A-Z Studenten Master Leraar Engels

STAP-budget: persoonlijk ontwikkelbudget

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan is de subsidieregeling STAP-budget gekomen. Let op: het STAP-budget kan alleen nog in 2023 worden aangevraagd. Lees onderaan meer bij ‘Kabinet besluit om STAP-budget per 2024 af te schaffen’.

STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. De regeling is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar. Uitgezonderd zijn mensen die nog aanspraak kunnen maken op studiefinanciering of die in het bezit zijn van een studievoucher. Het STAP-budget is een persoonlijk budget van maximaal € 1.000 euro per jaar inclusief btw voor het volgen van een opleiding, training, cursus, deeltijd of duale-opleiding.

Volg je een deeltijd- of duale opleiding?

Of ga je hier binnenkort mee starten? Goed nieuws, dan kun je in het STAP-subsidietijdvak van 3 juli 2023 STAP-subsidie aanvragen. Om STAP-subsidie aan te kunnen vragen heb je een STAP-Aanmeldingsbewijs nodig. Hier wordt tijdens de STAP-subsidieaanvraag om gevraagd. Vanaf maandag 12 juni tot en met woensdag 21 juni ontvang je van ons een STAP-Aanmeldingsbewijs wanneer jou (her-)inschrijving voor de desbetreffende deeltijd- of duale opleiding definitief is en je op 3 juli 2023, 18 jaar of ouder bent. Ben je een duale student dan geldt dat je op 3 juli 2023, 30 jaar of ouder moet zijn. Zorg ervoor dat jouw (her-)inschrijving uiterlijk maandag 26 juni afgerond is om een STAP-Aanmeldingsbewijs van ons te kunnen ontvangen.

Op maandag 3 juli 2023 om 10:00 uur start de STAP-subsidieaanvraagronde. Gezien het grote animo voor het STAP-budget adviseren je om ruim voor 10:00 uur al in te loggen in het STAP-portaal en je STAP-Aanmeldingsbewijs gereed te houden.

Of je uiteindelijk ook in aanmerking komt voor een STAP-subsidie wordt door het UWV beoordeeld. Meer informatie

Volg jij een voltijdopleiding?

Of start je binnenkort met een voltijdopleiding? Dan kan je bij de HvA helaas geen STAP-subsidie aanvragen.

Wil je nog een nieuwe studie gaan volgen?

Denk je erover een opleiding, training, cursus, deeltijd of duale-opleiding te gaan volgen bij de HvA en hier STAP-subsidie voor willen aanvragen? Lees hier meer over voor je opleiding .


Kabinet besluit om STAP-budget per 2024 af te schaffen

Het kabinet heeft besloten om het STAP-budget vanaf 2024 af te schaffen. De HvA betreurt deze beslissing, omdat we de STAP-budgetregeling als een belangrijke kans zien om een leven lang ontwikkelen te stimuleren en om bij te dragen aan een vitale arbeidsmarkt.


Wat betekent dit voor jou als deeltijd en duale student?

Als je een deeltijd of duale opleiding volgt, kan je alleen nog in 2023 STAP-subsidie aanvragen. Dit kan op 3 juli voor de deeltijd en duale opleidingen die starten in op 1 september en op 1 november voor de deeltijd- en duale opleidingen die starten in februari. Vanaf 2024 kan je dus helaas geen STAP-subsidie meer aanvragen.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Telefoon: 020 595 1401 (werkdagen 08.30 tot 17:30 uur)
Whatsapp: 06 2853 3546
Formulier: stel een vraag

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 juni 2023