Hogeschool van Amsterdam

A-Z Studenten HBO-ICT

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de studiekeuzecheck voor een deeltijd- of duale opleiding? Bekijk de veelgestelde vragen.

Doel studiekeuzecheck

Veel studenten vallen uit in het eerste jaar. Daar zijn verschillende redenen voor. Misschien heb je een verkeerd beeld van de inhoud en het niveau van de opleiding. Maar het kan ook zijn dat de studie niet goed te combineren is met je privéleven of niet goed aansluit bij je huidige werk. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen, bieden hogescholen en universiteiten de studiekeuzecheck aan. Bij de HvA combineren de meeste deeltijd- en duale opleidingen de studiekeuzecheck met de intake.

De check is wederzijds: jij krijgt een mooie kans om nog een keer te checken of de opleiding echt bij jou past. Andersom kijkt de opleiding of jij de juiste verwachtingen, vaardigheden en inzet hebt om met succes te kunnen studeren.

Voor wie

De studiekeuzecheck (meestal in combinatie met de intake) wordt aangeboden aan elke student met een Nederlandse of buitenlandse vooropleiding die zich heeft ingeschreven voor een opleiding aan de HvA waarvoor geen selectie geldt. Studenten die op het moment van de studiekeuzecheck niet in Nederland wonen, kunnen eventueel online deelnemen.

De studiekeuzecheck/intake is er ook voor HvA-studenten en studenten van een andere hogeschool of universiteit die een andere studie willen gaan volgen.

Bekijk ook de veelgestelde vragen voor huidige studenten hieronder.

Ja, je kan wel deelnemen, maar je hoeft er niet speciaal voor naar Nederland te komen. Nadat je je hebt aangemeld, neemt de opleiding contact met je op. Afhankelijk van het programma dat de opleiding aanbiedt aan studenten die al in Nederland wonen, krijg je waarschijnlijk een of meer online-opdrachten. Vaak wordt de studiekeuzecheck/intake afgesloten met een (Skype)gesprek.

Inschrijfdeadline opleiding

Inschrijven kan al vanaf 1 oktober, maar de deadline om je in Studielink voor een deeltijd- of duale opleiding in te schrijven is uiterlijk op 31 augustus. Houd er rekening mee dat je een DigiD nodig hebt om je aan te kunnen melden in Studielink. Dit neemt gemiddeld drie werkdagen in beslag. Als je nog geen DigiD hebt, vraag deze dan op tijd aan.

Overige inschrijfdeadlines:

Datum studiekeuzecheck

Wanneer de opleiding van jouw keuze de studiekeuzecheck (vaak in combinatie met de intake) organiseert voor een groep studenten tegelijk, vindt deze plaats op tenminste twee verschillende data. De meeste studiekeuzechecks zijn in juni t/m eerste week juli. Bij een aantal opleidingen worden ook in februari, maart en april al studiekeuzechecks aangeboden. Eind augustus is er ook nog een mogelijkheid, maar die is beperkt. Het is dus verstandig je tijdig in te schrijven in Studielink, zodat je voor de zomer zekerheid hebt over wat je gaat doen. Een aantal opleidingen heeft alvast een aantal data voor de studiekeuzecheck-dag gereserveerd. Kijk op de website van de opleiding voor meer informatie:

Een aantal opleidingen organiseert de studiekeuzecheck/intake niet individueel, maar voor een groep studenten tegelijk. Als je via de online datumprikker een datum kiest, zie je vrijwel meteen of er nog plek is. Nadat je een datum hebt gekozen, wordt deze bevestigd met een e-mail. De datumprikker vind je in de eerste e-mail die je van de HvA ontvangt na je verzoek tot inschrijving in Studielink.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terechtkomen. Controleer deze dus regelmatig. Wil je zeker weten dat mails van de HvA in je inbox terechtkomen, voeg dan in je mailprogramma @hva.nl toe aan de lijst van veilige afzenders.

Aanmelden en afmelden

Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan in Studielink, krijg je van de HvA een e-mailbericht waarin wordt uitgelegd hoe je je kunt aanmelden voor de studiekeuzecheck.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terechtkomen. Controleer deze dus regelmatig. Wil je zeker weten dat mails van de HvA in je inbox terechtkomen, voeg dan in je mailprogramma @hva.nl toe aan de lijst van veilige afzenders.

De uitnodiging is door de HvA verstuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Controleer in Studielink of je dat adres goed hebt ingevuld. Controleer ook je spambox.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de centrale studentenadministratie via het Digitaal Servicepunt .

Programma

De studiekeuzecheck verschilt per opleiding en wordt bij deeltijd- en duale opleidingen vaak gecombineerd met de intakeprocedure. Sommige opleidingen nodigen je uit om mee te doen aan het programma dat zij ook voor de voltijdstudenten organiseren. Zo’n programma bestaat vaak uit:

  • Een online vragenlijst en een huiswerkopdracht
  • Een (online) college
  • Een praktijkopdracht
  • Een beoordeling (toets of presentatie)

Kijk voor de precieze invulling van de studiekeuze/intake op de website van de opleiding:

Huidige studenten

Wanneer je een andere deeltijd- of duale opleiding wilt gaan doen, krijg je ook daarvoor een studiekeuzecheck/intake aangeboden. Je kunt je nog inschrijven tot uiterlijk 31 augustus. Het advies is echter om niet te wachten met inschrijven voor die andere opleiding tot je de officiële BSA-brief krijgt. Wanneer je tijdig inschrijft in Studielink, kun je in juni/juli nog meedoen aan de studiekeuzecheck/intake voor de nieuwe opleiding. Dan weet je ook tijdig of je keuze voor die opleiding een goede keuze is.

Wanneer je wilt switchen naar een voltijdopleiding, gelden andere regels. Deelname aan de studiekeuzecheck is bij voltijdopleidingen namelijk verplicht en inschrijven moet op uiterlijk 15 augustus. Je doet dan mee aan de studiekeuzecheck in augustus. De datum waarop de studiekeuzecheck in augustus wordt aangeboden, staat vanaf begin juli op de website van de opleiding. Wil je deze datum al eerder weten, informeer dan bij de opleiding.

Functiebeperking

Er is standaard verlenging van toetstijd bij de studiekeuzecheck. Let op: bij de studiekeuzecheck hoef je geen dyslexie-verklaring te laten zien, maar als je de opleiding gaat volgen vanaf 1 september, heb je wél een geldige dyslexie-verklaring nodig. Voor meer informatie: kijk op hva.nl/functiebeperking.

Mail je vraag tenminste een week voor de datum van de studiekeuzecheck/intake naar functiebeperking@hva.nl. Het studentendecanaat adviseert de opleiding over eventuele aanpassingen.

Geef in de e-mail een korte omschrijving van jouw functiebeperking en zet er eventueel bij wat er volgens jou nodig is om goed mee te kunnen doen aan de studiekeuzecheck/intake. In het geval dat een of meer toetsen onderdeel zijn van de studiekeuzecheck/intake geldt het volgende: voor studenten met dyslexie en andere vormen van functiebeperking waarvoor extra toetstijd nodig is, is al extra toetstijd ingebouwd. Je hoeft dan vooraf niets te regelen.

Wil je om privacy-redenen liever niet omschrijven wat jouw functiebeperking precies inhoudt, laat de omschrijving dan weg en vraag of een studentendecaan contact met je kan opnemen in verband met een functiebeperking.

Overige vragen

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 16 september 2020