A-Z Studenten

Beste vertrouwenspersoon

Mail uit te prakrijk

Mail over pesten

Beste vertrouwenspersoon,

Onlangs gaf mijn leidinggevende mij een gigantische sneer. Al mijn collega’s waren hierbij, ik voelde mij echt voor schut gezet. Ik heb het idee dat mijn collega’s me sindsdien een beetje mijden. Dit maakt mij erg onzeker. Wat kan ik doen om de situatie beter te maken?

S. (53)

Beste S.,

Je onzeker voelen is niet fijn. Het is goed dat je hier verandering in wilt brengen. Het kan zijn dat je leidinggevende zich niet bewust is van het effect wat een dergelijke sneer kan hebben. De leidinggevende beseft misschien niet dat het jou een naar gevoel geeft, en hoe dit vervolgens doorwerkt in de onderlinge verhouding tussen jou en je collega’s. Ik adviseer je om een afspraak te maken met de leidinggevende en dit te bespreken. Je kan altijd dit ook altijd eerst met mij of een van de andere vertrouwenspersonen praten, dan kun je ruggespraak houden.

De vertrouwenspersoon

Beste Vertrouwenspersoon,

Op mijn werk is het mogelijk om deel te nemen aan verschillende loopbaanprogramma’s. Nu heb ik bij mijn leidinggevende aangegeven dat het mij ontzettend leuk lijkt om ook op een andere opleiding les te geven. Ik heb het zelfs al op die opleiding besproken en zij willen mij graag de opdracht geven. Mijn leidinggevende wil niet meewerken. Dit is al de vierde keer dat hij een ontwikkeling die ik wens dwarsboomt. Dit is de druppel. Hij is niet van plan er moeite in te stoppen, hij zwaait het weg met de opmerking dat het niet past in de roostering. Ik ben het hier niet mee eens. Het is wel degelijk te combineren, het is alleen even wat werk om het een en ander anders in te roosteren. Het lijkt wel alsof hij het mij niet gunt. Ik snap hier helemaal niks van. Die loopbaanprogramma’s zijn er toch niet voor niets? Ik heb geen idee hoe ik dit kan oplossen.

V. (32)

Beste V.,

Wat ontzettend leuk dat je zo ondernemend bent en nieuwe kansen voor jezelf creëert. Jammer om te lezen dat je leidinggevende dit niet direct steunt. Ik adviseer je om telefonisch contact op te nemen met mij of één van de andere vertrouwenspersonen. Ik of één van mijn collega’s zal je aantal vragen willen stellen om samen te kunnen bepalen wat je beste opties zijn. Opties zijn er, je kan deze situatie op verschillende manieren aanpakken. Mogelijk kan de HR medewerker je hier ook in adviseren.

De Vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

De laatste tijd gebeuren er steeds vaker dingen waar ik een onprettig gevoel van krijg. Als mijn collega’s koffie halen word ik ‘per ongeluk’ vergeten, als een collega jarig is word ik overgeslagen bij het uitdelen van taart en tijdens de vergaderingen wordt mij niks gevraagd. Het geeft mij een naar gevoel en ik zie er iedere dag weer tegenop om naar mijn werk te gaan. Is dit overdreven?

L. (44)

Beste L.,

Het klinkt alsof je je buitengesloten voelt. Dat is absoluut een vervelend gevoel. Het is niet de bedoeling dat dit leidt tot met tegenzin naar je werk gaan. Heb je je collega’s verteld hoe jij je voelt? Jouw gevoel en hun intenties kunnen heel verschillend zijn. Goed om daar open over te praten. Probeer het of spar een keer met mij.

De vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

Ik vind het erg moeilijk om hier over te praten, maar studenten uit één bepaalde klas maken mij het leven zuur. Ik word genegeerd en ze zijn enorm brutaal. Ze hebben lak aan alles wat ik zeg. Als hun telefoon gaat bijvoorbeeld wordt deze gewoon opgenomen, terwijl ik midden in mijn verhaal zit. Als ik er dan wat van zeg word ik uitgelachen. Ik houd het op deze manier niet langer vol. Wat kan ik hier tegen doen?

