A-Z Studenten Leraar Biologie

Impressie editie 2018

Going International 2018 'Studeren in het buitenland vormt je als persoon'

“Ik had twijfels om mijn stage in het buitenland te doen. De verschillende verhalen hebben mij over de streep getrokken. Voor mijn stage ga ik naar Suriname”, aldus Jody Tevreden derdejaarsstudente Communicatie bij de HvA.

Q&A tijdens de plenaire sessie

De HvA stimuleert met Going International haar studenten om een buitenlandervaring op te doen in de vorm van een studie of stage en om twijfels hierover weg te nemen. De afdeling Studentenzaken en de faculteiten organiseerden dit event woensdag 21 november in het Kohnstammhuis, waar 200 studenten op afkwamen.

'Varkenssnuit en rattenkop'

Docent van het Jaar 2018 Aad Sinke trapt af voor een volle zaal en vertelt onder meer over zijn bijzondere ervaringen in China. Hij wist het publiek te vermaken met een grappig verhaal waarbij hij de delicatesse varkenssnuit en rattenkop kreeg voorgeschoteld. Na zijn opening geeft hij het woord aan HvA-rector Geleyn Meijer. "Het is verfrissend om iets anders te doen en om jezelf constant uit te dagen. Stap uit je comfortzone!", zei hij.

'By failing to prepare, you are preparing to fail'

"De wereld internationaliseert in een rap tempo: Amsterdam is bijvoorbeeld met 182 verschillende nationaliteiten de meest diverse stad van de wereld", vertelt Sander Schroevers, expert op het gebied van Cross-Cultural Business Skills. Naast dit soort feitjes deelt hij zijn ervaring met culturele verschillen. Zo is het in Japan gebruikelijk om als begroeting te buigen en is spreken zilver en zwijgen goud. De belangrijkste les die hij studenten mee wil geven is: een goede voorbereiding is het halve werk en verdiep je in de cultuur van het land waar je heen gaat!

Nicolette Kluijver

Waardevolle verrijking

Dan is het tijd voor de hoofdgast van de middag. Presentatrice Nicolette Kluijver, die een groot deel van haar carrière in het buitenland actief is. Zo is ze inmiddels al in 49 van de 51 Europese landen geweest. Nicolette: "Ik wil jullie op het hart drukken en meegeven dat een buitenlandervaring bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Het vormt je als mens. We kijken vanuit een ander perspectief naar de wereld. Zo ben ik voor opnames van het programma Expeditie Robinson naar de Filipijnen geweest. Ik vond het bijzonder om te zien dat de lokale bevolking daar gelukkig kan zijn met in mijn ogen weinig, terwijl we in Nederland best materialistisch zijn."

Workshop Spreek je talen!

Tools en handvatten voor buitenlandervaring

Na de plenaire sessie gingen de studenten uiteen om deel te nemen aan inspirerende workshops. Doel daarvan is studenten te enthousiasmeren en tools te geven voor een exchange of stage in het buitenland. Met workshops als: 'Intercultureel communiceren: 'Say what?!', 'Being International' en 'Spreek je talen!' was er voor ieder wat wils.

De middag werd afgesloten met een borrel waarbij studenten door middel van een meet en greet andere enthousiaste studenten konden ontmoeten die tijdens hun studie een tijd in het buitenland hebben doorgebracht. Daarnaast kregen ze de mogelijkheid om een professionele foto te laten maken voor hun cv of LinkedIn.

Photobooth

Meet & Greet

Gepubliceerd door  Studentenzaken 9 november 2023