A-Z Studenten Toegepaste Wiskunde

Thuiswerken

ICT-faciliteiten voor thuiswerken

Op deze pagina vind je een overzicht van tools die je helpen online (samen) te werken. Daarnaast zetten we ook op een rij welke ICT-faciliteiten je nodig hebt om vanuit huis of op een andere plek je werk te kunnen doen.

ICT Tools

Met Microsoft Teams en OneDrive kun je op afstand makkelijk in verbinding staan met collega’s, docenten en studenten van binnen én buiten de HvA. Je kunt chatten, videobellen, documenten delen en er samen in werken, online vergaderen en je scherm delen. Ga voor meer info naar de supportsite van Microsoft 365.

Ga naar de Microsoft 365 support-site

Door documenten en digitale gegevens centraal op te slaan, heb je overal toegang tot jouw data. Sla je gegevens op in de cloud via Microsoft Teams, OneDrive of SURFdrive. Voor onderzoekers is er de dataopslagdienst Research Drive.

In het lemma Dataopslag lees je hoe je de verschillende opties kunt gebruiken

Met VPN (pulse secure) kun je veilig thuiswerken. Je logt in op VPN met jouw HvA-ID.


Werken op locatie

Met VPN (Virtual Private Network) kun je elders, bijvoorbeeld thuis veilig werken. Op deze manier kun je buiten HvA-gebouwen toegang krijgen tot het netwerk van HvA en specifieke applicaties zoals het DSPM.

Let op! Wanneer je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk zonder VPN is dit netwerk niet beveiligd en daardoor niet geschikt voor het versturen van privacygevoelige informatie zoals wachtwoorden, bank- of creditcardgegevens.

Lees hier meer over VPN

Via apps.hva.nl kun je met ieder apparaat (desktop, smartphone, tablet) en met ieder besturingssysteem (Windows, iOS/MacOS, Android) inloggen op je ICT-werkplek. Op die manier kun je veilig en makkelijk bij al je bestanden en HvA-applicaties.

Wil je apps.hva.nl gebruiken? Ga dan in je browser naar https://apps.hva.nl en log in met je HvA-ID en wachtwoord. Omdat je via je browser werkt, hoef je geen software te installeren. Zie ook de uitleg hieronder 'Voor gevorderden: andere opties voor toegang'.

Handleiding per besturingssysteem

Toegang tot virtuele ICT-werkplek op een apparaat dat draait op:

Opslaan van bestanden

Bestanden die je via je virtuele ICT-werkplek opslaat op je bureaublad, of in de mappen ‘Documenten’ en ‘Afbeeldingen’ blijven ook nadat je uitlogt beschikbaar. Je hebt ook de beschikking over je OneDrive. Bestanden die je opslaat in de mappen ‘Download’ of ‘Upload’ worden niet bewaard. Zodra je uitlogt zijn de bestanden in deze mappen weg.

Voor gevorderden: andere opties voor toegang

Je kunt je virtuele ICT-werkplek benaderen in je browser via https://apps.hva.nl . Zo maak je gebruik van de toepassing via het internet en hoef je geen software (client) te installeren.
Wil je liever een 'client' (op je apparaat geïnstalleerde software) gebruiken voor de virtuele omgeving, dan kun je een van deze twee andere opties proberen.
  • de client uit de Microsoft Store
  • een client die je installeert via een (.msi) installatiebestand

Elke optie heeft voor- en nadelen, in deze handleiding lees je er meer over de verschillen en hoe je de client van je keuze installeert.

Algemene informatie over de verschillende opties, maar ook over toegang via verschillende besturingssystemen, lees je op deze website van Microsoft .

Binnen de HvA zijn er veel mogelijkheden om specifieke software te installeren, zowel op je ICT-werkplek als op je tablet of computer thuis. Dat laatste tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis.

Lees hier hoe je software kunt downloaden uit het Software Center of hoe je een aanvraag kunt indienen.

Ook wanneer je vanuit huis of elders buiten de HvA werkt is het belangrijk dat je digitaal veilig werkt. Bedrijfsgegevens zoals onderzoekdata en persoonsgegevens van studenten zijn gevoelige data en moeten daarom goed beschermd worden.Het laatste wat je wil in deze toch al onzekere tijd, is dat jouw wifi-netwerk of je account wordt misbruikt door cybercriminelen. Neem de volgende adviezen alsjeblieft serieus.

Is je wifi-netwerk thuis goed beveiligd?

Heb je de standaard wachtwoorden van je Access Point of router ooit veranderd en wanneer heb je je router voor het laatst geüpdatet?

Lees hier alle tips en meer uitleg over veilig gebruik van wifi.

Heb je een veilig wachtwoord op je apparatuur?

Hebben je HvA-account, je router, je telefoon of applicaties waarmee je werkt allemaal een ander wachtwoord, of beter nog: een wachtzin?

Lees hier meer tips over veilige wachtwoorden.

Is je software helemaal up to date?

Heb je de meest recente updates van je besturingssysteem, van software en van apps uitgevoerd?

Lees hier meer over belangrijke updates.

Lees hier meer over veilig digitaal werken

Om je telefoon door te laten schakelen naar een andere telefoon kan je deze stappen volgen.

  1. Druk op de knop "Doorschakelen" op de display;
  2. Selecteer de doorschakelfunctie die u wilt activeren;
  3. Druk op Kies of OK om de doorschakelfunctie in te schakelen.
    Let op! Je krijgt nu een toon te horen die aangeeft dat je het telefoonnummer moet invoeren waarnaar het doorgeschakeld moet worden.
  4. Wanneer je het nummer hebt ingevoerd, hoor je een bevestigingstoon en het bijbehorende lampje gaan branden.

Onze digitale leeromgeving (DLO) Brightspace biedt mogelijkheden om onderwijs digitaal te verzorgen. Zo kun je onderwijs blijven verzorgen op het moment dat klassen niet fysiek samen kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege de huidige pandemie.

Op deze pagina vind je handleidingen voor middelen die je kunt inzetten, zoals instructies voor Virtual Classroom en mededelingen plaatsen op Brightspace.

Storingen en onderhoud

Check services.hva.nl voor actuele informatie over storingen en onderhoud.

Hulp nodig?

Neem contact op met de Servicedesk ICTS:

Gepubliceerd door  ICT Services 7 november 2022