Hogeschool van Amsterdam

A-Z Studenten Master Legal Management

Taalpagina

Hier vind je informatie over onder meer literatuur, websites, flitscolleges, oefeningen, woordenboeken en naslagwerken. Zoek je vakinhoudelijke informatie? Kijk dan op de desbetreffende vakpagina.

Woordbetekenis

Studenten kunnen gratis gebruikmaken van het online Van Dale-woordenboek . Het woordenboek is ook te vinden via de Databanken A-Z in de digitale bibliotheek van de HvA. Hier vind je woordbetekenissen met voorbeelden. Als een woord niet voorkomt in de Woordenlijst Nederlandse Taal geldt ook de spelling van Van Dale. Tip: voeg toe aan je favorieten!

Spelling

Je kunt gratis gebruikmaken van de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal (ook bekend als het Groene boekje). Tik een woord in, en je ziet wat de officiële spelling is. Onder 'Leidraad' vind je uitleg over alle spellingregels, zoals die voor werkwoordspelling, hoofdlettergebruik, het aan elkaar schrijven van woorden, leestekens en congruentie.

Nog meer handige links

Stijl

Word bevat een synoniemen-functie: selecteer een woord, klik rechts en kies 'synoniemen'.

Oefenen

Taalconcult

Heb je behoefte aan (meer) individueel taaladvies? Maak dan een afspraak voor een taalconsult met een taaldocent van de Master Legal Management. Dit kan via de coördinator: Joost Swanborn.

Taalspreekuur

Ook tijdens het Taalspreekuur van de HvA kun je - op afspraak - advies krijgen van een taaldocent. Dit kan bijvoorbeeld gaan over commentaar op werkstukken, de opbouw van teksten, formuleringen, spelling, leesstrategieën of de uitvoering van presentaties.

Literatuur

  • Nederlandse Taalunie: Woordenlijst Nederlandse taal, Van Dale 2015
  • Renkema, J.: Schrijfwijzer, Boom Amsterdam 2012
  • Swanborn, J.R.: Effectief schrijven in de juridische praktijk, Coutinho Bussum 2016
  • Teunissen, F. en A. van de Vooren-Fokma: Tekststructuur, Coutinho Bussum 2014
Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 16 november 2018