A-Z Studenten Leraar Engels

Tweestapsverificatie

Veilig online werken vindt de HvA erg belangrijk. Tweestapsverificatie zorgt ervoor dat bij het inloggen een extra check kan worden gedaan om de identiteit van de persoon die inlogt met zekerheid vast te stellen. In bepaalde gevallen moet je dan je login verifiëren via je mobiele telefoon. Tweestapsverificatie kom je bijvoorbeeld ook tegen bij het inloggen op je bank en/of DigiD.

Veiligheid

Hieronder vind je de instructies en de FAQ voor het instellen van tweestapsverificatie op je telefoon. Met deze beveiligingsinstellingen zorgen we ervoor dat alleen jij bij je mail en je bestanden kunt die je in de Cloud hebt opgeslagen.

Instellen van tweestapsverificatie

Doorloop onderstaande stappen om tweestapsverificatie in te stellen op je mobiele telefoon. Je hoeft deze stappen in principe maar éénmalig te doorlopen, en kost het je maximaal 5 minuten. In enkele gevallen moet je via een code op je mobiele telefoon je inlog op OneDrive bevestigen.

 1. Open een browser op je laptop en ga naar https://aka.ms/mfasetup.
 2. Log hier in met je volledige HvA-mailadres en wachtwoord.
 3. Klik op Volgende tot er een QR-code verschijnt.
 4. Download nu de Microsoft Authenticator-app uit de App Store/Google Play Store op je telefoon indien je deze nog niet hebt.
 5. Open de Microsoft Authenticator-app en klik op Account Toevoegen > Werk- of School-account > Scan QR-code.
 6. Scan nu de QR-code die op je laptop wordt weergegeven en klik op Volgende op je laptop.
 7. Je ontvangt nu een aanmeldverzoek als test, keur deze goed.
 8. Klik op de website op: Volgende en Gereed.

Je tweestapsverificatie is nu succesvol ingesteld.

Werkt je tweestapsverificatie toch nog niet correct, ga hiervoor naar https://id.student.hva.nl, kies voor Tweestapsverificatie voor Microsoft Cloud, login en kies voor Tweestapsverificatie opnieuw instellen voor Microsoft Cloud.

Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met Servicedesk ICT Services via 020-525 1402.

FAQ over de Microsoft Authenticator App

Vaak gebruiken we alleen een wachtwoord om bij onze gegevens te komen. Maar wanneer iemand dit bijvoorbeeld afkijkt of kraakt, zijn jouw gegevens toegankelijk voor een ander. Met tweestapsverificatie voegen we naast je wachtwoord een factor toe: iets wat je hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je telefoon waarop een extra bevestiging om in te loggen wordt gevraagd. Dit heet ook wel een token. Deze extra bevestiging moet je vervolgens accepteren nádat je jouw wachtwoord hebt ingetypt. Het is dus een dubbele controle. Banken gebruiken tweestapsverificatie al veel langer (denk aan tan-codes of een identifier).

Je kan een tijdelijke ontheffing voor vier dagen aanvragen. Ga hiervoor naar https://id.student.hva.nl, kies voor Tweestapsverificatie voor Microsoft Cloud, login en kies voor Tijdelijke ontheffing aanvragen tweestapsverificatie voor Microsoft Cloud

Ja. Kies voor de Microsoft Authenticator app, want dan is een mobiel nummer niet nodig. Neem je toestel wel mee naar het werk. Als je je mobiele nummer niet registreert zul je als je je telefoon bent kwijtgeraakt en een nieuwe hebt gekregen, wel langs de FS balie moeten om je weer opnieuw te registreren. Hiervoor heb je een identiteitsbewijs nodig.

De Microsoft Authenticator is beschikbaar voor iOS en Android. Controleer via de links of jouw toestel compatible is. Indien de app niet geschikt is voor jou toestel, is er een alternatief. Kies tijdens de registratiewizard voor Telefoon als tweestapsverificatie. Je wordt dan gebeld en gevraagd om de # toets in te drukken als extra bevestiging bij het inloggen. Neem je toestel wel mee naar het werk.

In het buitenland werkt het precies hetzelfde als in Nederland. Wel kan het voorkomen dat je in het buitenland vaker wordt gevraagd om je inlog te bevestigen.

Als je telefoon geen bereik heeft en geen actieve verbinding met Internet, gebruik dan de code uit de Authenticator app. Je kunt tijdens het inloggen kiezen voor een andere methode.

