A-Z Studenten Sociaal Juridische Dienstverlening

Stage in het buitenland

Tijdens een stage in het buitenland leer je hoe sociaal-juridische organisaties in het buitenland met een bepaalde doelgroep of vraagstuk omgaan. Als je de ambitie hebt om in het buitenland stage te lopen, is het belangrijk dat je zelfstandig en flexibel bent en op tijd begint met de oriëntatie en voorbereiding van je stage.

Organisaties in het buitenland kunnen zijn: overheidsorganisaties, bijvoorbeeld Sociale Zaken, gemeente, ambassades, justitie of reclassering. Maar ook private organisaties zijn geschikt, zoals een vakbond, woningcorporaties, organisaties op het gebied van juridische ondersteuning zoals bijvoorbeeld juridische spreekuren. Eigenlijk zijn het dezelfde soort organisaties als in Nederland. De stagecriteria die gelden voor organisaties gelden daarom ook voor organisaties in het buitenland.

Evelin, Laura en Stef bij hun stage in Suriname

Meer informatie over internationale stages kan je vinden op onze Brightspacetegel en natuurlijk op Sharepoint bij Stage

Een tip voor als je op stage gaat: lees je goed in in de cultuurverschillen, met name in de manier van omgang met elkaar. Ik heb dit zelf niet voldoende gedaan en ben daardoor tegen de lamp gelopen. Dit heeft in de eerste maand al voor enige spanningen gezorgd op mijn stage. Door aan Surinamers die in Nederland gewoond hebben, te vragen hoe ik mij het beste kon opstellen, heb ik deze spanningsboog kunnen doorbreken.

Stef Blaauw, student SJD, stage in Suriname

Wil je meer studentenervaringen lezen? Kijk dan op Share my Story.

Er zijn studenten die gebruik maken van bemiddelings- organisaties zoals Projects Abroad. Weet dat hier kosten aan verbonden zijn. Wanneer je zelf op zoek gaat naar een organisatie in het buitenland overleg je altijd vooraf met de coördinator internationalisering SJD over een aantal zaken. Dat betreft de keuze voor een land of stad, je motivatie voor deze stage, de stageperiode, aspecten als beheersing van de taal, cultuur, een aantal praktische zaken zoals reis-en verblijfskosten (financiën en studiebeurzen), huisvesting, instapvoorwaarden (studiepunten), verblijfspapieren, het internationale stagecontract en het benaderen van organisaties in het buitenland.

Je loopt ofwel 10 maanden stage bij 1 organisatie in het buitenland, ofwel 10 maanden verdeeld over 1 organisatie in Nederland en 1 in het buitenland. De verdeling van het aantal maanden gaat in overleg met de coördinator internationalisering. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  1. De stageplaats of de combinatie van stageplaatsen biedt voldoende mogelijkheden om aan competentie 1 tot en met 5 te werken.
  2. De stageplaats sluit aan bij een organisatie op het gebied van 1 van de 6 SJD-thema’s. Je kunt je ook organisatie op een ander thema kiezen. In dat geval bespreek je een voorstel met de coördinator internationalisering.
  3. De stageplaats biedt begeleiding in het Nederlands, Engels, Duits of Frans.
  4. Voor het land geldt geen negatief reisadvies.
  5. Je hebt voldoende studiepunten behaald om op stage te mogen (P+50 ECTS).
  6. De stage in het buitenland heeft geen gevolgen voor studievertraging.

Je werkt tijdens je buitenlandstage naast de SJD-competenties ook aan een aantal HvA-brede internationale competenties. De coördinator Internationalisering SJD geeft de uiteindelijke goedkeuring voor de gecombineerde stage.

Tijdens je internationale stage zit je in een stagegroep waarmee je op afstand aan een aantal opdrachten uit het terugkomonderwijs werkt. Je maakt dezelfde verslagen en opdrachten voor het terugkomonderwijs, alleen vanuit het buitenland. Afhankelijk van het aantal maanden dat je in het buitenland bent, zijn er specifieke zaken af te spreken over de inhoud van het terugkomonderwijs. Begeleiding van je stagedocent krijg je via mail, telefoon, Skype. In het buitenland krijg je begeleiding van een stagebeleider van de organisatie, waarover voor je vertrek afspraken zijn gemaakt.

Download hier het document:
Vakken Terugkomonderwijs (TKO) internationale stages SJD (pdf).

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 15 oktober 2021