A-Z Studenten Finance, Tax and Advice

Studiekeuzecheck

Verplicht voor alle voltijdopleidingen

De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te checken of de opleiding bij je past. Na deelname ontvang je een studiekeuzeadvies. De HvA vindt het belangrijk dat je een goede studiekeuze maakt. Daarom is de studiekeuzecheck een verplicht onderdeel van je inschrijving voor een voltijdopleiding.

Twijfels over je studiekeuze

Heb je je ingeschreven maar twijfel je over je keuze? Praat erover met een keuzecoach. Samen bekijken jullie jouw mogelijkheden.
Ga in gesprek

Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck bestaat uit verschillende opdrachten waarmee je nog een keer kunt ervaren of de opleiding echt bij je past. De studiekeuzecheck geldt voor alle opleidingen, met uitzondering van de numerus fixus opleidingen en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO).

Kies je voor een deeltijd- of duale opleiding, kijk dan op de pagina Studiekeuzecheck deeltijd- en duale opleidingen hoe de studiekeuzecheck, vaak gecombineerd met de intake, wordt aangeboden.

Voor wie geldt de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is verplicht voor alle studenten die zich hebben ingeschreven voor het eerste studiejaar van een voltijdopleiding aan de HvA waarvoor geen selectie geldt. 

Studiekeuzecheck bij meerdere opleidingen

Heb je je bij de HvA nog voor meer opleidingen ingeschreven? Dan doe je voor elke opleiding apart mee aan de studiekeuzecheck. Daarvoor krijg je van elke opleiding apart een uitnodiging.

Uitnodiging studiekeuzecheck

Na je inschrijfverzoek via Studielink ontvang je een bevestiging per e-mail van de opleiding een uitnodiging om je aan te melden voor de studiekeuzecheck. Je moet binnen 4 weken na deze uitnodiging een afspraak voor jouw studiekeuzecheck hebben ingepland.

Let op: De HvA stuurt bovengenoemde e-mails naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. E-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Geen uitnodiging ontvangen?

Heb je vorig met een positief resultaat deelgenomen aan de studiekeuzecheck maar ben je niet gestart met de opleiding? Dan hoef je dit jaar niet nogmaals deel te nemen. Je positieve studiekeuzeadvies is twee jaar geldig en deze neem je automatisch mee naar dit jaar. Je ontvangt in dat geval geen nieuwe uitnodiging voor de studiekeuzecheck.

Waar bestaat de studiekeuzecheck uit?

De invulling van de studiekeuzecheck kan per opleiding verschillen. Kijk op de de opleidingspagina van jouw opleiding onder Praktische Informatie om te zien hoe deze er voor jou uitziet en op welke data deze plaatsvindt en waar.

Studiekeuzeadvies

Op basis van het resultaat van de verschillende onderdelen krijg je binnen twee weken na deelname aan de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies. Dit wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Het studiekeuzeadvies is een aanleiding voor jou om nog eens te overwegen of je voor de juiste studie hebt gekozen. Je ontvangt een positief advies of een ontwikkeladvies. Een positief studiekeuzeadvies is twee jaar geldig, een ontwikkeladvies een jaar.

Studiekeuzecheck met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking waardoor je de studiekeuzecheck in de aangeboden vorm niet kunt maken? Stuur dan een e-mail naar het secretariaat van het studentendecanaat via functiebeperking@hva.nl. Het studentendecanaat adviseert de opleiding over eventuele aanpassingen voor jou.

Extra toetstijd zit al in de studiekeuzecheck ingebouwd. In het geval van dyslexie of andere vormen van functiebeperking waar je extra toetstijd voor kreeg op je voorgaande opleiding hoef je vooraf niets te regelen.

Kijk voor meer informatie op Studeren met een functiebeperking.

Woon je (tijdelijk) in het buitenland?

Woon je in de periode van de studiekeuzecheck niet in Nederland? Dan kun je bij sommige opleidingen online deelnemen, bijvoorbeeld via een Skype-gesprek. Bekijk de procedure bij de opleiding van jouw keuze.

Kun je niet deelnemen aan de studiekeuzecheck?

Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht om te kunnen starten met de opleiding. Zijn er omstandigheden waardoor je niet kunt deelnemen? Neem dan tijdig contact op met de opleiding. Alleen met een aantoonbare geldige reden kun je een verzoek indienen om de studiekeuzecheck op een ander moment te doen. Wil je meer weten over welke redenen geldig zijn voor je afwezigheid? Kijk dan in het studentenstatuut (artikel 4.5.).

Als je zonder afmelding niet aanwezig bent geweest bij de studiekeuzecheck ontvang je automatisch een e-mail. Neem binnen een week contact op met de opleiding om te bespreken wat nog mogelijk is.

Bezwaar maken

Probeer er altijd eerst met de opleiding uit te komen door je vraag te stellen via het Digitaal Servicepunt. Ben je vervolgens niet tevreden over het besluit, dan kun je tot uiterlijk zes weken na het besluit een bezwaar indienen via het Loket Beroep, Bezwaar en Klacht. Je krijgt daarna zo snel mogelijk, maar uiterlijk vier weken na ontvangst van je bezwaar een reactie.

Twijfels over je studiekeuze

Ben je na het maken van de studiekeuzecheck of na het ontvangen van je advies gaan twijfelen over je studiekeuze? Dan is het goed om te kijken welke opleiding wel bij je past. We helpen je daar graag bij. Kijk wat je kunt doen op de pagina 'Twijfels na skc'.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 23 september 2022