A-Z Studenten HBO-ICT
Veelgestelde vragen HBO-ICT deeltijd
Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over de opleiding HBO-ICT deeltijd.
Je kunt in SIS op ieder moment zelf inzien wie jouw loopbaanadviseur (LA) of studieadviseur is. Log in via sis.hva.nl, en kijk aan de linkerzijde onder het kopje 'Studentbegeleider'. Mocht je geen contact met je LA of je studieadviseur kunnen krijgen, of deze toch niet kunnen vinden, neem dan contact op met HBO-ICT Deeltijd.
Je loopbaanadviseur kan je helpen bij het plannen van het eerste jaar van je studie. In het tweede jaar ga je naar de studieadviseur, tenzij je een opgeschort advies hebt gekregen. Dan blijf je bij je LA.
Wat doet de studieadviseur wel?
-
- Roept studenten op voor een voortgangsgesprek bij studievertraging
- Informeert studenten vanaf jaar 2 omtrent studie gerelateerde vragen of problemen in individuele gesprekken, tenzij de student een opgeschort advies heeft, dan blijft de student bij de LA van jaar 1
- Ondersteunt studenten vanaf jaar 2 bij het maken van een studieplanning
- Geeft advies over studieplannen die goedgekeurd dienen te worden door de examencommissie
- Zorgt voor doorverwijzen naar de studentendecaan bij persoonlijke problemen
- Onderhoudt contacten met de resultatenadministratie en de examencommissie over foute resultaten in SIS als de communicatie tussen docent en student niet goed verloopt
- Voert coachingsgesprekken over time management, motivatie, enz.
Wat doet de studieadviseur niet?
-
- De reguliere studentbegeleiding in jaar 1; dat doet de loopbaanadviseur
- De begeleiding bij persoonlijke problematiek; dat doet de studentendecaan
- Vrijstellingen voor onderwijseenheden; goedkeuring van afwijkende studieprogramma’s; voorzieningen en aanpassingen bij toetsing; dat doet de examencommissie
- Inhoudelijke voorlichting geven over minoren; die informatie vinden studenten op de minorensite
- Studenten helpen bij een vinden van een ICT gerelateerde werkplek
- Toelichting van HBO-ICT competenties, begeleiding bij het opstellen van het Startportfolio PP-ICT, dat doen de docenten/begeleiders
- Begeleiding van de afstudeeropdracht, dat doet de afstudeeropdracht begeleider
- Beoordelen/toekennen van de bedrijfspunten, dat doet de docent/opdrachtgever.
Het studieprogramma van HBO-ICT deeltijd bevat acht semesters en is in te delen in een basisfase en een verdiepingsfase. Meer informatie over het studieprogramma en de verschillende leerroutes vind je ook op hva.nl .
Het studieprogramma is ook terug te vinden in de studiegids .
Download het studieprogramma (.pdf)
Voor elke opleiding is er een studiegids. In de studiegids vind je welke vakken je krijgt tijdens jouw studie, hoeveel studiepunten je krijgt voor een vak, en wat je moet weten en kunnen om straks jouw diploma te behalen.
Voor HBO-ICT deeltijd is er per leerroute een studiegids. Kijk op studiegids.hva.nl voor de verschillende studiegidsen.
De definitieve lesroosters worden per semester gepubliceerd (blok 1 & 2 en blok 3 & 4) op rooster.hva.nl. De lesroosters zijn uiterlijk twee weken voor de start van blok 1 en blok 3 beschikbaar.
Ga naar rooster.hva.nl
Wat is PP-ICT?
In persoonlijke professionalisering ICT werk je toe naar een competentieassessment waarin je aantoont dat je de HBO-ICT competenties op tenminste niveau 2 (gevorderd niveau) beheerst. Dit doe je aan de hand van een portfolio waarin je bewijsmateriaal uit je eigen werkomgeving opneemt. Het assessment is een ontwikkelingsgericht assessment.
Na het afronden PP-ICT vervolg je je competentieontwikkeling om uiteindelijk bij je afstuderen in een integraal eindassessment aan te tonen dat je het hbo-niveau hebt bereikt.
Hoe begin ik ermee?
