A-Z Studenten Fiscaal Recht en Economie

Praktische informatie

Download onderaan deze pagina de 'Checklist semester abroad' voor een overzicht van alle zaken die je moet regelen voordat je naar het buitenland gaat en lees de toelichting. Of al deze praktische zaken voor jou gelden, hangt af van het land waar je naar toe gaat en van wat je precies gaat doen.

Ter voorbereiding is het leuk en handig om je te verdiepen in het cultuur van het land waar je naar toe gaat en eventuele cultuurverschillen. Neem dit document over culturele verschillen goed door en volg de tips op.

Veiligheid

In verband met jouw veiligheid in het buitenland, raden we je aan om de tips en adviezen over veiligheid op te volgen.

Download document over Cultuurverschillen

Heb je een OV-studentenkaart van DUO? Meld je aan voor een OV-vergoeding voor de periode dat je in het buitenland bent en je kaart niet gebruikt. Het International Office kan het document voor je ondertekenen.

Aanmelden OV-vergoeding

Als je stage gaat lopen in het buitenland, kan het zijn dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig hebt.

  • Spreekt jouw contactpersoon van je stageplek Nederlands, gebruik dan dit formulier .
  • Spreekt jouw contactpersoon geen Nederlands, gebruik dan het Engelse formulier .
  • Vul eerst zelf deel 1 in, vraag dan of de contactpersoon van je stage het tweede deel invult en stuur het formulier vervolgens naar de gemeente waar je woont.

Wat is de Global Mind Monitor?

De Global Mind Monitor is een vragenlijst voor studenten en medewerkers om te reflecteren op hun interculturele competenties. Na invulling van de vragenlijst ontvang je per e-mail een pdf met je resultaten. Ook krijg je daarbij opties aangeboden waarmee je je interculturele competenties verder kan ontwikkelen.

Als je na verloop van tijd een nieuwe vragenlijst invult, kun je de ontwikkeling van je competenties zien op basis van acties die je hebt ondernomen bv. (onderwijs)activiteiten thuis, op school én in het buitenland.

In het hoger onderwijs zijn interculturele competenties steeds belangrijker. De OESO definieert interculturele competenties als lokaal, mondiaal en intercultureel denken, begrip voor andere perspectieven en effectieve interacties met mensen uit verschillende culturen. Goede interculturele competenties maakt het je gemakkelijker om te handelen in de steeds internationalere studie- en werkomgeving en op de arbeidsmarkt.

Jouw toestemming voor deelname is nodig!

De vragen in de Global Mind Monitor kunnen meerkeuzevragen of ja/nee-vragen zijn. In de vragenlijst wordt ook de nationaliteit van je ouders en van jou gevraagd. Dit wordt gezien als een bijzonder persoonsgegeven. Daarom is voorafgaande aan deelname aan de GMM jouw uitdrukkelijke toestemming nodig. De deelname aan de GMM is geheel vrijwillig.

De toestemming die je geeft kun je te allen tijde weer intrekken.

Hoe wordt er met je antwoorden omgegaan?

Bij uitvraag van een bijzonder persoonsgegeven geldt een hogere mate van bescherming van gegevens. In het bijgaande Privacy Statement kun je lezen hoe de HvA jouw antwoorden beschermt.

Als je akkoord gaat met het Privacy Statement geef je dan op via onderstaande link!

Meld je hier aan voor de Global Mind Monitor

Aanvraagprocedure visum

Als je in het buitenland gaat stage lopen of studeren, heb je wellicht een visum nodig. Dit moet je zelf regelen. Informeer je dus goed en op tijd! Een visumaanvraagprocedure duurt vaak zeker een week of 4.

  • Je kunt je visumaanvraag pas beginnen zodra je de acceptatiebrief van de partneruniversiteit of stagebedrijf hebt ontvangen.
  • Onderzoek wat je moet doen om een visum te krijgen. Check dit op de website van de ambassade van het land waar je heen gaat. Kijk ook op WilWeg.nl , een landelijke website voor studenten die in het buitenland willen stage lopen of studeren. Je kunt er per bestemmingsland veel informatie vinden, waaronder over visa.
  • Er zijn visumbureaus die je tegen betaling kunnen helpen met je aanvraag. Een voorbeeld hiervan is Visum.nl .
  • Indien je vaccinaties of een medische keuring nodig hebt voor je visum, ga dan naar de website van het Centrum voor Medische Keuringen .

Brief van HvA voor visumaanvraag

Voor sommige visumaanvragen (zoals voor Nieuw-Zeeland en Suriname) heb je bewijs nodig dat je naar dat land gaat als onderdeel van je opleiding. Vul dan dit formulier in met je persoonlijke gegevens en die van jouw contactpersonen. Mail het vervolgens naar het International Office voor een officiële handtekening en stempel, zodat je het document kunt gebruiken bij je visumaanvraag.

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent tijdens de gehele duur van je periode in het buitenland.

  • Het is verplicht om een zorgverzekering te hebben die geldig is in het land van verblijf. In de meeste gevallen voldoet jouw Nederlandse zorgverzekering, maar controleer dit altijd!
  • Check bij je huidige zorgverzekering in hoeverre je verzekerd bent tegen medische kosten in het land waar je naar toe gaat, wat de procedure is indien je medische kosten maakt en of je jouw polis eventueel moet aanpassen voordat je vertrekt (dit kan meestal alleen per een nieuw kalenderjaar!)
  • Als je in Europa blijft, vraag dan een European Health Insurance Card (EHIC) aan. Dit kun je doen bij je Nederlandse zorgverzekering.
  • Het is handig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat.
  • Het hebben van een reisverzekering is verplicht. Als je die al hebt, controleer dan of deze geldig is in het land waar je naar toe gaat en voor de gehele periode dat je daar bent. Veel reisverzekeringen zijn namelijk maar maximaal 60 dagen geldig. Activiteiten als bungee jumpen worden vaak niet gedekt door reisverzekeringen. Als je van plan bent om zoiets te gaan doen, controleer dan dus je verzekering! Organisaties als Kilroy en JoHo zijn gespecialiseerd in reisverzekeringen voor jonge mensen die voor langere tijd naar het buitenland gaan.

Kijk op wilweg.nl voor meer informatie over verzekeringen.
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 15 september 2023