Hogeschool van Amsterdam

A-Z Studenten Ergotherapie

Zelf aan de slag

Slimmer door je tekst

Studerend lezen is meer dan je ogen over een tekst laten gaan en hopen dat je er iets van onthoudt. Het lezen van een tekst is geen doel op zich. Je leest een tekst juist om een ander doel te bereiken: nieuwe leerstof begrijpen of kunnen toepassen, en dat in je brein verweven met alles wat je al weet.

Succes met je tekst

Vind je lezen saai en moeilijk? Met de tips uit deze video leer je beter, sneller en slimmer lezen.

Woordenschat

In het hbo komen andere woorden voor dan je misschien gewend bent uit je vooropleiding. Het verschil zit vooral in de academische woordenschat. Die valt uiteen in een algemene component en een vakspecifieke component, de vaktaal. Op beide onderdelen moet je jezelf ontwikkelen, zowel in het begrijpen als in het gebruiken ervan. In deze nieuwe kennisclip geven we je tips om je woordenschat uit te breiden:

 1. Wees nieuwsgierig naar nieuwe woorden.
 2. Lees en luister aandachtig.
 3. Lees veel verschillende teksten op een hoog niveau.
 4. Betrek de context als je een woord niet snapt.
 5. Bedenk ook goed hoe belangrijk het is om dat woord te begrijpen.
 6. Maak voor jezelf een lijst met nieuwe woorden.
 7. Wees kritisch op de bron die je gebruikt om op te zoeken (Vandale.nl is altijd een goeie) en wees kritisch op de betekenis die je vindt.
 8. Gebruik ook je kennis van andere talen om te zien of je zelf betekenis kunt geven aan een woord.
 9. Bekijk je lijst een paar keer per week kort. Dat werkt beter dan één keer lang.
 10. Probeer de woorden ook zelf te gebruiken en vraag feedback van een ander.

Denk eraan dat je nog nieuw bent in deze studeercontext en dat je hier bent om te leren en nog niet om te kunnen.

 • Bekijk de video Succes met je woorden.

Succes met je woorden

Hbo-teksten lezen

Natuurlijk kun je lezen. Maar lezen in het hbo is wezenlijk anders dan je gewend bent. De teksten die je voorgeschoteld krijgt, zijn vaak langer en het zijn er meer, dus je zult je leeswerk goed moeten plannen. Bovendien zijn de onderwerpen vaak pittiger en abstracter dan in je vooropleiding en wordt er meer denkkracht van je verwacht. Daarom is het goed dat je actief met de teksten omgaat.

Denk voordat je een tekst gaat lezen eerst goed na over wat je precies wil weten. Dat bepaalt namelijk je leesdoel. Als je wil weten in welk jaar de telescoop is uitgevonden, lees je een tekst anders dan wanneer je wil weten welk effect de uitvinding van de microscoop mogelijk gehad heeft op de wereldgezondheid. Je doel bepaalt dus je leesaanpak.

Ben je alleen op zoek naar snelle feiten of wil je alleen een snel beeld krijgen van de structuur of de inhoud van de tekst? Dan volstaat snel lezen (niet te verwarren met snellezen; daar komen we later op terug).

Als je echt dieper de inhoud in moet, dan is snel door de tekst heen gaan niet genoeg. Bekijk het filmpje hieronder.

Vind je lezen saai en moeilijk? Met de tips uit deze video leer je beter, sneller en slimmer lezen.

Wil je oefenen met hbo-teksten? Met de online training ‘Lezen in het hbo’ leer je in vier korte modules wat lezen op het hbo inhoudt en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Je kunt de modules van A tot Z doorlopen, of een selectie maken aan de hand van jouw leerdoelen.

Verwijzen naar bronnen (APA)

Worstel je ook wel eens met waar je wanneer waarheen moet verwijzen in je teksten? En wanneer moet je nou ook alweer cursiveren, aanhalingstekens gebruiken en hoe zit het met die komma? De meestgestelde vragen rondom APA worden in deze flyer besproken.

Spelling

Je schrijft tijdens je opleiding veel teksten. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat het inhoudelijk allemaal klopt, maar dat is niet het enige. Is je structuur, woordkeus en zinsbouw in orde, dan is het tijd voor de puntjes op de i: de spelling. Een goede spelling is gelijk een mooi visitekaartje voor jezelf, dus het is de moeite waard om er tijd en aandacht aan te besteden.

Taaluniversum

Wil je je spelling verbeteren, ga dan naar het Taaluniversum. Hier krijg je uitleg over spellingsregels en kun je oefenen. Activeer de course hier . Daarna vind je het Taaluniversum in My Courses in Brightspace.

Taalwinkel

Wil je weten wat voor speller jij bent? Test jezelf in de Taalwinkel!

Schema werkwoordspelling

Weet jij wanneer je ’t (ex-)kofschip moet toepassen? Hoe zit het met jouw kofschipdiscipline? Check het met het schema Werkwoordspelling met alleen tekst   of schema Werkwoordspelling in tekst en beeld .

Zijn HvA-studenten goed in spelling, taal en grammatica? Bekijk deze video.

Engelse teksten

Moet je Engelse boeken lezen, of is er niets over je onderwerp in het Nederlands te vinden en wel in het Engels? Hieronder vind je een aantal stappen om een boek of artikel in het Engels te lezen:

In een andere taal hebben we de neiging om woord voor woord te gaan lezen. Gebruik echter dezelfde technieken die je ook in het Nederlands gebruikt. Weet je nog? Oriënterend lezen, zoekend lezen, studerend lezen… Gebruik de aanpak die bij je leesdoel past.

 • Verdeel je leestijd tussen gefocust lezen en ontspannen lezen. Te veel moeite doen voor een moeilijke tekst is niet motiverend. Beloon jezelf met wat Engelse teksten tussendoor die makkelijker zijn en waar je je mee kan ontspannen. Het lezen wordt vanzelf makkelijker.

 • Lees samen. Het helpt om een boek samen te lezen. Pauzeer na iedere twee/ drie bladzijden om elkaar te vertellen wat je gelezen hebt.

 • Herlees. Lees bij gefocust lezen de tekst een aantal keer, iedere keer met een ander doel bijvoorbeeld:
  - Eerste keer lezen: probeer de tekst te begrijpen
  - Tweede keer lezen: let op details. Gebruik je woordenboek.
  - Derde keer lezen : lees de tekst nog een keer als geheel.

 • Lees de tekst hardop. Je zal zien dat je de tekst beter begrijpt en dat je de woorden hardop uitgesproken in de context zelfs beter gaat onthouden!

 • Gebruik een timer als je leest. Probeer jezelf uit te dagen om teksten steeds sneller door te lezen.

 • Gebruik de context. Probeer niet te vaak je woordenboek te pakken. Vaak kan je de woorden begrijpen uit de context. Door jezelf te dwingen om de betekenis van woorden in de context te begrijpen is het makkelijker om deze woorden te onthouden.

Voor meer informatie (in het Engels) kijk ook eens op de website Reading in foreign language.

E-mails (nettiquette)

E-mails zijn niet meer weg te denken uit zakelijke communicatie. Toch zijn e-mails ook een grote bron van ergernis, voornamelijk als deze doelloos, vaag of emotioneel zijn of slecht zijn opgesteld. Deze folder helpt je bij het schrijven van een goede e-mail.

Download de flyer zoals jij deze graag leest:

Gepubliceerd door  Studentenzaken 13 september 2021