A-Z Studenten

Microsoft Teams

Met Microsoft Teams kan je samen met medestudenten studeren, aan documenten werken, je scherm delen en met elkaar videobellen.

INSTALLEREN EN OPSTARTEN

 1. Ga naar Office.com, klik op aanmelden en log in met je HvA-mailadres.
 2. Je ziet Teams in je lijst van applicaties staan. Klik hierop en Teams opent in je browser.
 3. Doorloop de stappen van de installatiewizard en sta notificaties toe als je op de hoogte wilt blijven van je collega’s in Teams.
 4. Als de download klaar is, doorloop je de installatiestappen voor jouw computer.

NB. Je kunt alle Microsoft 365-apps (OneDrive, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, etc.) installeren op je laptop met je HvA-account door op ‘Office installeren’ te klikken rechts bovenin het scherm.

Meer informatie vind je op de Microsoft Teams-supportpagina.

Basisfuncties Microsoft Teams

Teams

Aan de linkerkant van het scherm zie je het Teams-icoon, waaronder bestaande Teams staan. Sommige Teams zijn besloten en alleen toegankelijk met een code, andere zijn openbaar. Deelnemen aan openbare Teams doe je door op 'Deelnemen aan Team' te klikken.

Een nieuw Team aanmaken doe je via de volgende stappen:

 • Ga naar de linker navigatiekolom.
 • Open het Teams-icoontje met de naam Team request app.
 • Vervolgens kun je een Team aanvragen en indelen naar eigen wens. Zo kun je gemakkelijk een samenwerkingsomgeving aanvragen die alleen toegankelijk is voor studenten met wie jij wilt samenwerken.

Chat

Een nieuwe chat aanmaken doe je via de volgende stappen:

 • Ga naar 'Chat' aan de linkerzijde van het beeldscherm.
 • Klik op Nieuwe chat'.
 • Je krijgt dan de optie om mensen op te zoeken om toe te voegen aan de chat. Als je ze gevonden hebt, kun je ze aanklikken en worden ze toegevoegd aan de chat. De nieuwe chat wordt automatisch toegevoegd aan het chatoverzicht links in het scherm.
 • Als je een chat hebt aangemaakt kun je eventueel een nieuwe chat aanmaken door op het bewerken-icoontje te klikken, rechtsboven bij het chatoverzicht.
 • Je kan de groepsnaam van een chat wijzigen, naar bijvoorbeeld de naam van je project of je klas, door op het 'potlood'-icoontje te klikken naast de namen van de personen in het groepsgesprek.

(Video)bellen en scherm delen

Bovenin het beeld van het chatscherm zie je verschillende opties staan:

 • Door te klikken op de videocamera kan je videobellen met de mensen binnen je chatgroep. Via de telefoon gaat dit zonder camera.
 • Aan het icoontje naast de namen van je groepspersonen zie je of ze online zijn of niet.
 • Met het derde icoon is het mogelijk je scherm te delen met iedereen in deze chat.

Personen toevoegen

Je kan personen ook later toevoegen, als de chat al is aangemaakt:

 • Klik op het icoontje met twee personen en een +-teken ernaast. Selecteer hier of deze persoon de chatgeschiedenis mag zien of niet en tot hoe lang geleden diegene dat mag bekijken.
 • Je vindt personen op dezelfde manier als bij het aanmaken van de chat, door hun naam of e-mailadres in te voeren.
 • Klik vervolgens op 'Toevoegen' om ze aan de chat toe te voegen.

Vergadering inplannen met je chatgroep

Om een vergadering in te plannen met je chatgroep, klik je op het icoontje van de kalender, onderin beeld van de chat. Daarna vul je de details van de vergadering in, zoals een beschrijving waarover de vergadering gaat en een locatie. Met kanalen nodig je een specifieke groep binnen een team uit voor de vergadering.

Elk lid van de chatroom krijgt nu een uitnodiging in hun digitale agenda en een reminder als de vergadering start.

Vergaderingen inzien en inplannen via agendafunctie

In de agenda staan al je afspraken gemaakt met Microsoft Teams, ook die gemaakt vanuit de chat. Je vindt de agenda aan de linkerkant van je Teams-scherm. Je kan hier ook nieuwe vergaderingen inplannen. Klik daarvoor op de knop 'Nieuwe vergadering'. Het aanmaken van een nieuwe vergadering gaat hetzelfde als vanuit de chatfunctie.

Deelnemen aan een vergadering

Als je op de vergadering in de agenda klikt, zie je meer details. Klik op de knop 'deelnemen' om aan de vergadering deel te nemen. Je kunt ook deelnemen aan de vergadering door op de link te klikken die onderaan de pagina staat of in de bevestigingsmail die je kreeg toen je werd uitgenodigd.

Notuleren

Je kan tijdens de vergadering notuleren door te klikken op Notulen of Whiteboard.

Bestanden toevoegen

 • Onderin beeld staat een optie om bestanden te uploaden naar de chat vanuit OneDrive of je computer.
 • Een overzicht van de bestanden is te vinden door op 'Nog …' te klikken bovenin beeld, en vervolgens op 'Bestanden'. Je kunt de bestanden hier downloaden of bewerken.
 • Afhankelijk van het bestandstype en welke office-apps je hebt geïnstalleerd, kun je ze direct vanuit Microsoft Teams bewerken of de app hiervoor openen.

Samenwerken in bestanden/snelkoppelingen naar programma’s

Gebruik je tijdens het samenwerken in een project één hoofdbestand of een bepaald programma vaak? Maak dan een tabblad aan om ze snel te vinden:

 • Klik op de '+' bovenaan de chat. Voeg de programma’s of bestanden toe die je wilt.
 • Deze bestanden en programma's vind je terug onder het kopje Samenwerking, dat nu onder het tabblad bestanden staat.

HULP NODIG?

Mocht je een vraag hebben of een probleem ervaren, dan kun je bij de Servicedesk ICT Services terecht. Voor support bij Teams zelf kan via de client met de Teams helpdesk contact worden gezocht. Tot slot biedt Microsoft online gidsen en ondersteuning voor overige vragen.

Gepubliceerd door  ICT Services 25 juli 2022