A-Z Studenten Leraar Horeca en Voeding

Laat de ramen dicht voor frisse en schone lucht

Als het buiten lekker weer is, heb je vaak de neiging om de ramen open te gooien. Even frisse lucht en lekker laten doorwaaien. Maar op veel HvA-locaties bereik je daarmee niet het gewenste resultaat. Daar hebben we namelijk klimaatsystemen die voor frisse en schone lucht zorgen, en die systemen werken alleen met de ramen dicht.

Hoe werkt een klimaatsysteem?

De ruimtes in onze panden worden op temperatuur gebracht door verwarming of koeling. Dit gebeurt in veel gevallen op vaste tijden. Als het buiten warmer is dan binnen dan heeft het openen van ramen een negatief effect. Er komt dan meer warme lucht binnen waardoor het binnen warmer wordt in plaats van koeler. Het klimaatsysteem moet dan harder werker om alles weer op temperatuur te krijgen. Dat is niet alleen zonde qua energie maar ook vervelend omdat iemand anders in de ruimte of het gebouw het warmer kan krijgen terwijl jij geniet van je verfrissende windje bij het raam.


Hoe schoon is fris?

Onze panden zitten vaak aan drukke wegen waar de buitenlucht niet altijd even schoon is. Het klimaatsysteem filtert de vervuilde lucht van deze omgeving. Door een raam open te zetten haal je in veel gevallen geen schone lucht naar binnen maar juist vervuilde.

Verschillende panden

Elk pand heeft een eigen klimaatsysteem. Bij sommige oudere panden werkt het klimaatsysteem nog niet optimaal. Daar wordt hard gewerkt om dit te verbeteren. Van het Benno Premselahuis (BPH) en het Dr. Meurerhuis (DMH) weten we dat het klimaatsysteem goed functioneert en dat het de lucht zuivert en op temperatuur kan houden. Op het BPH wordt zelfs gewerkt aan een nieuw en slimmer systeem (Eco Building). Het systeem zorgt voor een aangename temperatuur in het pand door vooraf te koelen op warme dagen of vooraf te verwarmen op koude dagen. Een systeem wat proactief ‘meedenkt’.

Help energie besparen, laat de ramen dicht

Op de ramen van BPH en DMH vind je binnenkort stickers die aangeven dat je het raam beter dicht kunt laten. Samen zorgen we voor energiebesparing en een fijner binnenklimaat voor iedereen. Alvast bedankt!

Mocht je naar aanleiding van deze informatie vragen hebben over het klimaatsysteem op jouw locatie, laat het weten via de Servicedesk-FS of maak een melding via dit formulier .

Gepubliceerd door  Facility Services 25 juni 2024