A-Z Studenten Master Structural Engineering

Casa Technica

Casa Technica heeft aanbod voor alle studenten en heeft daarnaast ook specifiek aanbod voor studenten met bijzondere omstandigheden. Ook zetten we ons in voor meer aandacht voor studentenwelzijn binnen de faculteit, het verminderen van stressoren en het verbeteren van hulpbronnen en veerkracht van studenten en het creëren van de juiste begeleiding, faciliteiten en voorzieningen voor studenten met persoonlijke omstandigheden. We vinden het belangrijk dat alle studenten zich welkom voelen binnen de faculteit.

Hierbij vinden we de wensen van de studenten en de opleidingen erg belangrijk. Zie jij verbetermogelijkheden binnen de faculteit? Laat het ons vooral weten, we gaan er graag mee aan de slag!

Wat doet Casa Technica voor studenten?

De faculteit Techniek heeft momenteel het volgende aanbod voor studenten:

Kun je hulp gebruiken op het gebied van (studie)loopbaan? Dan bieden wij je de volgende mogelijkheden:

 • Keuzecoaching: eenmalig 1-op-1 gesprek met een loopbaancoach van de HvA
  Twijfel je over je studie? Of merk je dat je opleiding anders is dan je had verwacht? Ben jij al wat verder in je studie en sta je voor de keuze voor een afstudeerrichting, minor of master? Keuzecoaching helpt je verder!
  Tijdens dit gesprek breng je samen met de coach je twijfels in kaart, gaan jullie na welke wensen je hebt en wat je mogelijkheden zijn. Een gesprek met een keuzecoach is gratis en duurt max. 30 minuten. Op dinsdagen is de keuzecoach in het JMH, op woensdagen in het NTH. Er zijn ook online mogelijkheden.

Klik hier om je aan te melden.

 • Loopbaancoaching: persoonlijke traject op maat (meerdere gesprekken) met een loopbaancoach van de HvA

Heb je een uitgebreidere hulpvraag over je (studie)loopbaan, die niet in één keuzecoaching gesprek behandeld kan worden? Mail dan naar het loopbaanloket: loopbaanloket@hva.nl om een coachingstraject van meerdere gesprekken aan te vragen.

Klik hier voor een overzicht van de komende trainingen en workshops.

 • Studievoorlichting:

Voor studiekiezers biedt de faculteit Techniek allerlei voorlichtings- en studiekeuzeactiviteiten. Ook als je al aan de HvA studeert en erover denkt om van studie te switchen, kun je veelal gratis gebruik maken van deze activiteiten. Denk aan: open dagen, meeloopdagen, etc. Maak daarnaast ook een afspraak met de studentendecanen.
Let op! Als je je wilt aanmelden voor de meeloopdagen bij een opleiding van de faculteit Techniek, vermeld dan bij je aanmelding dat je studiekiezer bent. Aanmelding gaat via de opleiding waar je interesse in hebt.
Ook kun je deelnemen aan de keuze-3-daagse en het studiekeuzetraject UvA/HvA (beide tegen betaling; gereduceerd tarief voor HvA studenten).
Klik hier om naar de site voor studiekiezers te gaan.
Voor specifieke of praktische vragen over de studies: mail naar studievoorlichting@hva.nl.

 • Leren solliciteren:

Bij de Taalwinkel (online) en het Student Careers Centre (UvA/HvA) kun je meer leren over o.a. het maken van een CV en motivatiebrief, het sollicitatiegesprek, salarisonderhandelingen, etc.

 • SLC Forensisch Onderzoek en Biomedische Technologie op het NTH:

Studeer je Forensisch Onderzoek of Biomedische Technologie? Dan kun je ook terecht bij het Studieloopbaancentrum (SLC) van deze opleidingen op het NTH. Vraag je Slb’er om meer info.