Elke code is 30 seconden zichtbaar, zodat je niet twee keer dezelfde code krijgt. Deze codes zijn eenmalige codes, en het is dus niet nodig om deze te onthouden.

Als je een nieuwe telefoon hebt en je hebt ook een nieuw mobiel nummer, dan moet je opnieuw registreren. Ga hiervoor naar https://id.student.hva.nl, kies voor Tweestapsverificatie voor Microsoft Cloud, login en kies voor Tweestapsverificatie opnieuw instellen voor Microsoft Cloud.

Als je een nieuwe telefoon hebt en je hebt hetzelfde nummer, wat je (conform de handleiding) ook hebt geregistreerd, dan kun je met dit mobiele nummer opnieuw de Microsoft Authenticator app registreren. Volg de instructie voor het instellen van tweestapsverificatie op deze pagina.

Het niet kunnen installeren van de app kan meerdere redenen hebben.

 • Ik heb geen actieve internetverbinding op mijn mobiele telefoon of tablet. Zoek een actieve internetverbinding op, deze is nodig om de app te kunnen downloaden.
 • Misschien heb je op je telefoon ingesteld dat deze alleen apps mag downloaden via wifi? Zet deze optie uit (Let op! Dit kan leiden tot hogere kosten op je dataverbruik) of zoek een plek waar je een wifi-verbinding kan maken en probeer het opnieuw.

De apps hebben toegang nodig tot je camera, omdat je hiermee QR codes moet scannen tijdens de installatie en het gebruik van twee-staps-verificatie. De apps schakelen je camera alleen in voor deze doeleinden.

Ik doe de registratie vanaf mijn telefoon
Dit gaat niet lukken. Je hebt een apparaat nodig dat de QR-code toont (bij voorkeur een pc) en een tablet of smartphone om de QR-code te scannen.

Ik gebruik twee apparaten

 • Houd je telefoon goed stil tijdens het scannen. Het kan even duren voordat hij gescand wordt. Je camera moet namelijk scherpstellen op de QR-code.
 • Zorg ervoor dat de QR-code volledig in beeld is tijdens het scannen.
 • Zorg ervoor dat alleen de QR-code in beeld is tijdens het scannen.
 • Houd geen objecten zoals je vinger voor de camera tijdens het scannen.
 • Verhoog de helderheid van je computerscherm. Dit verhoogt het contrast van de QR-code waardoor je camera het makkelijker kan scannen.

Problemen met de camera?

 • Werkt je camera niet dan kun je geen gebruik maken van de Microsoft Authenticator app. Stel dan Telefoonnummer in als twee-staps-verificatie.
 • De app opent mijn camera niet automatisch. Sluit de app en open het opnieuw.
 • Werkt het nog niet? Herstart dan je telefoon en probeer het opnieuw.

Te lang gewacht?
Dan kan je de QR-code niet meer scannen. Sluit de browser op je pc en de app af en begin opnieuw.

Blijf je tegen problemen aanlopen? Neem dan contact op met de ICTS Servicedesk.

Ga naar https://aka.ms/mfasetup. Als je er niet uitkomt, volg dan de instructie op deze pagina.

Ja, en dat is ook aan te raden. Je hebt dan altijd een methode om terug te vallen. Je kunt meerdere methoden toevoegen via https://aka.ms/mfasetup.

Controleer de app instellingen op je telefoon. Zorg ervoor dat meldingen zijn toegestaan. Wanneer dit in orde is, controleer de volgende instellingen:

 • Staat je telefoon op Niet Storen of Stille Modus? Deze modus kan pushnotificaties tegenhouden.
 • Krijg je wel notificaties van andere apps? Zo niet, kan er een probleem zijn met je toestel of met het Android of Apple push mechanisme.
 • Krijg je van andere accounts in de app wel notificaties? Log in op https://aka.ms/mfasetup, verwijder het betreffende toestel. Verwijder daarna het betreffende account uit de app, en voeg deze opnieuw toe.

Het kan zijn dat verouderde of bijzondere apps niet om kunnen gaan met tweestapsverificatie. Gebruik dan een van de volgende apps:

 • De standaard Mail app op iOS 11.x en hoger
 • Outlook op iOS version 10.x en hoger
 • Outlook op Android

Kies bij het instellen van de tweestapsverificatie voor de optie om je mobiele telefoonnummer te registreren. Met deze methode wordt je gebeld op het opgegeven nummer en geef je een bevestiging door # te toetsen.

Technisch kan dat, maar we raden je aan om MS Teams en OneDrive met VPN te gebruiken.

Gepubliceerd door  ICT Services 11 mei 2022