A-Z Studenten Amsterdam Fashion Institute

Veelgestelde vragen HBO-ICT voltijd

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over de opleiding HBO-ICT

Je schrijft je in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Reken op minimaal vijf werkdagen voor de aanvraag. Zie het Stappenplan inschrijven voor de volledige procedure.

Ja, je dient je voor 1 mei in te schrijven voor de voltijdopleiding en de Ad’s en voor 31 augustus 2024 voor de deeltijdopleiding. Je dient je vooropleiding uiterlijk 31 augustus te hebben afgerond. Deze datum dient ook op je diploma te staan. Ben je later klaar, dan kun je niet per 1 september starten met de opleiding en pas het volgende studiejaar beginnen.

Zonder diploma is niemand toelaatbaar. Studenten zonder diploma en ouder dan 21 kunnen deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Nee, er is geen instroom in februari.

Op het hbo wordt er van je verwacht dat je zowel zelfstandig als in projectgroepen kunt werken. Hierin werk je samen met medestudenten aan een praktijkopdracht in een professionele setting.

Hbo is naast praktijkgericht, ook theoretisch. Daarnaast heb je op het hbo meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid dan op het mbo. Dit merk je onder andere aan de hoeveelheid zelfstandig studeren, dat bij het hbo hoger ligt dan bij het mbo. Er wordt van je verwacht dat je een proactieve houding hebt. Dus zelf dingen opzoeken, proberen en leren. Het is jouw verantwoordelijkheid om te leren!

We hebben geen versnelde route. Mbo’ers met een diploma op niveau 4 worden toegelaten. Mbo’ers krijgen geen stagevrijstelling.

Uitleg over het verschil vind je bij Associate degrees. Hier vind je ook informatie over de Ad Cyber Security en de Ad Software Development.

Ja, er is een doorstroomprogramma vanuit de Ad’s naar een bacheloropleiding. De omvang en de duur van het doorstroomprogramma hangen af van de bacheloropleiding die je kiest. De examencommissie van de bacheloropleiding bepaalt welke vrijstellingen je krijgt.

Landelijk is er momenteel veel behoefte aan goed opgeleide ICT’ers. Om te zien naar welke ICT-professionals momenteel vraag is, raadpleeg de Factsheet van het UWV.

Nee, dat is niet nodig, maar kan wel handig zijn. Vooral om er achter te komen of programmeren echt iets is dat je leuk vindt. Elke student leert programmeren bij HBO-ICT. De docenten houden er altijd rekening mee dat er studenten zijn die geen programmeerervaring hebben.

Student HBO-ICT: "Voordat ik begon aan de studie heb ik zelf online leren programmeren en het heeft de studie wel makkelijker gemaakt. Maar ik ken ook klasgenoten die nog helemaal niet konden programmeren en nu heel erg goed kunnen programmeren."

Je bent 40 uur per week bezig met je studie.

Je kunt wel werken naast je studie, maar de meeste studenten werken niet meer dan 8 uur per week. Doordeweeks werken is lastig, omdat je in projectgroepen werkt en vaak wordt afgesproken op de momenten dat er geen lessen zijn.

Er wordt van je verwacht dat je op school komt, omdat je veel moet samenwerken in groepen.

Informatie over de open dagen vind je op de website van de HvA: Open dagen.

De meerderheid van de studenten van HBO-ICT zijn mannen. Wel kiezen steeds meer vrouwen voor HBO-ICT. De hoeveelheid vrouwen per klas verschilt. Indien mogelijk wordt hiermee rekening gehouden en wordt een aantal vrouwen bij elkaar in een klas ingedeeld.


Er is in 2019 een vrouwencommunity (FemIT) opgericht om meisjes/vrouwen een plek te bieden waar zij omringd worden door andere ICT-meisjes/vrouwen. Er worden samen leuke dingen gedaan, zoals game-avonden of er worden sprekers uitgenodigd die vertellen over hun ervaringen als vrouwelijke ICT'er.

Ja, de Studievereniging Innovatie en Technologie (SIT). Het is de schakel tussen de studenten, de opleiding en het bedrijfsleven. SIT organiseert lezingen, bijlessen, gastcolleges en trainingen. Daarnaast organiseert SIT ook borrels, feesten en gametoernooien.

Studiekeuze

De studiekeuzecheck geeft je inzicht in eventuele vragen of twijfels die je hebt over je studiekeuze. Daarnaast kun je hier aangeven welke leerroute van HBO-ICT je wilt gaan volgen. Het is daarom belangrijk dat je de studiekeuzecheck invult, zodat je in de juiste klas kunt worden ingedeeld.

