A-Z Studenten Leraar Natuurkunde

Zo beveilig je je smartphone en tablet

Beveilig je smartphone en tablet goed met deze stappen. 

Beveilig je telefoon of tablet met (afhankelijk van wat op jouw apparaat kan)

  • een sterk wachtwoord ofwel een woord of zin van minimaal 12 karakters - waarvan minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, en 1 leesteken - dat je niet voor een ander account of apparaat gebruikt; of
  • een toegangscode (liefst 6 karakters); of
  • een ontgrendelpatroon; of
  • biometrische vergrendeling.

Een wachtwoord is het veiligst, een ontgrendelpatroon is het minst veilig, omdat dit makkelijk kan worden afgekeken. Stel voor het geval dat de biometrische vergrendeling niet werkt, ook altijd een wachtwoord, toegangscode of ontgrendelpatroon in.

Stel automatische schermvergrendeling in

Zorg ervoor dat je scherm automatisch vergrendeld wordt als je je telefoon of tablet niet gebruikt. Liefst direct, en in elk geval binnen 5 minuten.

Houd je software up to date

Houd de software op je telefoon en tablet up-to-date. Als je de nieuwste software gebruikt, loop je de minste kans op virussen. Hackers maken namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van programma´s. Bovendien, profiteer je door de software updates van nieuwe en verbeterde functionaliteiten.

Stel de zoek- en versleutelfunctie van je telefoon in

Stel de locatiefunctie op je smartphone in. Dan kun je je telefoon opsporen als je deze kwijt bent. Als je denkt dat je smartphone gestolen is (of dat je deze niet meer terug zal vinden), dan kun je deze via de locatiefunctie op afstand vergrendelen en ook je persoonlijke gegevens wissen.

Verander onmiddelijk je HvA-ID-wachtwoord als je je telefoon verloren bent of als deze gestolen is.

Tips voor veilig gebruik van je smartphone/ tablet

  • Bewaar geen vertrouwelijke gegevens op je telefoon of tablet.
  • Check voor je een app installeert altijd de betrouwbaarheid.
  • Voer geen jailbreaks uit. Als je dit wel doet dan kan de fabrikant de beveiliging van je apparaat niet meer garanderen.
  • Gebruik nooit publieke, gratis wifi-netwerken (in trein of café). Gebruik je eigen databundel (4G). Wil je toch gratis openbare wifi gebruiken? Log dan altijd in via een beveiligde VPN-verbinding. Je kunt eduVPN kosteloos downloaden
Gepubliceerd door  ICT Services 29 november 2023