Hogeschool van Amsterdam

A-Z Studenten HBO-ICT

Studiekeuzecheck

Verplicht voor alle voltijdopleidingen

De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te checken of de opleiding bij je past. Na deelname ontvang je een studiekeuzeadvies. De HvA vindt het belangrijk dat je een goede studiekeuze maakt. Daarom is de studiekeuzecheck een verplicht onderdeel van je inschrijving voor een voltijdopleiding.

Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck bestaat uit verschillende opdrachten waarmee je nog een keer kunt ervaren of de opleiding echt bij je past. De studiekeuzecheck geldt voor alle opleidingen, met uitzondering van de numerus fixus opleidingen en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO).

Kies je voor een deeltijd- of duale opleiding, kijk dan op de pagina Studiekeuzecheck deeltijd- en duale opleidingen hoe de studiekeuzecheck, vaak gecombineerd met de intake, wordt aangeboden.

Heb je een voltijdopleiding gevonden die bij je past? Dan is de eerste stap dat je een inschrijfverzoek doet in Studielink. Vanaf 1 oktober 2021 tot en met 1 mei 2022 kun je je inschrijven voor studiejaar 2022-2023. Hoe je dat doet, lees je in het Stappenplan inschrijven.

Voor studenten die huidig studiejaar bij een andere opleiding van de HvA of een andere instelling (hogeschool of universiteit) studeren en willen (of moeten) switchen, geldt een uitzondering: zij mogen een inschrijfverzoek doen tot uiterlijk 15 augustus. En ook als je je uiterlijk op 1 mei al hebt ingeschreven voor een andere opleiding, maar na 1 mei je studiekeuze wijzigt, mag je je bij de Hogeschool van Amsterdam nog inschrijven tot uiterlijk 15 augustus.

Na je inschrijfverzoek via Studielink ontvang je een bevestiging en vanaf half januari ontvang je per e-mail van de opleiding een uitnodiging om je aan te melden voor de studiekeuzecheck. Je moet binnen 4 weken na deze uitnodiging een afspraak voor jouw studiekeuzecheck hebben ingepland.

Let op: De HvA stuurt bovengenoemde e-mails naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. E-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Meerdere opleidingen

Heb je je bij de HvA nog voor meer opleidingen ingeschreven? Dan doe je voor elke opleiding apart mee aan de studiekeuzecheck. Daarvoor krijg je van elke opleiding apart een uitnodiging.

Terug naar boven

De exacte invulling van de studiekeuzecheck kan per opleiding verschillen, maar bevat over het algemeen de volgende elementen:

 • Je vult een online vragenlijst in.
 • Je maakt een voorbereidingsopdracht, zoals:
  • het bekijken van een webcollege
  • het lezen van een artikel of
  • het maken van een praktijkopdracht.
 • Je volgt een of meer (online) colleges.

De studiekeuzecheck wordt afgerond met een beoordelingsmoment. Voorbeelden daarvan zijn:

 • een kennistoets over het huiswerk en het (hoor)college of
 • een presentatie aan de hand van een praktijkopdracht.

Afhankelijk van de coronamaatregelen vinden een of meer onderdelen plaats op locatie. Houd de opleidingspagina in de gaten om te weten hoe de SKC er voor jouw opleiding precies uit gaat zien.

Meerdere opleidingen

Heb je je bij de HvA voor meer opleidingen ingeschreven? Dan doe je voor elke opleiding apart mee aan de studiekeuzecheck. Kijk bij de opleiding van jouw keuze voor de data en het programma van de studiekeuzecheck.

Terug naar boven

Heb je een functiebeperking waardoor je de studiekeuzecheck in de aangeboden vorm niet kunt maken? Stuur dan een e-mail naar het secretariaat van het studentendecanaat via functiebeperking@hva.nl. Het studentendecanaat adviseert de opleiding over eventuele aanpassingen voor jou.

Extra toetstijd zit al in de studiekeuzecheck ingebouwd. In het geval van dyslexie of andere vormen van functiebeperking waar je extra toetstijd voor kreeg op je voorgaande opleiding hoef je vooraf niets te regelen.

Kijk voor meer informatie op Studeren met een functiebeperking.

Terug naar boven

Elke voltijdopleiding biedt de studiekeuzecheck aan op meerdere momenten in het studiejaar. Sommige opleidingen bieden al studiekeuzechecks aan in februari, maart en april. Alle opleidingen bieden studiekeuzechecks aan in de periode juni tot en met half juli.

Je kunt uit meerdere data kiezen, maar het aantal plaatsen per datum is beperkt. Meld je dus zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging. Als je dit niet doet, kun je niet deelnemen aan de studiekeuzecheck en wordt je inschrijfverzoek afgewezen. Dit betekent dat je je inschrijving voor de opleiding niet kunt afronden.

Terug naar boven

Afmelden voor de studiekeuzecheck doe je bij de opleiding. Alleen met een aantoonbare geldige reden kun je een verzoek indienen om de studiekeuzecheck op een ander moment te doen. Een geldige reden is bijvoorbeeld een onverwachte herkansing voor je schoolexamen of een begrafenis. Je moet dit wel kunnen aantonen. Ziekte kan een geldige reden zijn, maar de opleiding ontvangt bij ziekmelding wel graag een verklaring.

Voorbeelden van ongeldige redenen zijn: een rijexamen of een vakantie die je geboekt hebt ná het moment dat je je in Studielink hebt ingeschreven.

Tot wanneer je de zelfgekozen datum nog kunt wijzigen via de planner, verschilt per opleiding. De exacte termijn staat in het e-mailbericht dat je hebt ontvangen ter bevestiging van de eerder gekozen datum. Houd rekening met een beperkt aantal beschikbare plaatsen op andere data.

Als je zonder afmelding niet aanwezig bent geweest bij de studiekeuzecheck ontvang je automatisch een e-mail. Daarin staat hoe je binnen een week kunt aangeven waarom je afwezig was. De opleiding neemt vervolgens contact met je op om jouw afwezigheid te bespreken.

Let op: De HvA stuurt bovengenoemde e-mails naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. E-mails van de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Terug naar boven

Op basis van het resultaat van de verschillende onderdelen krijg je binnen twee weken na deelname aan de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies. Dit wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Het studiekeuzeadvies is een aanleiding voor jou om nog eens te overwegen of je voor de juiste studie hebt gekozen. Je ontvangt een positief advies of een ontwikkeladvies. Een positief studiekeuzeadvies is twee jaar geldig, een ontwikkeladvies een jaar.

Terug naar boven

Ben je na het maken van de studiekeuzecheck of na het ontvangen van je advies gaan twijfelen over je studiekeuze? Meld je dan aan voor de gratis workshop Twijfel over studiekeuze.

Terug naar boven

Als je het niet eens bent met een besluit dat is genomen tijdens het proces van de studiekeuzecheck, dan kun je daartegen bezwaar maken. Bijvoorbeeld: je was verhinderd met reden en de opleiding vindt het geen geldige reden.

Probeer er altijd eerst met de opleiding uit te komen door je vraag te stellen via het Digitaal Servicepunt. Ben je vervolgens niet tevreden over het besluit, dan kun je tot uiterlijk zes weken na het besluit een bezwaar indienen via het Loket Beroep, Bezwaar en Klacht. Je krijgt daarna zo snel mogelijk, maar uiterlijk vier weken na ontvangst van je bezwaar een reactie.

Terug naar boven

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 18 november 2021