Een studiekeuze maak je altijd voor jezelf. Als je overweegt om een van de HBO-ICT-opleidingen te gaan doen, stel jezelf de vraag: Word ik gelukkig van programmeren? Een goede baan is natuurlijk een voordeel, maar als je niet gelukkig wordt van programmeren, is het misschien slim om een andere studie te overwegen.


Twijfel je, of heb je vragen over je opleiding of studiekeuze? Doe dan in ieder geval de studiekeuzecheck en kijk ook op Hulp bij studiekeuze.

Inschrijving en collegegeld

Je kunt het collegegeld in een keer betalen, of in termijnen.

Instellingscollegegeld is het tarief dat geldt voor studenten die niet voldoen aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld.

Meer over instellingscollegegeld

In de loop van het collegejaar kun je je op elk gewenst moment uitschrijven via Studielink. Aan de hand van de gegevens uit Studielink wordt er berekend hoeveel collegegeld je moet betalen voor de periode die je ingeschreven hebt gestaan.

Nee, indien je je tijdig inschrijft en aan de toelatingseisen voldoet, kun je starten met de opleiding.

Wiskunde B is alleen een toelatingseis indien je geen havo-, vwo- of mbo 4-diploma hebt en in plaats daarvan het 21+-toelatingsonderzoek doet.

Je kunt je inschrijven voor het 21+-toelatingsonderzoek via de website van de HvA: 21+-toelatingsonderzoek.

Het Staatsexamen Nederlands als tweede taal NT2-programma II is een van de vereisten wanneer je in Nederland komt studeren met een buitenlandse vooropleiding.
Als je in het bezit bent van het certificaat Staatsexamen NT2-programma II (alle vier onderdelen) kun je ook vrijstelling krijgen voor de taaltoets Nederlands van het 21+- toelatingsonderzoek.

De opleiding is Nederlandstalig, maar er wordt wel gebruikgemaakt van Engelstalige informatie. Je dient echter aan de toelatingseisen voor een Nederlandstalige opleiding te voldoen.

Speciale voorzieningen

Meer informatie over de studentendecanen en andere vormen van ondersteuning voor studenten vind je op de pagina Ondersteuning.

Ja, je kunt als topsporter bij de HvA studeren via de Topsport Academie Amsterdam (TAA).

Nee, je dient zelf te bellen, maar je mag wel samen met een van je ouders of begeleiders bellen.

Meer informatie over de examencommissie HBO-ICT of de examencommissie van de Ad’s FDCMI vind je op de A-Z-pagina’s.

Start studiejaar

Meer informatie over de start van het studiejaar is vanaf juli te vinden op de Sterk van start-pagina.

Je kunt hiervoor het jaarrooster bekijken. Bedenk echter dat het ver vooruit boeken van een vakantie geheel op eigen risico is. Houd er rekening mee dat de eerstejaars studenten starten in de laatste week van augustus.

Ja, de lessen zijn verplicht en je mist dan de startweek. Mail je mentor (studentbegeleider) om te overleggen wat je het beste kunt doen.

Je mag starten als je het bewijs van inschrijving hebt ontvangen. Dit ontvang je per mail op je HvA e-mailadres van de Centrale Studenten Administratie (CSA).

HBO-ICT zit in het Wibauthuis. Dit gebouw is onderdeel van de Amstelcampus en staat aan de Wibautstraat 3b. Deze locatie is goed bereikbaar met het OV.

Studenten kunnen gebruikmaken van de acht HvA-gebouwen met bijbehorende studieplekken, copyshops en een eigen bibliotheek. Ook zijn er meerdere horecagelegenheden, een sporthal en fitnessruimte. Daarnaast zijn er diverse labs: een gamelab, robotlab, medialab, VR-lab en een eigen kenniscentrum. Je dient zelf een goede laptop aan te schaffen.

De groepsindeling is eind augustus bekend. Vanaf dat moment kun je ook je rooster inzien via https://rooster.hva.nl.

De klassenindeling wordt uiterlijk twee weken voor de start van het studiejaar per e-mail verstuurd.

De naam van je studentbegeleider ontvang je samen met de klassenindeling per e-mail.

Je wordt drie keer per week op school verwacht en daarnaast heb je een dagdeel per week een online bijeenkomst. De dagen kunnen per blok (10 weken) verschillen. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je zelfstandig en in groepen werkt aan projecten. In totaal ben je 40 uur per week met je studie bezig.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 9 januari 2024