A-Z Studenten Creative Business

Mijn semester in Madrid - Alix Boele

Gepost op: 4 mrt 2023 | AZ faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Twijfel je over een semester in het buitenland? Of ben je bang dat Madrid niet jouw stad is? Hopelijk kan ik je met deze blog overhalen om toch de sprong te wagen!

De mooie gebouwen in Madrid

Eindelijk was het zover: 28 januari 2022. De dag waar ik al maanden naar toe leefde, mijn vertrek naar Madrid. Mijn ouders zetten mij af bij Schiphol en ik begon aan mijn nieuwe avontuur. Het was koud in Nederland en ik kon niet wachten om aan de winter te ontsnappen. Ik had enorm veel geluk, want had ik mijn minor een half jaar eerder willen volgen, dan was het door de coronapandemie waarschijnlijk niet doorgegaan. Mede hierdoor wilde ik extra genieten van deze kans. Het kan namelijk altijd anders lopen dan gepland.

Mijn eerste dagen waren geweldig. Ik had nog een volle week voordat school begon en ik kende helemaal niemand. Hierdoor kon ik mij volledig storten op het echte Madridse leven. Ik bezocht bijna alle musea, lag uren met een boekje in het Retiro park en wandelde zó veel, dat ik ‘s avonds uitgeput, maar met een gelukzalig gevoel, in slaap viel. Langzaam ontdekte ik mijn buurt La Latina. Een buurt die bekend staat om haar authenticiteit, vele tapasbarretjes en gekleurde gevels. Voor mij is dit de beste buurt van de stad. Naast alle nieuwe indrukken die de stad mij gaf, werd ik ook verrast met huisgenoten van over de hele wereld. Twee jongens uit Chili, een half Duits/half Colombiaans meisje en iemand uit Spanje. Nooit had ik gedacht dat ik nieuwe vrienden zou maken die nu ontzettend veel voor mij betekenen. De momenten die ik met hen heb gedeeld, zullen mij altijd bijblijven en zijn zonder twijfel de mooiste herinneringen uit Madrid.

Het bovenstaande klinkt als een vakantie, een ontsnapping uit de werkelijkheid. Ik kan je vertellen dat het ook écht zo voelde, maar ik moest natuurlijk ook aan het werk! CEU San Pablo was voor de komende vijf maanden mijn thuis-universiteit. Een hele fijne school in de rustige buurt Moncloa in het noorden van de stad. De leraren waren allemaal ontzettend aardig en de indeling van de lessen maakte het makkelijk om medestudenten te ontmoeten, zowel de Spaanse als de internationale. Ik ben met veel plezier naar de lessen gegaan en heb op school verschillende dingen geleerd. Vooral over de Spaanse cultuur en de manier van leven. Ik volgde voornamelijk journalistieke en sociologische vakken, zoals Gespecialiseerde Journalistiek en Politiek en Cultureel Denken, maar er zijn tal van vakken die je kunt kiezen uit verschillende pakketten.

Mijn grootste tip: dompel je onder in het Spaanse leven, en dan bedoel ik ook het Latijns-Amerikaanse leven! De Latijns-Amerikaanse gemeenschap in Madrid is gigantisch en heeft enorm veel invloed gehad op de Spaanse cultuur en daarom ook op Madrid. Doe die cursus Spaans en gebruik de opgedane kennis in dat leuke restaurantje in je straat. Ga naar Reggaeton clubs en doe een wekelijks lesje salsa of bachata. Door mij los te koppelen van wat ik als Nederlands persoon gewend was, ben ik verliefd geworden op Spanje. Madrid is een stad die altijd leeft, zelfs tot diep in de nacht. Ook al was ik alleen, ik voelde mij nooit eenzaam. Mocht je nog twijfelen, dan hoop ik dat dit je heeft overgehaald.