A-Z Studenten Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Praktische informatie

Op deze pagina vind je het online emergencyformulier en meer informatie over een aantal belangrijke zaken die je moet regelen voordat je naar het buitenland gaat.

 • Als je een OV-studentenkaart van DUO hebt, dan kun je dmv 'verklaring onderwijsinstelling' te laten tekenen een OV-vergoeding ontvangen voor de periode dat je in het buitenland verblijft en je je kaart niet gebruikt. Bekijk deze pagina van DUO voor meer informatie.
 • Woon je daarnaast in Nederland bij je ouders en ontvang je studiefinanciering? Dan kun je ook dmv de 'verklaring onderwijsinstelling' te laten tekenen een (tijdelijke) uitwonende beurs ontvangen. Zie deze pagina van DUO voor meer informatie.
 • LET OP: de verklaring onderwijsinstelling moet je voor beide vergoedingen uploaden (dus 2 keer) in mijnduo om deze te ontvangen.

Het is verplicht om voor je vertrek naar het buitenland het emergencyformulier in te vullen. Op deze manier weet de HvA met wie we contact moeten opnemen bij een noodgeval tijdens jouw verblijf in het buitenland.

Vul het formulier ongeveer een week voordat je vertrekt in wanneer je alle gevraagde gegevens hebt verzameld. Mochten er contactgegevens wijzigen tijdens je periode in het buitenland, vergeet deze wijzigingen dan niet aan ons door te geven.

Stage of minor in het buitenland

Zowel bij een stage als minor (studie) in het buitenland, is het van belang dat je het emergency formulier invult. Download het emergencyformulier.

 • Informeer of je vaccinaties nodig hebt voor het land waar je naar toe gaat. Op de volgende websites vind je een overzicht van de verplichte vaccinaties per land: TravelClinic en LCR .
 • Controleer je zorgverzekering goed voordat je ergens een afspraak maakt. Bij sommige vaccinatieklinieken krijg je namelijk alles of een deel van de kosten vergoed.

Als je stage gaat lopen in het buitenland, kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig hebt.

 • Als de contactpersoon van je stageplek Nederlands spreekt, kun je het formulier op de VOG-pagina van het ministerie van Justitie en Veiligheid downloaden.
 • Als de contactpersoon geen Nederlands spreekt, kun je het Engelstalige formulier gebruiken.
 • Vul eerst zelf deel 1 in, vraag dan of de contactpersoon van je stage het tweede deel invult en stuur het formulier vervolgens naar de gemeente waar je woont.

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent tijdens de gehele duur van je periode in het buitenland.

 • Het is verplicht om een zorgverzekering te hebben die geldig is in het land van verblijf. In de meeste gevallen voldoet jouw Nederlandse zorgverzekering, maar controleer dit altijd!
 • Check bij je huidige zorgverzekering in hoeverre je verzekerd bent tegen medische kosten in het land waar je naar toe gaat, wat de procedure is als je medische kosten maakt en of je jouw polis eventueel moet aanpassen voordat je vertrekt (dit kan meestal alleen per een nieuw kalenderjaar!)
 • Als je in Europa blijft, vraag dan een European Health Insurance Card (EHIC) aan. Dit kun je doen bij je Nederlandse zorgverzekering.
 • Het is handig om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) te hebben wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat.
 • Het hebben van een reisverzekering is verplicht. Als je die al hebt, controleer dan of deze geldig is in het land waar je naar toe gaat en voor de gehele periode dat je daar bent. Veel reisverzekeringen zijn namelijk maar maximaal 60 dagen geldig.
 • Activiteiten als bungee jumpen worden vaak niet gedekt door reisverzekeringen. Als je van plan bent om zoiets te gaan doen, controleer dan dus je verzekering! Organisaties als Kilroy en JoHo zijn gespecialiseerd in reisverzekeringen voor jonge mensen die voor langere tijd naar het buitenland gaan.
 • Op wilweg.nl vind je meer informatie over verzekeringen.

Aanvraagprocedure visum

Als je in het buitenland gaat stage lopen of studeren, heb je wellicht een visum nodig. Dit moet je zelf regelen. Informeer je dus goed en op tijd! Een visumaanvraagprocedure duurt vaak zeker een week of 4.

 • Je kunt je visumaanvraag pas beginnen zodra je de acceptatiebrief van de partneruniversiteit of stagebedrijf hebt ontvangen.
 • Onderzoek wat je moet doen voor het krijgen van een visum. Check dit op de website van de ambassade van het land waar je heen gaat. Kijk ook op WilWeg.nl , een landelijke website voor studenten die in het buitenland willen stage lopen of studeren. Je kunt er per bestemmingsland veel informatie vinden, waaronder over visa.
 • Er zijn visumbureaus die je tegen betaling helpen met je aanvraag. Voorbeelden hiervan zijn Visum.nl (algemeen) en Stage USA (voor een Amerikaans visum).
 • Indien je vaccinaties of een medische keuring nodig hebt voor je visum, ga dan naar de website van het Centrum voor Medische Keuringen .

Brief van HvA voor visumaanvraag

Voor sommige visumaanvragen (zoals voor Nieuw-Zeeland en Suriname) heb je bewijs nodig dat je naar dat land gaat als onderdeel van je opleiding. Neem in dit geval contact op met het International Office.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 13 februari 2024