Hogeschool van Amsterdam

A-Z Studenten HBO-ICT

ClaroRead: software voor dyslectici

Dyslexie? Moeite met lezen? Of wil je eens luisteren in plaats van lezen? ClaroRead is voorleessoftware voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en is zeer geschikt voor mensen met dyslexie.

Eigen gebruik

ClaroRead leest élke tekst op de computer voor, of je nu een bestaande tekst wilt laten voorlezen of tijdens het schrijven van een tekst voorgelezen wil worden. ClaroRead is ontwikkeld om pc-gebruikers van alle leeftijden te helpen bij het maken, lezen, controleren en corrigeren van teksten. Er zijn meerdere talen beschikbaar.

ClaroRead downloaden

Claroread is beschikbaar op alle HvA-computers. Voor gebruik op je eigen laptop of desktop (windows en mac ) kan je het programma downloaden.

Handleiding

De handleiding van ClaroRead is via deze link te bekijken, het wachtwoord is Amsterdam. Er is een snelstarthandleiding voor de windowsversie en een snelstarthandleiding voor de mac.

Boeken scannen

ClaroRead leest elke tekst voor, dit kan je eigen verslag of een studieboek zijn. Om een boek te laten voorlezen moet het OCR gescand worden.

Dat kan door je boek in te leveren bij de HvA bibliotheek, locatie Leeuwenburg. Op vertoon van een geldige dyslexieverklaring of een verklaring van je studentendecaan, sturen zij je boeken op en worden deze vervolgens kosteloos ingescand.

Na ca. 3 werkdagen ontvang je bericht dat je boeken en de gedigitalieerde versie (op USB stick) weer klaarliggen bij de bibliotheek. Het is belangrijk te weten dat het voor het inscannen nodig is om de boekrug los te snijden. Je krijgt dus een losbladig exemplaar retour. Meer informatie kun je verkrijgen bij de balie van bibliotheek Leeuwenburg. Telefoon 020 - 5951133.

Claroread bij toetsen

Er is ook een toetsversie ClaroRead. In uitzonderlijke gevallen kan de examencommissie een student toestaan deze versie van ClaroRead te gebruiken tijdens tentamens. Deze versie is niet vrij beschikbaar. Ga altijd eerst naar de studentendecaan als je denkt ClaroRead nodig te hebben tijdens toetsen.

Demoversie ClaroRead Pro

Zie je geen video? Klik in Chrome op het schildpictogram in de adresbalk en kies voor 'onveilig script laden'.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 7 februari 2019