 • GamerScan

Heb je het gevoel dat je vastloopt in je studie, twijfelt over je toekomst of zit je ergens anders mee én game je graag? Dan kan je de GamerScan doen! In een online gesprek van een uur met een ervaren gaming coach praten jullie over je gamebeleving en koppelt hij je voorkeur in gaming aan mogelijkheden en kansen in je carrière. Aan de hand van het gesprek krijg je een rapport met een analyse van welke vaardigheden je hebt ontwikkeld aan de hand van gaming en advies over hoe je jouw achtergrond in gaming kan inzetten om verder te komen in je leven en (studie)loopbaan.

Lees meer over de GamerScan op de website van Gezond Gamen: https://gezondgamen.nl/gamerscan

Heb jij moeite om je te concentreren of zoek je een rustige studieplek? Voor studenten met persoonlijke omstandigheden die moeite hebben zich te concentreren op de gewone werkplekken op de campus of thuis, biedt Casa Technica studiefocusplekken.

Voor studenten met een functiebeperking in het algemeen geldt dat zij bij een bewezen functiebeperking via de studentendecaan voorrang kunnen krijgen bij het reserveren van een studieplaats. Er zijn echter ook studenten die een studieplaats in een prikkelarme ruimte nodig hebben om zich goed te kunnen concentreren. Voor deze studenten biedt Casa Technica prikkelarme focusplekken, waar je in alle rust kunt studeren.

De studiefocusplekken in de Casa Technica kamer (JMH 08D10) zijn alleen toegankelijk op reservering.

Hoe werkt het?

Bespreek met jouw casemanager of je een studiefocusplek kunt reserveren. Samen kiezen jullie een vast moment in de week waarop een werkplek voor jou wordt gereserveerd. Deze reservering geldt voor het gehele blok. Dit zorgt meteen voor een goed studieritme! De casemanager of studentendecaan geeft je meer informatie.

Tijdvakken:

Ochtend

ma-di-wo-vr: 8.00 - 12.00
do: 8.00-10.00

Middag

ma-di-do-vr: 12.00 - 16.00

wo: 12.00-15.00

Avond

ma-di-do: 16.00-22.00 (het gebouw sluit om 22.30u)

wo: 17.00-22.00 (het gebouw sluit om 22.30u)

vr: 16.00-17.30 (het gebouw sluit om 18u)

vr: 16.00-17.30 (het gebouw sluit om 18u)

Heb jij moeite met de wiskundige kant van jouw opleiding? Heb je alle mogelijkheden binnen de opleiding benut en kom je met jouw docent tot de conclusie dat wiskundebijles voor jou de oplossing is? Dan kun je via Casa Technica in aanmerking komen voor wiskundebijles. Je wordt gekoppeld aan een ouderejaars student, die jou wekelijks kan bijstaan met bijles. De basis hiervoor zijn de opgaven waar jij binnen jouw opleiding moeite mee hebt. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Meld je bij Student Info in het Jacoba Mulderhuis, zij kunnen met jou kijken wat er mogelijk is.

Heb jij juist een wiskundeknobbel en zou je het leuk vinden om deze wiskundebijles te geven? Meld je dan aan als bijlesgever!

Vraag bijles aan via dit formulier.

Een studentmentor is een getrainde ouderejaarsstudent van de eigen opleiding die jou extra begeleiding biedt. De mentor wijst de weg binnen de opleiding, kent de gebouwen en systemen, weet welke hulpbronnen er zijn binnen de HvA, geeft handige tips en trucs en biedt een luisterend oor. Als student is het mogelijk om een mentor te krijgen, maar ook om zelf mentor te worden.

Sommige opleidingen organiseren eigen studentmentor- of buddyprogramma’s georganiseerd. Vraag je SLB’er of casemanager naar de mogelijkheden. Daarnaast kun je ook altijd terecht bij de studievereniging voor vragen, adviezen of contacten met studenten uit andere jaarlagen.

Vanuit de HvA zijn er ook verschillende programma’s voor studentmentoren, waaronder:

Sociale binding is een belangrijke factor voor studentsucces. Bij Casa Technica zetten we ons daarom in om dit te stimuleren.

