gebruiken na je studie.
  • Na inloggen kies altijd voor ‘Personal Account’.
  • Als je klaar bent, log dan uit. Daarmee wordt de licentie op de computer weer vrijgegeven voor anderen. Bovendien kan dan niemand misbruik maken van je inloggegevens.

Adobe-software op je eigen computer

Je kunt tegen een gereduceerd tarief Adobe-software aanschaffen bij SURFspot | Smart deals for education.

Gebruik software die op de HvA-computers is geïnstalleerd ook direct op je eigen computer, iPad of telefoon via apps.hva.nl.

Meer over virtuele werkplek apps.hva.nl

Wooclap is een 'Audience Response Tool'. Zowel studenten als docenten mogen deze tool inzetten tijdens een presentatie/les om vragen of stellingen voor te leggen aan het publiek.

Naar Wooclap

Met Microsoft Forms kun je relatief eenvoudig online enquêtes ontwerpen en afnemen. Deze software is beschikbaar voor alle studenten en medewerkers van de HvA.

Ga naar Microsoft Forms

MaxQDA is een programma waarmee je kwalitatieve onderzoeksdata kunt analyseren, bijvoorbeeld een aantal interviews.

Is MaxQD beschikbaar via de HvA?

Je kunt MaxQD gebruiken via apps.hva.nl (zie hierboven) of tegen een gereduceerd tarief kopen bij SURFspot. De kosten zijn 40 euro per half jaar of 80 euro voor een heel jaar.

Let op bij gebruik van MaxQD via apps.hva.nl

  • MaxQDA heeft een hoge resolutie nodig en een precieze muis-scherm interactie of reactiesnelheid. Gebruik je het programma via de apps.hva.nl, dan is het niet 100% scherp waardoor het vermoeiend is om het te gebruiken.
  • In apps.hva.nl werkt het iets trager, waardoor het kan gebeuren dat je het fragment op het verkeerde moment en in de verkeerde code loslaat. Dit kan vervelend zijn.

Hoe sla je projecten op op je eigen computer?

MaxQDA kan niet omgaan met een cloud-service opslag zoals OneDrive. Lees de informatie hierover in de FAQ-lijst . MaxQDA adviseert daarom met nadruk om het projectbestand lokaal op te slaan, dus op de computer waarop het programma draait.

Hoe sla je projectbestanden op in apps.hva.nl?

Sla deze op op het 'Bureaublad' of of in de folders ‘Documents’ en ‘Pictures’ . Let op! Bestanden in de folder ‘Downloads’ worden niet bewaard. Zodra je uitlogt zijn deze weg.

Als student van de HvA heb je gratis toegang tot Microsoft 365. Microsoft 365 is een verzameling van diensten waaronder OneDrive, Teams, Word, Excel, PowerPoint en meer.

Ga naar Microsoft 365

Met Microsoft Teams kan je samen met medestudenten studeren, aan documenten werken, je scherm delen en met elkaar videobellen.

Ga naar Microsoft Teams

Met je HvA-account heb je toegang tot Office 365. Hieronder vallen bijvoorbeeld Word, Excel en PowerPoint.

Naar de Office-apps

OneDrive is jouw veilige, persoonlijke bestandsopslag in de Microsoft 365 cloud. Met je HvA-account kun je altijd en overal bij je persoonlijke documenten omdat deze online opgeslagen worden.

Ga naar OneDrive

Via SURFspot kun je tegen een gereduceerd tarief diverse softwarepakketten kopen voor je studie. Denk bijvoorbeeld aan softwarepakketten van Adobe, Norton en McAfee.

Meer over SURFspot

Een webcollege is een digitale opname van onderwijs- of andere activiteiten die, eventueel met synchroon lopende presentaties zoals PowerPoint of een film, wordt vastgelegd en gedeeld via internet.

Meer over webcolleges
Gepubliceerd door  ICT Services 9 juli 2024