G. (53)

Beste G.,

Wat goed dat je, ondanks dat je aangeeft het moeilijk te vinden om er over te praten, mij schrijft. Begrijp ik het goed dat je meerdere klassen les geeft en dit gedrag in een van die klassen zich voordoet? Dat het om de klas als groep gaat en niet om enkele studenten? Het kan interessant zijn om bijvoorbeeld samen met een collega te reflecteren of er didactische oorzaken zijn. Je kan het ook aan de klas zelf voorleggen en vragen waardoor zij denken dat het komt. Wordt het je echt te mal, overleg dan met je leidinggevende over een oplossing. Twijfel je, neem dan contact met mij op, op basis van wat ik nu lees zijn er nog te veel open vragen om vast te kunnen stellen dat het om ongewenste omgangsvormen gaat.

De vertrouwenspersoon

Mail over seksuele intimidatie


Beste vertrouwenspersoon,

Één van mijn collega’s heeft een oogje op me en ze laat hier dan ook geen gras over groeien. Ik krijg bijvoorbeeld steeds complimenten over mijn uiterlijk of kleding. En laatst gaf ze me een cadeautje met daarbij een uitnodiging voor een diner voor 2. Ik voel me hierdoor enorm in verlegenheid gebracht. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, ik zit hier dus niet op te wachten. Ze zoekt ontzettend veel contact via WhatsApp en ook op het werk laat ze me niet met rust. Ik heb haar al een aantal keer gevraagd hier mee te stoppen, dit heeft helaas niet gewerkt. Wat moet ik doen?

K. (45)

Beste K.,

Je geeft duidelijk aan dat je niet bent gediend van de avances van je collega. Jammer dat ze dat niet respecteert. Ik spreek graag met je af om samen te bespreken hoe dit kan stoppen. Er zijn meerdere mogelijkheden, laten we de voors- en tegens van de mogelijkheden onderzoeken en kijken wat bij jou past. Duidelijk is dat ze moet stoppen. Je kunt mij mailen of bellen voor een afspraak.

De vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

Ik geef les aan verschillende klassen en in één van die klassen zit een student die constant ongepaste opmerkingen maakt over mijn uiterlijk. Ze geeft mij abnormaal veel complimenten of ze kijkt me net iets te lang aan. Ik vind dit niet gepast en wil dat het stopt. Hoe kan ik haar hier het best op aanspreken?

S. (42)

Beste S.,

Een compliment krijgen is leuk, ongepaste opmerkingen en het ongewenst seksualiseren van een beroepsmatige relatie is niet fijn. Uit je brief maak ik niet op dat je haar hier al op hebt aangesproken. Dat is de eerste stap. Vraag haar of ze na de les even met je mee wil lopen naar de docentenkamer, een plek waar je afgezonderd maar niet alleen bent. Als docent kun je haar wijzen op haar onprofessionele houding, daarnaast kun je aangeven wat het met jou persoonlijk doet en dat je wilt dat dit stopt. Uiteraard hoort bij een professioneel gesprek dat ook zij haar verhaal kan doen. Sluit het gesprek af met duidelijke afspraken.

De vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

Één van mijn collega’s maakt regelmatig ongepaste, seksueel getinte grappen en ik ben hier helemaal klaar mee. Als ik mijn dag niet heb maakt hij opmerkingen als ‘ben je ongesteld ofzo?’ of ‘heb je een goede beurt nodig?’. Ik vind het heel vervelend maar ik vind het lastig om hier iets aan te doen. Hoe kan ik deze opmerkingen stoppen?

H. (40)

Beste H.,

Het mag duidelijk zijn dat de gemaakte opmerkingen op de werkvloer absoluut ongepast zijn. Ik zou het fijn vinden als je met mij contact opneemt om even verder te praten, je staat niet alleen. Het gedrag dat je beschrijft wordt hier niet getolereerd. Ik kan uit je brief niet opmaken tegen wie je er iets over hebt gezegd, maar zeg alsjeblieft vandaag nog tegen de desbetreffende collega dat de ongepaste opmerkingen per direct moeten stoppen en dat je je genoodzaakt voelt zijn gedrag te melden bij je leidinggevende. Bel of mail voor een afspraak alsjeblieft.

De vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

Één van mijn collega’s geeft mij een onprettig gevoel. Hij komt altijd net iets te lang bij mijn bureau staan, soms legt hij dan ook zijn hand op mijn schouder. Toen ik vorige week langs zijn bureau liep gaf hij een klap op mijn billen, dit was echt de druppel. Hij lacht hier dan wel bij alsof het een grapje is, maar zo vat ik het niet op. Dit gedrag moet stoppen. Hoe kan ik dit het best aanpakken?

L. (35)

Mail over discriminiatie

Beste vertrouwenspersoon,

Ik heb het gevoel dat ik niet eerlijk word behandeld door mijn leidinggevende. Mijn collega krijgt meer kansen dan ik en ik heb het gevoel dat dit door mijn leeftijd komt Ik krijg bijvoorbeeld steeds complimenten over mijn uiterlijk of kleding. Mag mijn leidinggevende dit doen?

K. (58)

Beste K.,

Nee dat mag je leidinggevende niet. Je brief biedt mij te weinig informatie om je goed te kunnen adviseren. Je gevoel is aanleiding genoeg om samen te onderzoeken waardoor dit gevoel is ontstaan en wordt gevoed. Als je dat duidelijk hebt, kun je je leidinggevende direct aanspreken en benoemen wat er bij jou speelt. Maak alsjeblieft een afspraak met mij, dan diepen we je gevoel verder uit.

Beste Vertrouwenspersoon,

Toen ik afgelopen week op mijn werk kwam stond er opeens een roze nietmachine op mijn bureau. Ik heb geen idee wie het hier neer heeft gezet, maar ik wist wel direct hoe diegene dit bedoelde. Iets in mij brak. Met een luide stem vroeg ik wie de nietmachine op mijn bureau had neergezet, maar niemand stapte naar voren. Wel maakte één van collega’s een dubbelzinnige opmerking: ‘Wat is er mis met dat ding, jullie houden toch van roze?’ Met jullie bedoelde hij homo’s. Ik was in shock, hoe durfde hij dit te zeggen. Ook vond ik het erg teleurstellend dat niemand ingreep. Dit incident was het zoveelste voorval rond mijn seksuele geaardheid. Kunnen mijn collega’s zulke grappen zomaar maken, of kan ik hier iets mee?

B. (36)

Beste B.,

Nee dit mag zeker niet, laat dat duidelijk zijn. Het is heel goed dat je dit aankaart. Grappen maken over seksuele geaardheid valt onder discriminatie en dat is onacceptabel. Je kunt je collega’s hier op wijzen, maar je zou ook je leidinggevende kunnen inlichten. Daarnaast kun je dit soort voorvallen met mij of één van de andere vertrouwenspersonen bespreken. Samen kunnen we in kaart brengen hoe vaak dit plaatsvindt en als het niet verbetert kunnen wij samen de procedure van een formele klacht verkennen en vervolgens inzetten. Het is verstandig dat je hier over praat, het is belangrijk om dit onacceptabele gedrag een halt toe te roepen.

De vertrouwenspersoon


Beste vertrouwenspersoon,

Ik heb mij altijd prettig gevoeld in het team van collega’s waar ik werk, tot er vorige maand een nieuwe medewerker bij kwam. Ik ben van Turkse afkomst en mijn nieuwe collega maakt hier telkens denigrerende opmerkingen over. Van grappen over Turkije tot bijnamen die waarschijnlijk grappig bedoeld zijn. Ik kan hier niet om lachen. Hoe kan ik dit stoppen?

M. (44)

Beste M.,

Begrijpelijk dat je hier niet om kunt lachen. Goed dat je mij raadpleegt. Vraag je collega hier mee op te houden, wat de één grappig vindt, ervaart de ander als denigrerend. Leg uit wat de gewenste omgangsnormen zijn. Met elkaar bespreken wat je verstaat onder een veilige en fijne werkplek is ook fijn voor nieuwe collega’s. Ik zou het fijn vinden om vinger aan de pols te houden en een afspraak met je te maken. Bel of mail mij alsjeblieft voor het maken van een afspraak.

