A-Z Studenten Master Structural Engineering

Toetstijdverlenging FT

Momenteel wordt de administratie in SIS bijgewerkt. Het kan zijn dat je daarom een brief krijgt over een toetsvoorziening die je al eerder hebt gekregen. Je hoeft hier niets mee te doen, dezelfde toetsvoorziening blijft gewoon geldig voor dezelfde periode.

Heb je dyslexie of ADHD, een chronische ziekte of een andere persoonlijke omstandigheid die invloed heeft op je concentratie- en/of leesvermogen? Dan kun je extra tijd (toetstijdverlenging) voor een schriftelijk tentamen aanvragen bij je studentendecaan. Standaard is dat 25% extra tijd en bij visuele beperkingen 50%. De studentendecaan kent deze extra tijd toe, namens de examencommissie. Ook studenten die buiten Nederland zijn opgegroeid krijgen vaak toetstijdverlenging aan het begin van hun studie.

Hoe vraag je toetstijdverlenging aan?

Toetstijdverlenging aanvragen gaat altijd via de studentendecaan. Heb je dyslexie? Je hoeft dan niet zelf naar de studentendecaan toe, maar kunt toetstijdverlenging en vergrote toetsformulieren digitaal aanvragen. Meer informatie vind je in de A-Z-lijst onder studeren met een functiebeperking.

Ben je buiten Nederland opgegroeid of is er sprake van een persoonlijke omstandigheid zoals autisme, adhd, dyslexie, slechtziendheid, chronische ziekte, psychische klachten, enzovoort, ga dan naar de studentendecaan van jouw opleiding. Met de studentendecaan bespreek je of toetstijdverlenging voor jou een passende voorziening is. ‘Passend’ betekent dat de voorziening geschikt is – je hebt er dus echt wat aan – en dat je hem echt nodig hebt vanwege jouw persoonlijke omstandigheid. Wanneer de voorziening passend is en als de studentendecaan het bewijs voor de omstandigheid heeft gecontroleerd, kan de toetstijdverlenging meteen aangevraagd worden.

Wanneer moet je toetstijdverlenging aanvragen?

Het verschilt per opleiding hoe snel je aanvraag verwerkt kan worden. Die informatie staat hieronder, onder het kopje: ‘Hoe werkt toetstijdverlenging'. Het beste is om zo snel mogelijk naar de studentendecaan te gaan bij een persoonlijke omstandigheid.

Heb je dyslexie? Upload dan in de eerste week van je studie, of nog eerder, je dyslexieverklaring. Hoe je dat moet doen lees je in de A-Z-lijst onder Studeren met een functiebeperking.

Hoe werkt toetstijdverlening bij FT

Je leest hier informatie voor studiejaar 2018-2019 (een update volgt op 1 september 2019):

  • Geef bij de surveillant bij binnenkomst aan dat je toestemming hebt voor toetstijdverlenging, A3-formaat en/of toetslaptop. De surveillant controleert dit op de tentamenlijst en neemt contact op met de tentamenorganisatie bij onduidelijkheden.
  • In elk tentamenlokaal is een A3-formaat tentamen aanwezig. Is het er niet? Geef het aan bij de surveillant. Die vraagt de tentamenorganisatie om een nieuw A3-formaat.
  • Neem plaats achterin het lokaal of in een aparte rij aan de zijkant van het lokaal. Je hebt dan minder last van je medestudenten bij het verlaten van het lokaal.

  • De tentamenorganisatie vraagt je per mail om je tentamendatum en -lokaal en zorgt dat er een speciale toetslaptop voor je klaar staat. Ook ontvang je van hen verdere gebruiksinstructies.
  • Je mag alleen de speciale toetslaptop gebruiken.

  • Neem plaats aan een tafel vooraan in het lokaal, de surveillant heeft dan zicht op je scherm.

Meer informatie

Op Studeren met een functiebeperking vind je meer informatie: beleid, regels, voorzieningen, tips en tools.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 25 september 2019