A-Z Studenten Logistics Management
Merel van Dongen: Keuzes maken via je kompas of je klok
Going International 2019 'Als je twijfelt, gewoon doen!'
Onlangs stond het Kohnstammhuis in het teken van Going International 2019. Met een plenaire sessie, diverse workshops, meet & greet met studenten en een infomarkt was er voor ieder wat wils.
Going International is een jaarlijks terugkerend evenement (georganiseerd door de afdeling Studentenzaken en de faculteiten) en is bedoeld om studenten te inspireren en tools te geven voor een internationale ervaring.
Kompas of klok?
De hoofdgast van Going International, de succesvolle voetbalspeelster van het Nederlands elftal, Merel van Dongen, maakt grote indruk op de zaal en sloot de plenaire sessie af. De Oranjeleeuwin neemt met veel enthousiasme en humor iedereen mee in het gedachteproces hoe zij belangrijke beslissingen maakt. Op verschillende momenten in haar leven heeft ze moeten kiezen tussen stilstaan of het najagen van haar dromen: voetbal blijven spelen in haar vertrouwde meisjesteam of overstappen naar het jongensteam, wat uitdagender was? Kiezen voor basketbal of voetbal, sporten waar ze allebei van hield? Studeren ver weg in de VS of comfortabel thuisblijven in Nederland?
Volgens Merel kies je uiteindelijk via je kompas of via je klok. Je kompas is op de toekomst gericht, de bredere richting waar je op wilt in het leven: volgens je waarden en concrete doelen voor de toekomst. Elke dag maak je ook keuzes volgens de klok - waar je zin in hebt in het moment. Maar dit is niet altijd de beste keuze om je doelen te bereiken. Ze daagde de zaal uit om twee dingen op te schrijven: ‘Waar wil ik zijn over 5 jaar’? en ‘Wat zijn 3 dingen die jou als persoon definiëren’? Als je deze dingen kunt noemen, ben je beter in staat om goede keuzes te kunnen maken voor je toekomst. Ook als het gaat om studeren in het buitenland, of niet!
Nieuwe inzichten over eigen land
Docent van het Jaar 2019 Robert van Mulligen trapt het event op woensdag 19 november af met verhalen van zijn eigen buitenlandervaring in Noord-India bij de Tibetaanse regering in ballingschap. Volgens Van Mulligen is het belangrijk om je vooroordelen thuis te laten. “Als je in het buitenland woont, krijg je niet alleen inzichten over je tweede thuis, maar ook over je eigen land. Je waardeert het eigenlijk op een hele nieuwe manier.” Na zijn opening geeft hij het woord aan HvA-rector Geleyn Meijer. “Globalisering is een feit, en banen zijn snel aan het veranderen. Bij de HvA proberen we onze studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op deze ontwikkelingen via het onderwijs. Studeren in het buitenland is daarbij een uitstekend keuze en ik wens jullie veel succes," zei hij.
‘Beste beslissing van mijn leven’
Jonli So, enthousiaste laatstejaarsstudent Communicatie aan de HvA, geeft vervolgens een inspirerende presentatie bomvol mooie foto’s en filmpjes die toonden hoe leuk zijn minor in Brisbane, Australië, was. "Dit was de beste beslissing van mijn leven!" zei Jonli. Dankzij zijn exchange heeft hij vrienden voor het leven gemaakt en hij is nog steeds betrokken bij het thema internationalisering via zijn bijdrage aan het International Student Network. “Er zijn zeker uitdagingen als je kiest voor een exchange, maar veel praktische aspecten zijn makkelijker te regelen dan je denkt. Dit zorgt ook voor zelfstandigheid,” volgens Jonli. Hij rondde zijn praatje af met een heldere boodschap, die hij ooit van zijn HvA International Office heeft meegekregen: ‘Als je twijfelt, gewoon doen!’.
Tools en handvatten voor buitenlandervaring
Na de plenaire sessie gingen de studenten uiteen om deel te nemen aan inspirerende workshops. Het doel daarvan is studenten enthousiasmeren en tools geven voor een exchange of stage in het buitenland. Met workshops als: ‘Travel security: ninja skills’, 'Being International ', 'Personal Branding’ en meer was er voor ieder wat te kiezen.
De middag werd in de Kohnstammzaal afgesloten in de Kohnstammzaal. Hier kregen studenten de mogelijkheid om een professionele foto te laten maken voor hun cv of LinkedIn. Een nieuw element dit jaar was de infomarkt, waar studenten specifieke vragen konden stellen aan het International Office van hun eigen faculteit. Daarnaast konden studenten door middel van een Meet & Greet andere enthousiaste studenten ontmoeten die tijdens hun studie een tijd in het buitenland hebben doorgebracht. “Ik vond het leuk om de ervaringen van studenten te horen die op exchange zijn geweest, maar ook dat het je de kans geeft om vragen aan ervaringsdeskundigen te stellen”, aldus een student.