Je kunt je inschrijven voor het semesterprogramma PP-ICT. Daarin volg je workshops waarin je aan je competenties werkt, en word je ondersteund in het samenstellen van een portfolio. Je sluit dit semester af met een assessment.
Om te starten met dit semester, moet je je kernsemester al hebben afgerond.
Je kunt er ook voor kiezen PP-ICT programma parallel aan de (thema)semesters of minor te volgen. Je maakt hiervoor zelf een planning.
Meer info
Meer info over PP-ICT vind je in de studiegids.
In het semester van het IT Career Programme ga je 20 weken lang zeer intensief een portfolio opbouwen, waarmee je je skills aantoont met voorbeelden van je werkplek. We hebben een programma ontwikkeld waarbij we je on campus en online inspireren om bewust te werken aan het aantonen van je skills. Regelmatig heb je intervisie met je leerteam. Het eerste blok monitoren we je ontwikkeling aan de hand van een aantal datapunten, je sluit het semester af met een portfolio-assessment.
Heb je al heel veel werkervaring in de ICT en een positieve BSA? Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om te versnellen. Je volgt dan het IT Career Programme in een traject van een jaar naast het reguliere programma, vanaf begin jaar 2 zou je hier al mee kunnen beginnen. Dit vereist heel veel discipline en zelfsturing, je krijgt dan individuele begeleiding. Bij een positieve afronding hoef je dan het reguliere semester niet meer te volgen. Neem contact op met je loopbaanbegeleider/studieadviseur indien je interesse hebt.
Het aanbod van themasemester kun je vinden in de studiegids, via www.studiegids.hva.nl . Daar staat ook vermeld in welk semester het onderwijs wordt aangeboden.
Hier/op AZ pagina vind je informatie over themasemesters & inschrijfperiodes.
Als je bent je vergeten je in te schrijven voor een themasemester, maar je wel onderwijs wil volgen, stuur dan een mail met je verzoek tot plaatsing naar dt-inschrijvingkeuzeonderwijs@hva.nl. Per casus zal worden gekeken of je achteraf nog kan worden ingedeeld.
Informatie over afstuderen voor deeltijd-studenten staat op DLO/Brightspace in de cursus Afstudeeropdracht DT. Je krijgt toegang tot de cursus nadat je je hebt aangemeld via de courseselector.
Propedeusediploma
Je komt in aanmerking voor het predicaat ‘cum laude’ op het propedeusediploma, als is voldaan aan de volgende voorwaarden:
- de propedeuse in maximaal één jaar is behaald;
- het gewogen gemiddelde eindcijfer van de tentamencijfers van de onderwijseenheden op de cijferlijst van het propedeutisch examen, is onafgerond ten minste het cijfer 8.0.
Bachelordiploma
Je komt in aanmerking voor het predicaat ‘cum laude’ op het getuigschrift, als is voldaan aan de volgende voorwaarden:
- de studieduur van de hoofdfase is maximaal nominaal plus één jaar;
- het gewogen gemiddelde eindcijfer van de tentamencijfers van de onderwijseenheden op de cijferlijst van de hoofdfase, is onafgerond ten minste het cijfer 8.0;
- de onderwijseenheid: afstudeeropdracht is minimaal onafgerond met het cijfer 8.0 gekwalificeerd.
- er is nooit fraude of plagiaat vastgesteld.
Of je in aanmerking komt voor cum laude wordt gecontroleerd door de SIS-administratie en de examencommissie. Je hoeft hier geen verzoek voor in te dienen. Meer over de voorwaarden vind je in de Onderwijs- en Examenregeling (OER).
Als je aan alle studieverplichtingen hebt voldaan, kun je je diploma aanvragen.
Meer over aanvraag en afhalen diplomaJe hebt je propedeuse behaald als alle 60 studiepunten van het eerste leerjaar goed zijn verwerkt in het studenteninformatiesysteem (SIS).
Zodra het Onderwijsbureau heeft vastgesteld dat je aan alle onderwijsverplichtingen hebt voldaan van je propedeusejaar, zal je propedeuse aangemaakt worden. Je propedeuse hoef je niet aan te vragen.
