A-Z Studenten HBO-ICT

Studeren met een functiebeperking

Bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vinden we het belangrijk dat je succesvol kunt studeren. Heb je ADHD, autisme of dyslexie? Chronische vermoeidheid, diabetes of reuma? Een motorische, visuele of auditieve beperking? Psychische klachten, zoals een angststoornis of een depressie? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van functiebeperkingen en chronische ziektes die mogelijk je studievoortgang kunnen beïnvloeden. Vraag op tijd om een voorziening!

Tijdens de inschrijving voor je opleiding via Studielink kun je aangeven dat je een soft landinggesprek wilt. In dat gesprek maken we kennis met elkaar en kijken we hoe de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen en situatie. We bespreken ook welke regelingen, voorzieningen en begeleiding de HvA jou kan bieden. Het gesprek is vertrouwelijk en heeft geen invloed op je toelating of eventuele selectie. Nadat je je hebt aangemeld voor een soft landinggesprek, belt een medewerker van het studentendecanaat je om het gesprek in te plannen.

Je kunt je ook aanmelden voor groepsvoorlichting. Dat doe je ook tijdens je inschrijving via Studielink, waarna je een medewerker van het studentendecanaat je telefonisch zal uitnodigen voor een bijeenkomst.

Komt het voorgestelde moment voor het gesprek of de groepsvoorlichting je niet uit? Of wil je op een later moment alsnog voorzieningen aanvragen? Neem dan zelf contact op met een studentendecaan om een afspraak te maken voor een gesprek. Het is belangrijk om dit begin september zo snel mogelijk te doen, want onze voorzieningen kunnen de studie toegankelijker voor je maken. Bovendien kun je bepaalde regelingen mislopen als je je te laat meldt.

Vanwege corona doen we deze gesprekken en bijeenkomsten op afstand, via videoconferencing en telefonisch.

Heb je dyslexie? Lees dan verder bij het volgende uitklapveld. Heb je een andere functiebeperking of een chronische ziekte? Neem dan aan de start van je studie zo snel mogelijk contact op met de studentendecaan van je opleiding. De studentendecaan is er voor jou. In een persoonlijk gesprek krijg je informatie en advies afgestemd op jouw situatie. De mogelijke extra voorzieningen variëren van extra toetstijd tot aan aanvragen voor financiële steun.

Heb je nu al een vraag? Bijvoorbeeld over jouw functiebeperking en de studiekeuzecheck of selectie? Of twijfel je op grond van je functiebeperking of chronische ziekte over een geschikte studiekeuze? Stuur dan een e-mail naar: functiebeperking@hva.nl. Dit e-mailadres is van Kitty Damen, zij is de secretaresse van de studentendecanen. Zij zorgt dat jouw vraag bij de juiste studentendecaan terechtkomt.

Om extra toetstijd en/of grotere toetsformulieren te krijgen, is het belangrijk dat jouw dyslexieverklaring voldoet aan de eisen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Check daarom eerst zelf of jouw verklaring voldoet aan de voorwaarden .

Als je bent ingeschreven voor een opleiding krijg je een HvA-ID. Daarmee kun je jouw dyslexieverklaring uploaden en extra toetstijd en grotere toetsformulieren aanvragen via het Digitaal Servicepunt . Let op: dit kan alleen met een HvA-ID.

Nadat je een verzoek hebt ingediend, beoordeelt een medewerker van het studentendecanaat jouw verklaring. Je krijgt binnen twee weken via jouw HvA-mail bericht over jouw aanvraag voor toetstijdverlenging en/of grotere toetsformulieren. Het bericht kan zijn dat jouw verzoek is toegekend, afgewezen of dat je nog iets moet aanvullen.

Wil je weten wanneer jouw mogelijke extra voorzieningen ingaan? Ga dan naar de pagina van de studentendecanen van jouw faculteit in de A-Z-lijst. Daar vind je ook andere relevante informatie, zoals in welk lokaal je moet zijn voor de toetsen.

Benieuwd hoe het is om te studeren met een functiebeperking? Lees hier hoe HvA'ers studeren met een functiebeperking bij ons ervaren.

Wil je in contact komen met andere studenten met een functiebeperking? Dan is er Limitless, het platform voor en door studenten met een functiebeperking op de HvA. Meer weten? Check de website of mail naar limitless@hva.nl.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 30 september 2022