A-Z Studenten Pedagogiek

Security (ICT-beveiliging)

Zorg dat je de ICT Gedragscode voor HvA studenten kent.

Als HvA-student gebruik je veel digitale systemen en soms ook data voor onderzoek. Veilig daarmee omgaan, is essentieel voor jezelf en anderen.

Zorg dat je de ICT Gedragscode 'Regels voor verantwoord gebruik van ICT-faciliteiten voor Studenten' van de HvA kent én toepast. Als je de tien gouden regels hieronder toepast ben je goed op weg.

Tien gouden regels voor veilig digitaal studeren

1. Zorg voor goede basisbeveiliging van je computer, laptop, telefoon en tablet. Installeer antivirussoftware, een firewall, automatische schermvergrendeling, en voer software-updates direct uit. Stel de zoek- en versleutelfunctie in, zodat je gegevens op afstand kunt wissen of versleutelen in geval van diefstal of verlies. Bij Surfspot krijg je als student korting op onder meer antivirus-software.

2. Vergrendel het scherm van je computer als je even weggaat. Laat je laptop of tablet nooit onbeheerd achter als je even weggaat. Laat geen vertrouwelijke informatie op je werkplek liggen.

3. Gebruik een ander en sterk wachtwoord (minimaal 12 karakters) voor elk van je accounts. Vernieuw je wachtwoorden regelmatig. Leen je HvA-ID wachtwoord nooit uit. Zo maak je sterke wachtwoorden

4. Zorg dat je weet hoe je phishing e-mails herkent. Controleer bij verdachte mails altijd het e-mailadres, links en bijlagen. Zo herken je phishing e-mails

5. Gebruik OneDrive en Teams om bestanden veilig op te slaan. Bestanden die hier staan worden versleuteld en er worden back-ups van gemaakt.

6. Gebruik voor het veilig (versleuteld) delen van persoonsgegevens en vertrouwelijke data OneDrive, Teams, of SURFfilesender. Het is veiliger om te delen via OneDrive of Teams dan om te mailen.

7. Gebruik openbare wifi-netwerken alleen met een beveiligde VPN-verbinding . Zonder VPN kunnen anderen meekijken! Gebruik binnen de HvA-gebouwen de beveiligde netwerken 'eduroam' of 'hva’.

8. Installeer/gebruik alleen software waarvoor de HvA een verwerkersovereenkomst met de leverancier heeft afgesloten. Alleen als er een verwerkersovereenkomst is, zijn de veiligheid en privacy gegarandeerd.

9. Ruim e-mail, data en persoonsgegevens regelmatig op. Verzamel alleen persoonsgegevens die je nodigt hebt voor je doel en sla ze niet langer op dan nodig.

10. Denk na over welke persoonlijke informatie je deelt op social media en met wie je linkt. Hackers kijken mee! Stel privacy- en veiligheidsinstellingen in voor al je social media accounts, en gebruik multifactor authenticatie als dat kan.

Kijk voor meer informatie en tips voor veilig internetten op:

Onveilige of verdachte ICT-situatie?

Meld het bij de servicedesk-icts@hva.nl of T: 020-595 1402
Buiten kantooruren via: hva.nl/icts-selfservice

Gepubliceerd door  ICT Services 22 maart 2024