A-Z Studenten Fysiotherapie

Studiekeuzeteam FG

Wil je meehelpen tijdens open dagen, proefstuderen of voorlichting geven op middelbare scholen? Meld je dan aan voor het studiekeuzeteam van jouw opleiding!

Studiekeuzeteam

Wil je je aanmelden voor het studiekeuzeteam van jouw opleiding? Vul dan het aanmeldformulier in onderaan de pagina.

Zodra de opleiding studenten zoekt voor een studiekeuzeactiviteit, ontvang je een e-mail waarop je kunt reageren om je aan te melden.

Vergoeding

Voor meehelpen bij de activiteiten kun je een vergoeding krijgen in geld (€9,00 per uur) of uren voor profilering (Ergo- en Oefentherapie) of professionele vorming (Fysiotherapie). Studenten HBO-Verpleegkunde hebben alleen de optie vergoeding in geld.

 • Open dag: 6 uur vergoeding
 • Open avond: 5 uur vergoeding
 • Proefstuderen: 4 uur vergoeding per dagdeel
 • Voorlichtingen op middelbare scholen: 5 uur vergoeding
 • Studiekeuzecheck (verschilt per opleiding)

Studiekeuzeactiviteiten

Tijdens het proefstuderen volgen studiekiezers een dagdeel (ochtend of middag) een programma op de opleiding. Dit programma bestaat uit een theorieles en een praktijkles. Ook maken de studiekiezers vooraf thuis een huiswerkopdracht.

Als je meehelpt bij het proefstuderen meld je je een halfuur van tevoren bij de docent, help je bij het ontvangst van de de deelnemers, ondersteun je de docent(en) bij de lessen en beantwoord je vragen.

Op een open dag/avond organiseert elke opleiding presentaties en proeflessen. Studiekiezers kunnen vragen stellen aan docenten en studenten met eenzelfde vooropleiding, de sfeer proeven op de opleiding en het gebouw verkennen. Zie ook hva.nl/opendag.

Wanneer?

De open dagen en open avond vinden in studiejaar 2020-2021 plaats op:

 • zaterdag 7 november 2020: 10.00-14.00
  (meehelpen: 08.30-14.30)
 • zaterdag 12 december 2020: 10.00-14.00
  (meehelpen: 08.30-14.30)
 • zaterdag 13 februari 2021: 10.00-14.00
  (meehelpen: 08.30-14.30)
 • dinsdagavond 30 maart 2021: 18.00-21.00
  (meehelpen: 16.30-21.30)

Ieder studiejaar worden er door middelbare scholen voorlichtingsavonden georganiseerd. Deze voorlichtingsavonden vinden plaats op de middelbare school die de avond organiseert en zijn er scholieren aanwezig van meerdere middelbare scholen uit een bepaalde regio.

Tijdens deze voorlichtingsavonden zijn er meerdere opleidingen van de HvA aanwezig die een presentatie geven. Scholieren moeten in de weken voor de voorlichtingsavond aangeven van welke opleidingen zij de presentatie willen bezoeken.

Als je je opgeeft om een voorlichting te geven krijg je een powerpointpresentatie mee. Ook kun je een aantal opleidingsflyers meenemen. Je geeft de voorlichting meestal met één of twee medestudenten.

Er wordt altijd geprobeerd om studenten uit verschillende studiejaren samen een voorlichting te laten geven, zodat er over verschillende onderdelen uit de opleiding iets vertelt wordt. Studenten uit studiejaar 1 of 2 kunnen bijvoorbeeld goed vertellen hoe de eerste jaren op de opleiding eruit zien, terwijl studenten uit hogere jaren vaak wat meer weten over de stages en het beroep.

Wanneer?

De voorlichtingen worden gedurende het studiejaar ingepland. Zodra er voorlichtingen zijn waar studenten voor worden gezocht, ontvang je een e-mail waarop je kunt reageren om je op te geven.

Studeer je Ergotherapie of Oefentherapie? Dan kun je op eigen initiatief voorlichting geven op jouw oude middelbare school over je opleiding, als onderdeel van praktijkleren en professionalisering. Neem hiervoor eerst contact op met jouw studiebegeleider of de instroomcoördinator van de opleiding. Deze moet akkoord gaan met de activiteit. Vervolgens neem je zelf contact op met de school om de voorlichting in te plannen.

Net als bij de georganiseerde voorlichtingen is het de bedoeling dat je de bestaande PowerPointpresentatie gebruikt. Op deze manier wordt de opleiding overal op dezelfde manier gepresenteerd met ongeveer hetzelfde verhaal. De opleiding is in het bezit van deze presentatie en daarnaast staat deze ook op MijnHvA.

Ga je voorlichting geven en heb je nog tips of advies nodig? Loop even langs C1.19 of neem contact op via instroomfg@hva.nl.

Vergoeding

Voorlichtingen op eigen initiatief vormen geen onderdeel van de georganiseerde studiekeuzeactiviteiten van de faculteit. Om deze reden is jouw studiebegeleider of de instroomcoördinator van de opleiding verantwoordelijk voor het goedkeuren van de activiteit en het toekennen van de profileringsuren.

Studiekiezers die zich hebben ingeschreven voor de opleiding Ergotherapie, Oefentherapie, HBO-Verpleegkunde of Fysiotherapie moeten deelnemen aan de studiekeuzecheck. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht om te mogen starten met de opleiding.

De studiekeuzecheck bestaat uit een voorbereidende huiswerkopdracht en een dagdeel op de opleiding met een theorie- en praktijkles en een toets. Op basis hiervan krijgt de studiekiezer een vrijblijvend studiekeuzeadvies van de opleiding.

Als je meehelpt tijdens de studiekeuzecheck help je bij het ontvangen van de deelnemers, de verschillende lessen en toets en bij het beantwoorden van vragen.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 4 september 2020