A-Z Studenten Toegepaste Psychologie

Kwalificatieprogramma HvA-UvA

Toegepaste Psychologie

Bij het Kwalificatieprogramma HvA-UvA volg je naast de reguliere vakken ook psychologievakken bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Na succesvolle afronding krijg je een bewijs van toelaatbaarheid, dat zonder schakeljaar toegang geeft tot een selectie master(track)s aan de UvA.

Het TP Kwalificatieprogramma HvA – UvA geeft jaarlijks een aantal TP studenten de mogelijkheid om de tweede helft van de studie TP te combineren met een voorbereiding voor één van de daarvoor aangewezen mastertracks Psychologie van de UvA. Dit programma van de UvA opleiding Psychologie duurt twee jaar en behelst 75 EC aan vakken. Als je na het afronden van de opleiding Toegepaste Psychologie voldoet aan de eisen van het Kwalificatieprogramma, ben je toelaatbaar voor één of meer master(track)s.

In deze brochure lees je meer over het programma en de vakken die je gaat volgen en vind je informatie over verschillende master(track)s aan de UvA.

Het TP Kwalificatieprogramma HvA-UvA is bedoeld voor TP studenten die, zowel qua studielast als qua inhoud, extra uitdaging zoeken en de ambitie hebben om na TP een universitaire master(track) Psychologie te volgen aan de UvA. Het programma bereidt studenten hierop voor.

Tijdens het programma blijf je als student ingeschreven bij de HvA, maar volg je onderwijs zowel aan de HvA als aan de UvA. Vooral de academische onderzoeksvaardigheden krijgen aandacht in dit Kwalificatieprogramma. Dit betekent dat de vakken die je krijgt vooral liggen op het gebied van statistiek, SPSS, methoden van onderzoek, wetenschapsfilosofie en academisch schrijven. Daarnaast volg je specialisatievakken voor de psychologie-master(track) die je wil volgen en doe je een bachelorproject.

Na een succesvolle afronding van het Kwalificatieprogramma en je HvA TP programma, krijg je zowel je bachelor TP diploma als een bewijs van toelaatbaarheid voor de relevante UvA master/mastertrack. Raadpleeg voor meer informatie de brochure .

Het Kwalificatieprogramma geeft toegang tot een select aantal masters en zogenaamde mastertracks. De duur van een master/mastertrack is één jaar.

Specialisaties:

  • Sociale Psychologie
  • Arbeids- en Organisatiepsychologie
  • Brain and Cognition
  • Psychological Methodology

Programma overstijgende mastertracks:

  • Sport- en Prestatiepsychologie
  • Training en Development
  • Development & Health

Deelname aan masters binnen Gezondheidszorg-psychologie is uitgesloten (hieronder vallen de specialisaties Klinische Psychologie, Klinische Neuropsychologie, Klinische Ontwikkelingspsychologie, Klinisch Scientist-Practinioer in de Ouderenpsychologie en de track Klinisch Forensische Psychologie).

Voor informatie over de masters en mastertracks, verwijzen we je naar de (online) Studiegids UvA Psychologie . Belangrijk om te weten is dat je binnen het Kwalificatieprogramma al voorsorteert op een van de masters door vakken binnen 1 specialisatie te volgen. Het behalen van deze vakken is voorwaarde voor het starten van de master die hierbij aansluit. Voor mastertracks geldt dat meerdere specialisaties toegang geven voor een track. De details hiervan kun je teruglezen in de studiegids en de brochure .

In het Kwalificatieprogramma volgen studenten in het eerste jaar (TP jaar 3) vakken op het gebied van statistiek, methoden van onderzoek, SPSS, literatuuronderzoek, en academisch schrijven met vakken als WSR en POR (zie Studiegids UvA Psychologie, Bachelorjaar 2). Deze vakken geven de basiswetenschappelijke vorming en volg je deels tijdens je stage in jaar 3. Je bent daarom ook niet vrij in de keuze van je stage. Je stage volg je bij het TP-Lab, het onderzoekscentrum Toegepaste Psychologie. Stagiairs helpen mee bij de uitvoer en rapportage van praktijkonderzoek voor externe en interne opdrachtgevers.

Het jaar daarna (TP jaar 4) ga je je specialiseren in een van de richtingen die voorsorteert op de master/mastertrack van jouw voorkeur. Deze vakken gelden als Minor en volg je dus in semester 1 (kwartaal 1 en 2 van jaar 4). Daarna doe je een bachelorproject aan de UvA en de reguliere afstudeeropdracht van TP.

Wanneer je kiest voor het Kwalificatieprogramma, kies je ook gewoon binnen TP je werkveldrichting. In het derde jaar volg je dan de vakken binnen TP, samen met je medestudenten binnen diezelfde werkveldrichting.

Nadat je alle vakken van het Kwalificatieprogramma én binnen TP op nominaal tempo hebt behaald, studeer je af als Toegepast Psycholoog aan de HvA. Bovendien krijg je bewijs van toelaatbaarheid aan de UvA, dat toegang geeft tot de door jou eerder gekozen master/mastertrack.

Toelatingseisen:

  • tijdige aanmelding;
  • maximaal 5 EC studieachterstand bij TP
  • propedeuse TP behaald;
  • positief advies van SLB'er;
  • ingangstoets Statistiek behaald;
  • extracurriculair vak VRT behaald (jaar 2 TP);
  • hoogte van cijfers tellen mee.

Eisen tijdens het Kwalificatieprogramma

Het programma dient binnen twee jaar afgerond te zijn, inclusief eventuele herkansingen.

Heb je twee vakken niet gehaald, dan dient je een gesprek in te plannen op de HvA met de coördinator van het Kwalificatieprogramma.

De HvA stelt ook eisen aan de voortgang. Namelijk dat je geen studie-achterstand oploopt bij de HvA (natuurlijk heb je wel recht op de reguliere herkansingen). Voor stage jaar 3 geldt dat je de praktijkuren in één keer moet halen om door te mogen gaan met het programma, omdat je anders teveel achterstand oploopt.

Voltijd studenten TP die in hun 2e jaar zitten, kunnen zich in blok 2 aanmelden voor dit programma. Hierover worden studenten (onder meer) tijdens de werkveldvoorlichting geïnformeerd. Tweedejaarsstudenten van TP voltijd schrijven zich dan in bij de Kwalificatieprogrammacoördinator. Zie algemene informatie leerjaar 2 op MijnHvA voor verdere instructies.

Het programma start in jaar 3 en duurt tot en met het afstuderen. Als je al in jaar 3 of 4 van TP zit, heb je geen toegang meer tot het Kwalificatieprogramma.

MEER INFORMATIE

Ga voor specifieke vragen over collegegelden, schakeltrajecten en dergelijke naar de studentdecaan of naar een studievoorlichter van de betreffende universiteit. Eventuele reacties kunnen gemaild worden naar Hanneke Lodewijk: h.lodewijk@hva.nl.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 12 juli 2018