We stimuleren studenten om naar de campus te komen en we ondersteunen de studieverenigingen. In studiejaar 2022/2023 krijgen eerstejaarsstudenten van een aantal opleidingen binnen de faculteit techniek hun lidmaatschap voor de studievereniging cadeau. Ben jij nog geen lid? Neem contact op met jouw studievereniging voor meer informatie.

Andere platforms en activiteiten voor studenten vind je hier.

Heb jij een idee voor een leuke activiteit voor studenten? Dan kun je hier mogelijk budget voor krijgen vanuit de hogeschool. Doe een aanvraag bij ‘Mag het, dan kan het!

Bij Casa Technica houden we ons ook bezig met diversiteit & inclusie binnen de faculteit Techniek. Heb je vragen of een verzoek? Laat het ons weten!

Via SSC Casa Technica kun jij als student kosteloos 1-op-1 coaching krijgen, buiten de eigen opleiding. De coaching vindt meestal plaats op de campus. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Coaching en mentale begeleiding van de Casa Technica coaches

Wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Of ervaar je problemen waarmee je niet bij de slb’er, studentenpsycholoog of studieloopbaancoach terecht kunt? Dan bieden we je vanuit de faculteit techniek graag de mogelijkheid om coaching te krijgen van één van onze Casa Technica coaches. Je krijgt dan een traject van maximaal 6 gespreken (inclusief intake). De coaches zijn gespecialiseerd in het werken met studenten en maken graag een afspraak met je, online of in het JMH.

  • Binnenkort kun je hier alle coaches bekijken en direct een afspraak inplannen. Wil je nu al een afspraak plannen? Mail naar casatechnica-ft@hva.nl
  • Zit er geen geschikte coach bij of twijfel je? Mail naar casatechnica-ft@hva.nl en wij zoeken graag een goede coach voor je!
 • Coaching studieloopbaan
  • Heb je een wat uitgebreidere hulpvraag over je (studie)loopbaan? Mail dan naar loopbaanloket@hva.nl om een coachingstraject aan te vragen.
  • Voor een eenmalige afspraak kun je een keuzecoaching gesprek (30 min) inplannen via deze link. Kijk hierboven bij ‘hulp op (studie)loopbaangebied’ voor meer info.
 • Psychologische hulp bij de studentenpsychologen

De studentenpsychologen van de HvA staan voor je klaar wanneer je hulp nodig hebt bij milde, psychische klachten die jouw studie in de weg staan. Zij verzorgen oplossingsgerichte, kortdurende psychologische hulp in de vorm van individuele gesprekken en groepstrainingen. Klik hier voor meer informatie.

 • Extra begeleiding voor studenten met autisme

Via het ASS project van de HvA kunnen studenten met autisme extra studiebegeleiding krijgen. Denk aan o.a. hulp bij plannen, sociale vaardigheden, studievaardigheden en welbevinden. Je maakt samen met jouw coach afspraken over hoe vaak jullie samenkomen, bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks. Bekijk de video voor meer info: https://youtu.be/GfjxKtIBZag

Klik hier om je aan te melden.
Wat andere studenten zeggen over de begeleiding:

 • “Wat ik heb gehad aan de begeleiding, is het zekerder worden in het leren en beter begrijpen wat het inhoudt om naar een hogeschool te gaan.”
 • “De begeleiding heeft mij geholpen bij het maken van een planning, het houden aan een planning, actie ondernemen als dat niet lukt en overzicht houden.”
 • “De begeleiding zorgt voor steun, duidelijkheid en kalmte in mijn hoofd.”

Twijfel je nog of dit iets voor jou is? Bespreek het met je casemanager of de studentendecaan.

