A-Z Studenten Finance & Control

Stage in het buitenland

Stappenplan

Om in het buitenland stage te kunnen lopen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals voldoende studiepunten hebben behaald. Kijk op de MijnHvA pagina van jouw opleiding welke voorwaarden worden gesteld.

  • Bezoek de jaarlijkse minorenmarkt
  • Lees de buitenland ervaringen van studenten op Share My Story.
  • Lees blogs van studenten op de MijnHvA pagina van jouw opleiding.
  • Bezoek de wilweg.nl website.
  • Zorg dat jij langs gaat bij de coördinator internationalisering van jouw opleiding
  • Bekijk ook de Checklist

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Naar welk land of werelddeel (check reisadvies!) gaat je voorkeur uit en waarom?
  • Hoe is de financiële kant van jouw buitenlandverblijf; hoeveel mag het kosten?
  • In welke periode wil je naar het buitenland?

Tip: Begin op tijd. Het hele proces kan een jaar duren.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stage. De coördinator internationalisering, docenten, mede-studenten en jouw eigen netwerk kunnen je daarbij helpen.

Maak een afspraak met de coordinator internationalisering van jouw opleiding. Met deze persoon bespreek je jouw persoonlijke motivatie. Ook zorg je dat je een inhoudelijk plan maakt die je kunt bespreken. Elke opleiding hanteert haar eigen procedures en deadlines. Kijk op de MijnHvA pagina van jouw opleiding voor meer informatie.

Aanmelden van de stage

Meld de stageplaats aan via OnStage.

Toestemming vragen aan examencommissie

Check of je toestemming nodig hebt van de examencommissie van jouw opleiding om in het buitenland stage te lopen. Het verschilt per opleiding hoe dit is geregeld. Kijk op de MijnHvA pagina van jouw opleiding voor meer informatie.

Voor een stage binnen Europa kan je de Erasmus+ beurs aanvragen. Buiten kan je de Holland Scholarship aanvragen. Bekijk het overzicht van de Beurzen om erachter te kunnen komen wat jouw mogelijkheden zijn.

Aangezien er deadlines verbonden zijn aan de beurzen, moet je altijd zorgen dat je tijdig begint met rondkijken naar de beurzen. Mocht je een Erasmus+ beurs aan willen vragen, is het handig om een afspraak met het International Office voor het invullen van de documenten.

Let op: Het aanvragen van een beurs geeft geen garantie op de toekenning van een beurs. Bij overaanmeldingen wordt er geloot.

Huisvesting, verzekering, studiefinanciering en OV-vergoeding.

In geval van calamiteiten hier en het buitenland is het belangrijk dat we jou en het thuisfront kunnen bereiken. Lever het formulier uiterlijk 2 weken voor vertrek in het bij het International Office. Het noodformulier vind je in de rechterkolom van deze pagina.

Indien van toepassing: Lever het resterende beursformulier in binnen. Zorg dat je gekeken of dit voor een bepaalde deadline moet. Kijk of er nog andere (algemene) documenten zijn die je moet inleveren.

Bij terugkomst lever je een verslag in van jouw buitenland ervaring. Deze dien je in te leveren omdat wij het belangrijk vinden toekomstige studenten op hun buitenland stage voor te kunnen bereiden. Je ervaring delen wij op Share my story, het platform van de faculteit Maatschappij en Recht. Meer informatie hierover ontvang je via de coördinator internationalisering van jouw opleiding of via het international office.

Als laatste is het handig om te weten dat het soms enige tijd kan duren voordat jouw stage is verwerkt in SIS. Aangezien de verwerking anders gaat dan bij gevolgde vakken, kan hier meer tijd overheen gaan.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 31 oktober 2019