A-Z Studenten

Afstuderen in het buitenland

Om in het buitenland te kunnen afstuderen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals voldoende studiepunten behaald hebben. Kijk op MijnHvA bij jouw opleiding welke voorwaarden worden gesteld.

1 Oriëntatie

  • Bezoek de jaarlijkse minorenmarkt
  • Lees de buitenland ervaringen van studenten op Share My Story.
  • Lees blogs van studenten op de MijnHvA pagina van jouw opleiding.
  • Bezoek de wilweg.nl website.
  • Bekijk ook de checklist

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Naar welk land of werelddeel (check reisadvies!) gaat je voorkeur uit en waarom?
  • Hoe is de financiële kant van jouw buitenlandverblijf; hoeveel mag het kosten?
  • In welke periode wil je naar het buitenland?

Tip: Begin op tijd. Het hele proces kan een jaar duren.

2 Neem contact op met coördinator internationalisering opleiding

  • Maak een afspraak met de coördinator internationalisering van jouw opleiding. Met deze persoon bespreek je jouw persoonlijke motivatie. Ook zorg je dat je een inhoudelijk plan maakt die je kunt bespreken. Elke opleiding hanteert haar eigen procedures en deadlines. Kijk op de MijnHvA pagina van jouw opleiding voor meer informatie.

3 Vraag toestemming aan examencommissie

Check of je toestemming nodig hebt van de examencommissie van jouw opleiding om in het buitenland te kunnen afstuderen. Het verschilt per opleiding hoe dit is geregeld. Kijk op MijnHvA van jouw opleiding voor meer informatie.

4 Regel randvoorwaardelijke zaken

Huisvesting, verzekering, studiefinanciering en OV-vergoeding.

5 Vul het noodformulier in

In geval van calamiteiten hier en het buitenland is het belangrijk dat we jou en het thuisfront kunnen bereiken. Lever het formulier uiterlijk 2 weken voor vertrek in het bij het International Office. Het noodformulier vind je in de rechterkolom van deze pagina.

6 Na je terugkomst

Bij terugkomst lever je een verslag in van jouw buitenland ervaring. Deze dien je in te leveren omdat wij het belangrijk vinden toekomstige studenten op hun buitenland ervaring voor te kunnen bereiden. Je ervaring delen wij op Share my story, het platform van de faculteit Maatschappij en Recht. Meer informatie hierover ontvang je via de coördinator internationalisering van jouw opleiding of via het international office.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 18 oktober 2019