A-Z Studenten

Competenties

Bij competentiegericht leren werk je als student stelselmatig aan je bekwaamheid om adequaat beroepsmatig te handelen in verschillende (kritische) beroepssituaties door kennis, vaardigheden en persoonlijk-professionele vaardigheden te integreren.

Bij SPH werk je aan verschillende competenties. Zie het document Competenties voor een overzicht van de competenties.

Het curriculum van SPH-Amsterdam is gebouwd op de volgende zes pijlers van competentiegericht leren:

  1. Kernvraagstukken uit het beroep/de wetenschap
    Je komt in de opleiding in contact met de beroeps- en wetenschappelijke praktijk in de vorm van opdrachten, stages en werkperiodes.
  2. Leren (zelfstandig) te leren
    Zo kun je adequaat inspelen op eisen die de (werk)omgeving stelt en je voorbereiden op een leven lang leren.
  3. Docenten maken leerprocessen van individuele studenten en groepen mogelijk
    Docenten vervullen verschillende rollen als begeleider, opdrachtgever, coach, consultant, assessor en beoordelaar. Ook zijn zij rolmodel voor het professionele gedrag dat zij van jou verwachten.
  4. Geïntegreerde leer- en werkomgevingen
    De opleiding creëert geïntegreerde leer- en werkomgevingen om je uit te dagen en te inspireren problemen in onderlinge samenhang en in relatie met de praktijk te bestuderen.
    De opleiding maakt gebruik van moderne informatie-en communicatietechnologie om een zo rijk mogelijke leeromgeving te creëren. Er is bovendien sprake van een variëteit aan didactische werkvormen.
  5. Reflectie
    Dit is een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma. Het vermogen tot reflectie en zelfreflectie is onmisbaar voor een SPH’er. Daarom maakt reflectie in veel vakken onlosmakelijk deel uit van de leerpraktijk.
  6. Inzet van diverse toetsvormen
    Gedurende je opleiding kun je in diverse toetsen op verschillende manieren demonstreren dat je over de vereiste competenties beschikt.

In je opleiding SPH staat het ontwikkelen van de beroepscompetenties centraal. Dit ontwikkelen van competenties kun je op verschillende manieren doen: door te verbreden, te verrijken of te verdiepen.

  • Verbreden
    Je kunt de competenties in steeds meer verschillende en in steeds complexere situaties inzetten.
  • Verrijken
    Je ervaart de competenties steeds meer als iets van jezelf; je maakt ze steeds meer eigen. Het wordt steeds duidelijker welke competenties voor jou belangrijk zijn om te ontwikkelen en iets mee te doen in je werkende leven.
  • Verdiepen
    De competenties kenmerken zich door een steeds hoger beheersingsniveau, doordat bewustheid en reflectie toenemen en je deze steeds beter integreert in de competentie. Bij de ontwikkeling van je competenties zal SPH je in staat stellen en stimuleren om eigen accenten te leggen, die het beste passen bij je plannen, doelen en persoonlijkheid.

De opleiding SPH is ingericht in de niveaus basis-, gevorderd- en bachelorniveau. Deze niveau indeling is o.a. gebaseerd op de Dublin Descriptoren. Deze laatste beschrijven de eindtermen voor studies aan universiteiten en hogescholen in Europa. In de propedeuse werk je aan de competenties op basisniveau. In de hoofdfase leer je ze - via het gevorderde niveau- te beheersen op bachelorniveau. Maar wat is precies basis-, gevorderd of bachelorniveau?

Lees erover in het document Competentieniveaus.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 26 november 2021