A-Z Studenten Pedagogiek

Microsoft 365

Brainstormen met medestudenten, videobellen met een docent, chatten, video's en presentaties maken, of handige vragenlijsten voor je afstudeeronderzoek. Voor bijna alles wat je wilt doen voor je studie biedt Microsoft 365 een handige oplossing.

Hieronder vind je een overzicht van alle apps. Deze zijn gratis en veilig te gebruiken en te downloaden met je HvA-ID en wachtwoord via office.com. Ook krijg je 1 GB aan (gratis) opslagruimte. Je kunt de desktop-versies van de apps downloaden of de apps in je browser openen. Je kunt altijd en overal bij bestanden met al je apparaten.

Aan de slag

Nadat je tweestapsverificatie hebt geïnstalleerd, krijg je toegang tot je persoonlijke Microsoft 365-omgeving door met je HvA-e-mailadres in te loggen op microsoft365.com . Hier vind je alle apps van Microsoft.

Met Bookings kun je alleen of met je medestudenten een reserveringskalender maken. Andere personen kunnen dan een tijdslot met jullie inboeken. Ideaal voor bijvoorbeeld het inplannen van interviews met respondenten.

Meer informatie over Bookings

Met Forms kun je snel een formulier, enquête of quiz ontwerpen en deze delen met je respondenten. Forms maakt zelf handige diagrammen en grafieken van de resultaten, maar je kunt de data ook downloaden als Excel of .csv bestand voor je eigen analyse.

Meer info over Forms

Met Lists kun je belangrijke data ordenen in een lijst. Het is vergelijkbaar met Excel, maar bevat handige standaardsjablonen om bijvoorbeeld evenementen te plannen of je kosten en uitgaven in bij te houden.

Meer info over Lists

Microsoft Teams biedt de mogelijkheid om met medestudenten te studeren, samen aan documenten te werken, je scherm te delen en met elkaar te videobellen.

Microsoft 365 bevat ook Office met apps als Word, Excel en PowerPoint. Via de online diensten van Microsoft heb je als HvA-student naast individuele toegang tot deze programma’s ook de mogelijkheid om samen tegelijkertijd bestanden te bewerken.

OneDrive is jouw veilige, persoonlijke bestandsopslag in de Microsoft 365-cloud. Je hebt 1 terabyte aan opslagruimte om bestanden op te slaan en back-ups te maken. Verder kun je makkelijk bestanden delen met je medestudenten.

OneNote is je digitale notitieblok. Je kunt al je notities overzichtelijk bijhouden in verschillende secties en pagina's. Zo zijn al je notities makkelijk terug te vinden. OneNote is te gebruiken via office.com, maar ook via de app op je laptop of telefoon. Alle notities worden automatisch opgeslagen en gesynchroniseerd. Superhandig!

Meer info over OneNote

Zodra je ingeschreven staat aan de HvA, kun je gebruik maken van een HvA e-mailadres in Microsoft 365. Je leest je e-mail via Outlook. Lees hier alles wat je moet weten over E-mail.

Ga direct naar je inbox

Door planner te koppelen aan je Team in Microsoft Teams kun je gemakkelijk verschillende groepstaken plannen en bijhouden. Je kunt de taken toewijzen aan jezelf of leden van je Team. Ideaal voor groepsopdrachten!

Meer info over Planner

Met Stream (op SharePoint) kun je video's opnemen, uploaden, delen en beheren, net zoals elk ander bestand. Stream-video's kunnen worden opgeslagen in OneDrive, MS Teams en SharePoint. Een overzicht van al je videobestanden vind je gemakkelijk terug in het Stream Portaal op microsoft365.com.

Stream Classic wordt Stream (op SharePoint): verwijder videobestanden uit Stream Classic

Alle videobestanden in Stream Classic worden vanaf 20 oktober 2023 verplaatst naar Stream (op SharePoint). Heb je nog video's in Stream Classic staan waar je niets meer mee doet? Verwijder deze dan vóór 19 oktober uit Stream Classic. Zo voorkomen we dat videobestanden onnodig bewaard blijven. Hoe minder data we onnodig bewaren, hoe meer we onze CO2-voetafdruk verkleinen. Hoe je videobestanden verwijdert uit Stream Classic, lees je hieronder.

Om video's uit Stream Classic te verwijderen volg je de onderstaande stappen:

 • Ga naar microsoft365.com en log in met je HvA-ID
 • Vervolgens klik je links bovenin op de 9 puntjes;
 • Klik op Stream;
 • Nu heb je Stream geopend, deze opent automatisch in de nieuwe versie Stream (op Sharepoint);
 • Om naar Stream Classic te gaan, klik je rechts bovenin op 'Welkom bij Stream (op Sharepoint). Als u Stream Classic wilt bezoeken, klikt u hier';
 • Nu is Stream Classic geopend;
 • Ga vervolgens naar Mijn inhoud;
 • Klik op Video's;
 • Klik rechts naast de video op de drie puntjes;
 • Klik op Verwijderen;
 • Kies voor de video verwijderen.

Video's die in Stream Classic worden verwijderd, worden gedurende 30 dagen automatisch in de prullenbak geplaatst. Dit geeft je de tijd om de video te herstellen, mocht je die per ongeluk verwijderd hebben. Als je de video niet binnen 30 dagen herstelt, wordt deze automatisch verwijderd uit de prullenbak en daarmee definitief verwijderd. Je kan er ook voor kiezen om video's die in de prullenbak zijn geplaatst, definitief te verwijderen vóór het limiet van 30 dagen. Om de video definitief te verwijderen vóór het limiet van 30 dagen volg je deze stappen:

 • Ga naar Mijn inhoud;
 • Klik op Video's;
 • Klik rechts naast de video op de drie puntjes;
 • Klik op Prullenbak;
 • Klik op het prullenbak icoontje;
 • Kies voor verwijderen om de video definitief te verwijderen.

Met Sway maak je mooie rapporten, presentaties, nieuwsbrieven of verslagen. Het is een goed alternatief voor PowerPoint. Je kunt starten met een van de standaardsjablonen of zelf een nieuw ontwerp maken.

Meer info over Sway

Met To Do kun je gemakkelijk je persoonlijke en studiegerelateerde taken bijhouden. Maak handige to do-lijstjes of organiseer je taken voor de komende dag of week. Hiermee houd je gemakkelijk overzicht op al je taken en vergeet je nooit meer een opdracht of deadline!

Meer info over To Do

Met Whiteboard kun je een digitaal whiteboard maken. Dit is handig om bijvoorbeeld brainstormsessies te visualiseren. Je kunt een Whiteboard tegelijk starten met een videocall in Microsoft Teams om samen met je medestudenten op afstand visueel te kunnen brainstormen.

Meer info over Whiteboard

Hulp nodig?

Alle informatie over de verschillende Microsoft 365-apps vind je op de algemene Microsoft 365-supportpagina. Of neem contact op met de Servicedesk ICT Services.

Gepubliceerd door  ICT Services 28 augustus 2023