 • Taalcoaching

Maak een afspraak met de taalcoaches voor hulp bij Nederlands en Engels, online of op de campus (JMH en NTH), via https://icthva.sharepoint.com/sites/StudentInfo/SitePages/Taalspreekuur.aspx

Ga jij door een uitdagende periode en heb je behoefte aan een maandelijks incheck-moment op de hogeschool? Vanaf 2023 is er elke maand een incheck-moment in het JMH.

Hoe werkt het?
Elke maand komen we met wie dat wil samen in een lokaal in het JMH. We stellen elkaar de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ en ‘Hoe gaat het écht met je?’. Op een informele manier voeren we met elkaar het gesprek. Deel met andere studenten en de aanwezige begeleider hoe het met je gaat en wat jij nodig hebt om ervoor te zorgen dat het goed met je (blijft) gaan. Als je verder hulp nodig hebt, kunnen jullie elkaar daarbij helpen of kan de begeleider je doorverwijzen naar de juiste plek binnen de HvA. We vinden het belangrijk dat jij gehoord en gesteund wordt en dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Het incheck-moment is vertrouwelijk, er wordt niet bijgehouden wie aanwezig is en wat er wordt besproken wordt niet gedeeld met anderen. We vragen alle aanwezigen zich hier ook aan te houden.

Waar en wanneer?
Het incheck-moment vindt plaats in het JMH, de exacte locatie wordt hier z.s.m. gedeeld. Je hoeft je niet aan te melden, je kunt gewoon komen binnenlopen. Als we bezig zijn is de deur gesloten i.v.m. privacy, maar klop even op de deur en dan laten we je binnen.

Data en locaties worden hier z.s.m. gedeeld. Wil je vrijblijvend op de hoogte gehouden worden? Stuur een mail naar casatechnica-ft@hva.nl en dan mailen wij jou zodra de momenten en locaties bekend zijn. Als je wilt kunnen we je ook een herinneringsmail sturen voor elk incheck-moment.

Wil jij aan de slag met thema’s die bijdragen aan jouw welzijn en studentsucces? Dan kan het interessant zijn om erover te lezen. In samenwerking met de bibliotheek worden in 2023 nieuwe boeken aangeschaft over thema’s zoals studentenwelzijn, effectief studeren, snellezen, tentamenstress, beter scripties schrijven, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement, etc.

Wellicht vind je het interessant om eens te bladeren in de volgende boeken die nu al aanwezig zijn in de HvA bibliotheek:

 • Nog slimmer
 • The study skills handbook
 • Studeren met succes voor studenten: Wat de wetenschap jou als student vertelt over effectief studeren
 • Elementaire gewoontes
 • Getting things done
 • De zeven eigenschappen voor effectieve studenten
 • Lezen, weten, niet vergeten
 • Hyperfocus

Met de online zelfhulpmodules van Mirro kun jij zelf aan de slag met lichtere problemen, zoals omgaan met feedback in je studie, beter slapen, smartphonegebruik, stress, concentratie en vervelende gevoelens. Klik hier om naar Mirro te gaan en log in met je HvA account voor gratis toegang tot de modules. Na het inloggen start je met een aantal vragen die jou helpen een keuze te maken uit het aanbod van de modules. Daarna krijg je een overzicht van alle modules, waarin de voor jou meest relevante modules bovenaan staan.

Mindfulness

Via SSC Casa Technica kun jij als student kosteloos deelnemen aan mindfulness trainingen. Mindfulness-oefeningen zou je kunnen zien als fitness voor je hersenen. Door deze oefeningen te doen, train je o.a. de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor aandacht en concentratie. Het geeft mentale rust en ruimte, zorgt dat je minder snel afgeleid raakt en dat je beter kunt presteren. Het is niet voor niets dat deze evidence-based methode door o.a. topsporters vaak wordt ingezet als focustraining!

Graag bieden we je verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan met mindfulness:

 • Mindfulness training

Op het NTH worden mindfulness trainingen gegeven. Studenten van de Faculteit Techniek mogen deelnemen aan deze 8-weekse training. Klik hier voor meer informatie, trainingsdata en inschrijving.

