Hogeschool van Amsterdam

A-Z Studenten HBO-ICT

Taalondersteuning Studentenzaken

Heb je je verslag teruggekregen met rode strepen? Heb je moeite met het formuleren van goedlopende zinnen? Lukt het je niet om een tekst met een goede opbouw te schrijven? Is het lezen van lange teksten een probleem? Geef je een presentatie, maar weet je niet hoe je die aan moet pakken?

Je kunt op verschillende manieren aan je taalvaardigheid werken, met of zonder begeleiding van een taaldocent.

Met begeleiding van een taaldocent

Er zijn geen kosten aan de spreekuren verbonden. Als je een afspraak hebt gemaakt, verwachten we dat je aanwezig bent. Kun je echt niet komen, meld dit dan ruim van tevoren, zodat andere studenten nog tijd hebben om zich aan te melden. 

Bij een taalspreekuur word je individueel ondersteund op het gebied van de Nederlandse en Engelse taal. Samen met een docent Nederlands of Engels bespreek je bijvoorbeeld de feedback die je hebt gekregen op een verslag of schrijfopdracht, leer je strategieën die je helpen bij het lezen, of werk je aan je presentatievaardigheden. Je kunt ook terecht met je vraag voordat je aan de slag gaat met je opdracht.

We willen je graag helpen bij het verbeteren van je taalvaardigheid, maar we verwachten ook dat je er zelf de nodige tijd en moeite in steekt. Wij redigeren of herschrijven je tekst dan ook niet. Verder duurt een spreekuur 50 of 60 minuten en mag je je maximaal zes keer per jaar aanmelden. De taalspreekuren vinden plaats op de Leeuwenburg en het Wibauthuis. 

Meld je aan en selecteer de tijd (en locatie) die jou het beste uitkomt. Stuur je hulpvraag, inclusief de eventuele feedback van je docent, naar de taaldocent. Doe dit 24 uur voorafgaand aan je afspraak, zodat de docent genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden.

We hopen je snel te zien.

Wil je je presentatie oefenen alsof je voor een echt publiek staat? In de presentatiespreekuren van Studentenzaken kan dat - in virtual reality. Met een vr-bril op sta je in een theater, klaslokaal of rechtszaal je presentatie te houden. De docent én een speciaal hiervoor ontwikkeld programma kijken naar je houding, je stemgebruik en nog veel meer. Samen bespreek je wat goed ging en waar je nog meer op kunt letten.

We willen je graag helpen bij het verbeteren van je taalvaardigheid, maar we verwachten ook dat je er zelf de nodige tijd en moeite in steekt. Wij redigeren of herschrijven je presentatie dan ook niet. Verder duurt een spreekuur 50 minuten en mag je je maximaal zes keer per jaar aanmelden. De presentatietaalspreekuren vinden plaats op de Leeuwenburg.

Meld je aan en selecteer bij afspraaksoort Presentatiespreekuur. Kies daarna de tijd (en locatie) die jou het beste uitkomt. Stuur je hulpvraag, inclusief de eventuele feedback van je docent, naar de taaldocent. Doe dit 24 uur voorafgaand aan je afspraak, zodat de docent genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden.

We hopen je snel te zien.

 

Zelf aan de slag

Taalwinkel.nl is de online taaladviesdienst van de HvA en UvA. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over het houden van presentaties, het schrijven van werkstukken en scripties en alle spellingsregels worden helder uitgelegd. Aan de hand van toetsjes, uitleg, filmpjes en voorbeelden kun je op Taalwinkel.nl je taalvaardigheid verbeteren en verder ontwikkelen.

Hoe schrijf je een foutloze, prettig leesbare, goed gestructureerde tekst in de juiste stijl? In deze gratis, online schrijfcursus doorloop je stap voor stap alle fases van het schrijfproces; van brainstormfase tot de eindredactie van je tekst. Op die manier leer je gestructureerd en efficiënt werken en kun je je steeds op een aspect van het schrijven concentreren. 

In zes modules werk je aan een schrijfopdracht die je steeds verder uitwerkt. Aan de hand van filmpjes, testjes en opdrachten analyseer je je schrijfgedrag en verbeter je je schrijfvaardigheid. Je werkt stap voor stap toe naar een tekst op hbo-niveau, of volgt een specifieke module. Je kunt de cursus op ieder moment starten. Ga naar moocbeterschrijven.nl en meld je aan.

Je zit bij je tentamen en staart naar de tentamenvragen: wat nu? Gebruik onze tips voor een optimale aanpak van meerkeuzevragen. 

Lees meer

Studerend lezen is meer dan je ogen over een tekst laten gaan en hopen dat je er iets van onthoudt. Het lezen van een tekst is geen doel op zich. Je leest een tekst juist om een ander doel te bereiken: nieuwe leerstof begrijpen of kunnen toepassen, en dat in je brein verweven met alles wat je al weet. Dat vraagt om een actieve denkhouding tijdens het leesproces: je leest en je denkt tegelijkertijd na over wat je leest. Gebruik deze 20 tips om slimmer te leren lezen.

Lees meer

Worstel je ook wel eens met waar je wanneer waarheen moet verwijzen in je teksten? En wanneer moet je nou ook alweer cursiveren, aanhalingstekens gebruiken en hoe zit het met die komma? De meestgestelde vragen rondom APA worden in deze flyer besproken. 

Lees meer

Hoe zat het ook alweer met die dt's? Wat moest je nou doen met het 'kofschip'? En wanneer moet een woord aan elkaar geschreven worden, waar zet je welke komma en hoe verwijs je met 'die', 'dat' en 'wat'? Het antwoord op deze vragen en op andere veelgestelde vragen vind je in onze syllabus. 

Lees meer
Gepubliceerd door  Studentenzaken 2 april 2019