Meer over het propedeusediploma
Je schrijft je via SIS in voor (her)toetsen. De inschrijfperiodes kun je vinden in het jaarrooster van HBO-ICT .
We doen ons best je toetsen zo veel mogelijk in te plannen op maandag en donderdagavond. De periode waarin je toetsen hebt, kun je vinden in het jaarrooster HBO-ICT . Het daadwerkelijke toetsrooster voor de specifieke periodes vind je via de AZ pagina 'Toetsen en herkansingen'. Gaandeweg een blok wordt dat rooster bekendgemaakt.
Je krijgt je cijfer uiterlijk 15 werkdagen na het afnemen van een tentamen of inleveren van een opdracht.
Studenten uit het eerste jaar krijgen voor aanvang van semester 1 en 2, een mail met daarin hun klas. In de vervolgfase krijg je bericht van de modulecoördinator van het semester dat je volgt over in welke klas je bent ingedeeld. Twijfel je, of heb je geen bericht gekregen? Neem dan contact op met HBO-ICT Deeltijd.
Je kan je tot de examencommissie wenden voor onder andere de volgende verzoeken:
- vrijstelling voor onderwijseenheden;
- een extra herkansing;
- tot goedkeuring van een minor;
- om voorzieningen en aanpassingen bij toetsing;
- goedkeuring van een afwijkend studieprogramma.
Wanneer je een verzoek wilt indienen, overleg dit dan eerst met je loopbaanadviseur. Het kan zijn dat je voor jouw probleem geen verzoek hoeft in te dienen bij de examencommissie of dat je eerst nog andere stappen dient te ondernemen.
Meer informatie over het indienen van een verzoek vind je via onderstaande knop.
Klopt jouw inschrijving niet? Neem dan contact op met de centrale studentenadministratie via:
- WhatsApp: 06 28 53 35 46 (niet voor bellen of sms)
- T: 020 595 1401
Of stel jouw vraag via het digitaal loket:
Hoe krijg ik een (nieuwe) collegekaart? Waar gebruik ik het voor? Hoe en waar laad ik tegoed op mijn collegekaart op? Op de pagina 'HvA collegekaart en alles wat je erover moet weten' vind je de antwoorden op vragen die te maken hebben met de HvA-collegekaart.
Een bindend studieadvies (BSA) is een advies van de examencommissie over of je wel of niet geschikt bent voor de opleiding. Aan de hand van dit advies mag je wel of niet doorgaan met de opleiding.
Meer over het bindend studieadviesEen aantal locaties van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) beschikt over parkeergarages. Voor de parkeergarages in het Kohnstammhuis en het Wibauthuis zijn waardekaarten verkrijgbaar.
Via onderstaande knop lees je meer over parkeren en parkeerwaardekaarten bij de HvA locaties.
Lees meer over parkerenIn het studiejaar 23-24 zal er geen Cyber Security propedeuse leerroute in deeltijd worden aangeboden bij HBO-ICT aan de HvA.
Wel wordt de toetsing van jaar 1 nog aangeboden, in het eerste semester, maar de vakken van het basissemester zullen niet meer te volgen zijn. Het gaat daarbij om de volgende vakken: Netwerk engineering, System Middleware Programming, System engineering. Exploring IT Trends en project EYF zullen nog aangeboden worden bij het basissemester van de leerroute SE. Indien je daaraan deel wilt nemen of je hebt andere vragen hierover, stuur dan een bericht naar deeltijd-hboict@hva.nl.
Voor de overige jaren zijn er geen wijzigingen. Het kernsemester CS zal volgend jaar nog worden aangeboden en het verdiepend semester ook.
Ja, bij de deeltijdopleiding wordt er nog met vakken gewerkt. De opleiding start met het gemeenschappelijke semester Business & IT topics en in semester 2 ga je door in de leerroute van jouw keuze. Zie de Studiegids HBO-ICT deeltijd.
Ja, maar het is wel de bedoeling dat je vanaf je tweede jaar een baan hebt op tenminste MBO 4-niveau in de ICT, van minimaal 24 en maximaal 32 uur.
Wiskunde is niet meer een apart vak, maar is geïntegreerd in het onderwijs.