Let op: deze training wordt georganiseerd door de Faculteit Gezondheid en studenten van die faculteit krijgen dan ook voorrang voor deelname. Gelieve bij je inschrijving te vermelden dat je studeert aan de Faculteit Techniek.

Bij voldoende interesse zal de mindfulness training in studiejaar 2023-2024 in het JMH worden georganiseerd door de Faculteit Techniek.

 • Mindfulness introductieworkshops

Om kennis te maken met mindfulness, worden in 2023 introductieworkshops georganiseerd voor studenten van de faculteit Techniek. Data worden z.s.m. hier bekend gemaakt. Interesse? Stuur een mail naar casatechnica-ft@hva.nl, dan mailen wij jou meer info zodra de data bekend zijn!

 • Mindfulness op de UvA

Als HvA student kun je kosteloos deelnemen aan een aantal trainingen van de UvA, waaronder mindfulness trainingen en online workshops. Kijk hier voor meer informatie.

 • Zelf oefenen met mindfulness?

Wanneer jij zelfstandig aan de slag wilt met mindfulness, dan kunnen deze tools je daarbij helpen:

- Apps voor mindfulness meditatie: Smiling Mind (Engelstalig) , VGZ Mindfulness coach app (Nederlandstalig)

- Apps voor ademhalingsoefeningen: Breathe Easy (iOs) , Paced Breathing (Android)

- Boeken over mindfulness, beschikbaar in de bibliotheek: bijvoorbeeld Mindfulness : een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten (Ger Schurink, 2009)

- Mirro: E-health module concentratie & uitstelgedrag

- Online mindfulnesstraining (MOOC): Mindfulness for Wellbeing and Peak Performance

Via SSC Casa Technica kun jij als student kosteloos deelnemen aan workshops en trainingen. Ook op allerlei andere plekken binnen de HvA kun je terecht. Op de activiteitenkalender vind je per maand de interessante workshops en trainingen waar jij aan kunt deelnemen.

 • Mindfulness workshops en trainingen

Zie ook de info hierboven onder het kopje ‘Mindfulness’.

Klik hier voor meer informatie, trainingsdata en inschrijving voor de mindfulness training op het NTH.

 • Trainingen van de bibliotheek

Klik hier voor de volledige agenda van de bibliotheek en FLOOR

 • Trainingen van Student Info

Klik hier voor meer informatie over trainingen van Student Info, het studieloopbaanloket en de studentenpsychologen.

 • Trainingen van de UvA

De UvA biedt ook een aantal trainingen waar je als HvA-student gratis terechtkunt, o.a. over studiemotivatie, presentatieangst, studiestress, faalangst, rouw & verlies. Klik hier voor de UvA trainingen.

 • Training aanvragen
  Ben jij op zoek naar een specifieke training die hier nog niet bij staat? Mail naar casatechnica-ft@hva.nl om de training aan te vragen, dan weten wij wat we voor jou kunnen organiseren! Mocht het niet mogelijk zijn de aangevraagde training of workshop op korte termijn de realiseren, dan nemen we contact met je op om een andere passende oplossing te zoeken.
 • Vragen?

Twijfel je welke training of workshop voor jou interessant is? Stel je vraag bij Student Info of mail naar casatechnica-ft@hva.nl.

Wil jij andere studenten helpen?

Wil jij meer doen als student en tegelijkertijd andere studenten helpen? Dan vind je het misschien leuk om wiskundebijles te geven of om studentmentor te worden! Bekijk de info hierboven voor meer informatie over de bijlessen en mentorprogramma’s of stuur een mail naar casatechnica-ft@hva.nl.

Wie zijn wij?

Casa Technica bestaat uit Team Studentenwelzijn van de afdeling O&O en de casemanagers van de opleidingen. Samen zetten wij ons in om het welzijn en studiesucces van de studenten aan de faculteit techniek te verbeteren.

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën over één van deze thema’s? Neem contact met ons op!

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 25 januari 2023