De vertrouwenspersoon

Mail over agressie en geweld

Beste vertrouwenspersoon,

Mijn leidinggevende kan erg kwaad worden als er iets gebeurt wat niet naar zijn zin is. Hij gaat ontzettend tekeer, slaat met zijn vuisten op mijn bureau en soms scheldt hij mij zelfs uit. Dit is niet normaal lijkt mij. Ik vind het lastig om hem hierop aan te spreken, omdat hij mijn leidinggevende is. Hoe kan ik dit het best aanpakken?

F. (41)

Beste F.,

Je hebt gelijk, dat is niet normaal. Wat je beschrijft klinkt intimiderend. En als het je leidinggevende betreft, maakt dat het extra intimiderend. Goed dat je mij schrijft, je melding hoort thuis bij de vertrouwenspersoon. Graag bespreek ik samen met jou je mogelijkheden, waaronder hem op een rustig moment er op aanspreken. Laten we de situatie en mogelijkheden in een 1-op-1 gesprek samen verder verkennen. Bel of mail mij voor een afspraak.

De vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

Ik vind het heel lastig om hier over te praten, maar er is afgelopen week iets naars gebeurd op mijn werk. Toen ik een woordenwisseling had met een collega, verloor hij volledig de controle. Eerst pakte hij ontzettend ruw mijn arm vast en vervolgens duwde hij me met al zijn kracht tegen een kast. Ik ben hier heel erg van geschrokken. Wat moet ik hiermee?

T. (34)

Beste T.,

Wat een ontzettend vervelend incident. Bijzonder ongewenst en gedrag dat nergens en dus ook niet op de werkvloer thuis hoort. Waren andere collega’s erbij? Hebben zij ingegrepen? Het is goed dat je dit bij mij meldt, graag stel ik je nog een aantal vragen. Maar duidelijk is dat je collega op zijn gedrag moet worden aangesproken. Door jou en/of je leidinggevende. Laten we vandaag nog een afspraak maken.

De vertrouwenspersoon


Beste vertrouwenspersoon,

Ik werk al meer dan tien jaar voor de HvA maar toch is er pas iets gebeurd wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Na een student een onvoldoende te hebben gegeven voor een project benaderde hij me na de les op een zeer agressieve manier. Hij vond dat hij dit cijfer niet had verdiend en werd erg fel. Hij schold me uit voor van alles en nog wat. Het scheelde niet veel of hij had uitgehaald. Ik durf hem hier niet op aan te spreken. Wat kan ik doen?

L. (47)

Beste L.,

Wat jammer dat dit gebeurt. Dat een cijfer kan tegenvallen, de druk bij een student hoog wordt, dat is begrijpelijk. Maar nimmer een excuus om op een agressieve manier de docent te benaderen. Het lijkt mij verstandig om zowel collega’s te raadplegen naar ervaringen met betreffende student of soortgelijke ervaringen als wel de leidinggevende te informeren en af te stemmen welke acties ondernomen gaan worden. Ik denk graag mee, dus laten we vandaag of morgen even afspreken. Je hoeft dit niet alleen op te lossen.

De vertrouwenspersoon

Beste vertrouwenspersoon,

Na een meningsverschil met een collega vorige week liep het helemaal uit de hand. Ze sloeg me met een platte hand in mijn gezicht en ik ben hier enorm van geschrokken. Dit doe je toch niet? Ik heb geprobeerd om op een rustige manier het gesprek met haar aan te gaan, maar ook toen liep het uit op geschreeuw en een zeer agressieve houding vanaf haar kant. Ik kan hier helemaal niks mee. Hoe kan ik zorgen dat ik tot haar doordring?

B. (51)

Beste B.,

Ik bewonder je ambitie om tot haar door te dringen. Weet wel dat 1 klap er 1 teveel is. Naast je collega aanspreken op haar ontoelaatbare gedrag, zou je de leidinggevende over het incident kunnen informeren. Je leidinggevende is mede verantwoordelijk voor een veilige werksfeer en zal – in overleg met jou – stappen moeten ondernemen om je collega te berispen en ervoor te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren. Je melding hoort thuis bij de vertrouwenspersoon, ik sta graag naast je gedurende de stappen. Ik maak graag een afspraak met je, ben je vandaag telefonische beschikbaar? Dan bel ik je even.

De vertrouwenspersoon

Gepubliceerd door  HR 28 januari 2022