A-Z Studenten Fysiotherapie

Mindfulness @ NTH

Mindfulness-training vanuit faculteit Gezondheid

Vanaf september 2022 biedt de faculteit Gezondheid gratis mindfulness-trainingen aan voor studenten en medewerkers op het Nicolaes Tulphuis. Een groot cadeau van de faculteit voor wie wil! Naast de mindfulnesstrainingen in vaste groepen kun je ook deelnemen aan een introductieworkshop. Tijdens deze workshop van 2 uur maak je kennis met mindfulness en leggen we uit wat mindfulness is en begeleiden we korte meditaties. De verschillende data worden binnenkort bekend gemaakt.

Wat is mindfulness?

Leven, werken en studeren in deze onzekere tijden vergt veel van ons aanpassingsvermogen. Mindfulness helpt je om beter om te gaan met de wisselvalligheden van het leven.

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van het huidige moment, met alles wat daarbij hoort. De methode is niet ‘zweverig’ maar evidence-based. Het gaat niet over ‘positief denken’ of ‘je hoofd leegmaken’. Je leert bewuster stil te staan bij zowel de mooie als de moeilijke of onplezierige ervaringen. Door aandacht te hebben voor het hier en nu, zonder daarbij te oordelen, creëer je meer ruimte om bewuste keuzes te maken in plaats van te handelen op de automatische piloot.

Inhoud van de training

De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur (voor medewerkers) of 2 uur (voor studenten) en eenmalig een stilte-ochtend/-middag. Je meldt je aan voor een vaste trainingsgroep (van max 12 deelnemers) op een vaste dag en tijdstip. Je kiest daarbij voor een ‘fysieke’ trainingsgroep (op het NTH of Amstelcampus) of voor een online training. Voor de stilte-ochtend/-middag kies je zelf één van de aangeboden momenten uit die voor jou het beste uitkomt.

De mindfulness training is een ervaringsgerichte training, waarbij er wordt geoefend met begeleide aandachtoefeningen en oefeningen om het bewustzijn van het hier en nu in het dagelijks leven te vergroten. Ook zijn er oefeningen gericht op het anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid, en is er uitleg over de samenhang van stress en negatief denken. Daarnaast kun je het als professional inzetten voor je cliënten en patiënten.

Thuisoefening

We oefenen samen tijdens de sessies, en daarnaast wordt er van je verwacht dat je thuis dagelijks tijd vrijmaakt om zelf te oefenen (30-60 minuten per dag). Voor vrijwel iedereen is het een uitdaging om die tijd vrij te maken in ons vaak drukke leven. Thuisbeoefening is echter een essentieel onderdeel van de training. Als dat in deze periode van je leven onmogelijk is, kan het beter zijn de training op een ander moment te volgen.

Dit zeggen cursisten over de training

“De MNF training van de HvA heeft me inzicht in mijzelf gegeven; stilstaan bij jezelf schiet er vaak bij in terwijl dat zo belangrijk is. Hoe aardig ben je voor jezelf, wat zijn je patronen, daar bij stilstaan en dat leren zien is onbetaalbaar.”

“Dat de training online gevolgd kon worden was voor mij heel prettig en doorslaggevend om hem te volgen. Dit gaf me de rust om er ook echt tijd voor vrij te maken in mijn eigen omgeving en niet belemmerd te worden door reistijd.”

Aanmelden

Er zijn verschillende startmogelijkheden. Bekijk hieronder welke momenten voor jou het beste uitkomen en meld je aan door een mail te sturen naar mindfulness-fg@hva.nl o.v.v. startdatum en of je student of medewerker bent. Er wordt van je verwacht dat je alle sessies aanwezig bent, dus check even goed je agenda. Na je aanmelding krijg je een bevestiging per e-mail en wordt er contact met je opgenomen voor het plannen van een kennismakingsgesprek.

Wacht niet te lang met aanmelden want de capaciteit is beperkt.

Data 2022-2023

Startdata studenten:

2022

Groep A Locatie NTH Dinsdag van 16.00 - 18.00 1, 8,15, 22, 29 nov., 6, 13, 20 dec. 2022
Groep B Locatie NTH Woensdag van 10.10 - 12.10 11,18, 25 jan., 1, 8, 15, 22 febr., 8 mrt 2023
Groep C Locatie NTH Dinsdag van 16.00 - 18.00 14, 21, 28 mrt., 4, 11, 18, 25 apr., 9 mei. 2023
Groep D Locatie NTH Dinsdag van 16.00 - 18.00 16, 23, 30 mei., 6, 13, 20, 27 juni, 4 juli. 2023

Startdata medewerkers

Groep 1 Locatie NTH Dinsdag 16.00 - 18.30 1, 8, 15, 22, 29 nov., 6, 13, 20 dec.
Groep 2 Locatie NTH Dinsdag 16.00 - 18.30 14, 21, 28 mrt. 4, 11, 18, 25 apr, 9 mei 2023

Wie geven de training?

De trainingen worden gegeven door Kitty Jacobs en Marijke Groener. Zij werken als docent bij resp. de opleidingen Oefentherapie en Verpleegkunde en zijn gekwalificeerd mindfulness-trainers.

Kitty Jacobs

Marijke Groener

Contact

Wil je je aanmelden, maar passen de data en tijden niet in jouw planning? Of heb je andere vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op: mindfulness-fg@hva.nl

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 28 juni 2022