A-Z Studenten Logistics Management

Toetstijdverlenging FT

Momenteel wordt de administratie in SIS bijgewerkt. Het kan zijn dat je daarom een brief krijgt over een toetsvoorziening die je al eerder hebt gekregen. Je hoeft hier niets mee te doen, dezelfde toetsvoorziening blijft gewoon geldig voor dezelfde periode.

Heb je ADHD, dyslexie, ASS, een chronische ziekte of een andere persoonlijke omstandigheid die invloed heeft op je concentratie- en/of leesvermogen? Dan kun je extra tijd (toetstijdverlenging; ttv) aanvragen voor schriftelijke tentamens. Dat geldt dan ook voor tentamens, die (online) op een laptop worden afgenomen.

Als je een visuele beperking hebt, krijg je 50% meer tijd; in de meeste andere gevallen 25%. De studentendecaan kent deze extra tijd namens de examencommissie toe.

Ook andere toetsvoorzieningen kun je aanvragen bij de studentendecaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een schriftelijke toets op een laptop, toiletbezoek tijdens een schriftelijk tentamen, eten/drinken en het gebruiken van medicatie of een gebruik van een koptelefoon tijdens een schriftelijk tentamen.

In welke situaties kun je toetstijdverlenging (ttv) aanvragen?

Je hebt recht op extra tijd als je moeite hebt met concentreren en/of lezen en kunt aantonen dat dat komt door persoonlijke omstandigheden, zoals:

  • dyslexie
  • AD(H)D
  • ASS
  • blindheid of slechtziendheid
  • een beperking die concentratieproblemen voortbrengt
  • je bent buiten Nederland opgegroeid.

Twijfel je? Overleg dan met je studentendecaan.

Hoe vraag je toetstijdverlenging (ttv) aan?

Heb je dyslexie? Je hoeft dan niet zelf naar de studentendecaan toe, maar je kunt direct toetstijdverlenging (ttv) en vergrote toetsformulieren digitaal aanvragen. Lees meer op Student Info of vraag direct aan via het Digitaal Servicepunt.

Voor alle andere omstandigheden kun je toetstijdverlenging via de studentendecaan aanvragen. Maak een afspraak.

Andere voorzieningen?

Misschien heb je (ook) baat bij andere voorzieningen. Het is het beste om zo snel mogelijk naar de studentendecaan van jouw opleiding te gaan als je extra behoeftes hebt. Met de studentendecaan bespreek je welke toetsvoorziening voor jou een passende voorziening is. ‘Passend’ betekent dat de voorziening geschikt is – je hebt er dus echt wat aan – en dat je hem echt nodig hebt vanwege jouw persoonlijke omstandigheid. Wanneer de voorziening passend is en als de studentendecaan het bewijs voor de omstandigheid heeft gecontroleerd, kan de toetsvoorziening meteen aangevraagd worden. Maak een afspraak.

Wanneer gaat mijn toetsvoorziening in?

Het verschilt per opleiding hoe snel je aanvraag verwerkt kan worden. Wanneer je je toetsvoorziening 2 weken voor de start van de tentamenperiode is toegekend én aangevraagd bij het Toets en Planningsbureau, dan kun je gebruik maken van je toetsvoorziening.

Wat moet je zelf nog regelen?

Neem het toekenningsbesluit van je toetsvoorziening geprint mee naar je toets.

Meer info

Hoe werkt toetstijdverlening bij FT

Je leest hier informatie voor studiejaar 2018-2019 (een update volgt op 1 september 2019):

  • Geef bij de surveillant bij binnenkomst aan dat je toestemming hebt voor toetstijdverlenging, A3-formaat en/of toetslaptop. De surveillant controleert dit op de tentamenlijst en neemt contact op met de tentamenorganisatie bij onduidelijkheden.
  • In elk tentamenlokaal is een A3-formaat tentamen aanwezig. Is het er niet? Geef het aan bij de surveillant. Die vraagt de tentamenorganisatie om een nieuw A3-formaat.
  • Neem plaats achterin het lokaal of in een aparte rij aan de zijkant van het lokaal. Je hebt dan minder last van je medestudenten bij het verlaten van het lokaal.

  • De tentamenorganisatie vraagt je per mail om je tentamendatum en -lokaal en zorgt dat er een speciale toetslaptop voor je klaar staat. Ook ontvang je van hen verdere gebruiksinstructies.
  • Je mag alleen de speciale toetslaptop gebruiken.

  • Neem plaats aan een tafel vooraan in het lokaal, de surveillant heeft dan zicht op je scherm.

Meer informatie

Op Studeren met een functiebeperking vind je meer informatie: beleid, regels, voorzieningen, tips en tools.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 25 september 2019