A-Z Studenten Master Leraar Engels

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Leraar van de eerste graad Lichamelijke Opvoeding. Bachelor, voltijd

Wil je kinderen en jongeren leren sporten en bewegen? Ben je fit, enthousiast en graag actief? Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) leer je hoe je als gymleraar leidinggeeft aan groepen. Je gaat vanaf het eerste jaar leren op de werkplek (stagelopen) en bent zelf volop sportief bezig.

Wat houdt de opleiding in?

Tijdens de ALO leer je alles wat je moet weten over lesgeven en bewegen. Je krijgt vakken zoals Motorisch Leren, Psychologie, Pedagogiek en Communicatie. Een gymdocent moet ook beschikken over medisch-biologische kennis. Dit leer je met vakken zoals Anatomie, Fysiologie en EHBSO. Uiteraard ben je zelf ook volop sportief bezig, bijvoorbeeld met de praktijkvakken Atletiek, Spel, Zelfverdediging en Bewegen & Muziek.

Bekijk studieprogramma ALO

Wat word je met de opleiding?

Met een ALO-diploma kun je in veel sectoren aan de slag op het gebied van sport en bewegen. Je hebt de eerstegraads bevoegdheid om les te geven binnen alle typen onderwijs: van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs tot een universitair sportcentrum. Of je kunt aan de slag als trainer/coach, sportbuurtwerker, bewegingsdeskundige of activiteitenbegeleider outdoor.

Bekijk beroepen en werkvelden ALO

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot de ALO toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Qua vooropleiding gelden geen aanvullende eisen, wel aanbevelingen: het profiel Natuur en Gezondheid sluit het beste aan op de ALO en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in je examenpakket is een pluspunt. Daarnaast moet je een toelatingstest afleggen en medisch goedgekeurd worden.

Bekijk toelatingsprocedure ALO per vooropleiding

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Voor het studiejaar 2023-2024 kun je je vanaf 1 oktober 2022 tot uiterlijk 1 mei 2023 inschrijven voor de ALO via hva.studielink.nl. In verband met het afleggen van de toelatingsprocedure, is het echter belangrijk dat je je vóór 1 maart 2023 inschrijft. Dan weet je voor 1 mei of je bij de ALO bent aangenomen.

Lees meer over inschrijven ALO
Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding