A-Z Studenten Communication and Multimedia Design

Toetsvoorzieningen

Heb je ADHD, dyslexie, ASS, een chronische ziekte of een andere persoonlijke omstandigheid die invloed heeft op je concentratie- en/of leesvermogen? Dan kun je extra tijd (toetstijdverlenging; ttv) aanvragen voor schriftelijke tentamens. Dat geldt dan ook voor tentamens, die (online) op een laptop worden afgenomen.

Als je een visuele beperking hebt, krijg je 50% meer tijd; in de meeste andere gevallen 25%. De studentendecaan kent deze extra tijd namens de examencommissie toe.

Ook andere toetsvoorzieningen kun je aanvragen bij de studentendecaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het maken van een schriftelijke toets op een laptop, toiletbezoek tijdens een schriftelijk tentamen, eten/drinken en het gebruiken van medicatie of een gebruik van een koptelefoon tijdens een schriftelijk tentamen.

In welke situaties kun je toetstijdverlenging (ttv) aanvragen?

Je hebt recht op extra tijd als je moeite hebt met concentreren en/of lezen en kunt aantonen dat dat komt door persoonlijke omstandigheden, zoals:

  • dyslexie
  • AD(H)D
  • ASS
  • blindheid of slechtziendheid
  • een beperking die concentratieproblemen voortbrengt
  • je bent buiten Nederland opgegroeid.

Twijfel je? Overleg dan met je studentendecaan.

Hoe vraag je toetstijdverlenging (ttv) aan?

Heb je dyslexie? Je hoeft dan niet zelf naar de studentendecaan toe, maar je kunt direct toetstijdverlenging (ttv) en vergrote toetsformulieren digitaal aanvragen. Lees meer op Student Info of vraag direct aan via het Digitaal Servicepunt.

Voor alle andere omstandigheden kun je toetstijdverlenging via de studentendecaan aanvragen. Maak een afspraak.

Andere voorzieningen?

Misschien heb je (ook) baat bij andere voorzieningen. Het is het beste om zo snel mogelijk naar de studentendecaan van jouw opleiding te gaan als je extra behoeftes hebt. Met de studentendecaan bespreek je welke toetsvoorziening voor jou een passende voorziening is. ‘Passend’ betekent dat de voorziening geschikt is – je hebt er dus echt wat aan – en dat je hem echt nodig hebt vanwege jouw persoonlijke omstandigheid. Wanneer de voorziening passend is en als de studentendecaan het bewijs voor de omstandigheid heeft gecontroleerd, kan de toetsvoorziening meteen aangevraagd worden. Maak een afspraak.

Wanneer gaat mijn toetsvoorziening in?

Het verschilt per opleiding hoe snel je aanvraag verwerkt kan worden. Wanneer je je toetsvoorziening 2 weken voor de start van de tentamenperiode is toegekend én aangevraagd bij het Toets en Planningsbureau, dan kun je gebruik maken van je toetsvoorziening.

Wat moet je zelf nog regelen?

Neem het toekenningsbesluit van je toetsvoorziening geprint mee naar je toets.

Meer info

Is je toetsvoorziening al toegekend?

Bij goedkeuring heb je bij de eerstvolgende tentamenperiode recht op extra toetstijd en/of grotere formulieren. Meer informatie over je tentamens en in welk lokaal deze worden afgenomen vind je in het toetsrooster.

Aanvraag snel regelen via Digitaal Servicepunt

Heb je dyslexie? En behoefte aan extra tijd bij toetsen? Of grotere toetsformulieren? De aanvraag regel je via het Digitaal Servicepunt. Doe dat snel, het liefst direct al in lesweek 1 of eerder, zodat je op tijd bent voor de eerste toetsen. Houd je dyslexieverklaring bij de hand, deze moet je uploaden bij je aanvraag. Lukt het uploaden niet goed? Probeer een andere browser. Je ontvangt binnen twee weken bericht of jouw dyslexieverklaring is goedgekeurd.

Wat is een geldige dyslexieverklaring?

In de verklaring moet staan dat er sprake is van dyslexie. Verder moet de verklaring ondertekend zijn door een GZ-psycholoog of orthopedagoog en gebaseerd zijn op een diagnostisch onderzoek. Een dyslexiepasje van een voorgaande opleiding is dus niet voldoende.

Wat als ik wel dyslexie heb maar geen geldige verklaring?

Vraag dan bij je behandelaar of je een aangepaste dyslexieverklaring kunt krijgen. Lukt dat niet, dan biedt de Universiteit van Amsterdam een verkorte dyslexietest. De kosten voor deze verkorte test zijn 225 euro. Wil je hier gebruik van maken? Neem contact op met Anna Plakas.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over studeren met dyslexie staat op de pagina Studeren met een functiebeperking. Je vindt hier beleid, regels, voorzieningen, tips en tools.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 10 juli 2023